Noora Shingler - Bloggarista tuotekehittelijäksi

Muutakin, kuin pelkkä mainoskasvo.

Noora Shingler
Noora Shingler Kuva: Dorit Salutskij

Tiedät hänet ehkä Kuningaskuluttajasta, Marjoja ja Maskaraa –kirjasta, tai kriittisestä Kemikaalicocktail –blogista.

Luonnonkosmetiikan puolestapuhuja, 33-vuotias Noora Shingler otti viime vuonna uuden harppauksen urallaan ryhtyessään kehittelemään omaa Pihlaja DD –voidetta yhdessä latvialaisen luonnonkosmetiikkayritys Mádaran kanssa.

Tarina ei jäänyt tähdenlennoksi, on aika julkaista yhteistyön seuraava tulos ja lähdimme mukaan seuraamaan, miltä Nooran työpäivä Riikassa Mádaran tehtaalla näyttää. 

Bloggarin erilainen työpäivä

Kello herättää 04.45 ja lähtö lentokentälle on laittoman aikaisin. Kuuden jälkeen aamulla Noora odottaa iloisena ja pirteänä lentokentällä, valmiina viimeiselle lennolleen ennen elokuuta ja toisen lapsensa syntymää.

Päätämme hoitaa haastattelun pois alta jo lennon aikana, jotta voisimme Riikassa keskittyä olennaiseen; palavereihin, labraan tutustumiseen, sekä kaupungilla kiertelyyn.

Noora alkaa vastata kysymyksiin jo ennen niiden esittämistä.
”Mä olen itse toimittaja, tiedän mitä kannattaa kysyä ja mistä näkökulmasta.”
Ihan oikeisiin kysymyksiin vieressäni istuva toimittaja vastaili.

Nooran bloggariura alkoi vuonna 2008, jolloin hän työskenteli vielä Kuningaskuluttajassa. Mielenkiintoisia aiheita riitti, eikä kaikkia ehditty käsittelemään ohjelmassa. Blogi antoi väylän kirjoittaa ja keskustella aiheista joihin ruutuaika ei riittänyt. Tuolloin ei vielä blogattu luonnonkosmetiikasta tai ruokavalioista, joten Noora iski blogillaan oikeaan rakoon.

Vuonna 2012 Noora pääsi blogikilpailun myötä matkalle Riikaan, tutustumaan Mádaran tehtaille.

” Aloimme keskustelemaan Mádaran perustajien kanssa siitä, miksi Suomessa ei tehdä sertifioitua luonnonkosmetiikkaa lähiraaka-aineista.”

Ei pelkkä mainoskasvo

Pian heitettiin ilmoille idea, kehitellään ”Suomituote”, tuote vain suomalaisille markkinoille, suomalaisten tarpeista. Pitkän kehittelyn tuloksena syntyi Pihlaja DD –voide, jonka kehittelemiseen Noora on osallistunut vahvasti, niin purkin sisällön, kun ulkomuodon suhteen. 
”Suurin osa toiveistani meni erinomaisesti läpi, mutta joitain asioita, kuten pakkaukseen haluamaani mustaa väriä, minun piti perustella aika pitkään ja vakuuttavasti”.

”En pidä itsestään selvistä raaka-aineista. Pihlaja on kaunis, sisältää paljon C-vitamiinia ja se on pitkään kiinnostanut minua kosmetiikkanäkökulmasta. Tutkimusten jälkeen päädyttiin siihen, että pihlaja käy erinomaisesti kosmetiikan raaka-aineeksi tuotteeseen, jota olemme suunnittelemassa.”

Tästä cocktailista syntyy Nooran ja Madaran seuraava yhteistyön tulos.
Tästä cocktailista syntyy Nooran ja Madaran seuraava yhteistyön tulos.

Tällä reissulla Riikaan suunnitellaan uusimman tuotteen, Pihlaja Body Butterin markkinointia, sekä heitellään ilmoille ideoita mahdollisista uusista tuotteista.

Alle tunnin lennon jälkeen laskeudumme aurinkoiseen Riikaan, jossa meitä vastaanottaa säteilevä Lotte, yksi Mádaran perustajista. Samanikäiset Lotte ja Noora ovat jo ystävystyneet parin vuoden aikana ja automatkalla Mádaran toimistolle tunnelma on välitön ja kaverillinen.

Päivä Riikassa alkaa Loten leipoman marjoilla koristellun juustokakakun äärellä,
”Olen tehnyt viimeisen parin kuukauden aikana varmaan 40 juustokakkua.  Haluamme näyttää yhteistyökumppaneille, että näillä marjoilla teet itsellesi hyvää, niin syödessä, kuin kosmetiikan muodossa.”

Noora ottaa pöydän ääressä kuvaa omasta kakkupalastaan Instagram-tililleen (tästä haistaa oikean bloggarin) ja kuvauksen tuloksena kakkupala päätyy lattialle naurun kera.

Välittömät, mutta tehokkaat Mádaralaiset ohjaavat meidät aamiaisen jälkeen labraan, jossa käymme läpi uutuustuotteen raaka-aineita. Huoneen perällä on purkkeja joissa lukee ”Nooravoide” ja Lotte avaakin asiaa enemmän,
”tämä on Nooratuote, ei Mádaratuote, tässä on niin vahvasti Nooran kädenjälki.”

Noora testaamassa uutta tuotettaan.
Noora testaamassa uutta tuotettaan.

Päivä jatkuu Mádaran neuvotteluhuoneessa tehokkaasti. Nuoria, Mádaran sävyihin pukeutuneita energisiä ja iloisia naisia vierailee vuorotellen huoneessa ja palaverin aihealueita käydään tehokkaasti läpi. Samanikäiset kaverukset eivät sorru palaveripöydän ääressä juoruilemaan, vaikka iloinen tunnelma poikkeaakin täysin perinteisistä jäykistä palavereista.

Labran jälkeen keskityttiin lanseerauksen suunnitteluun.
Labran jälkeen keskityttiin lanseerauksen suunnitteluun.

Vihdoin viideltä herännyt toimittaja saa päivän parhaan uutisen, on aika siirtyä lounastamaan. Lotte vaihtaa päälleen Riga-paidan ja naurun kera heittää sellaisen myös Nooralle. Haistan tässä jonkun sisäpiiriläisten vitsin ja tyydyn liittymään seuraan oman, perinteisemmän asuni kera. 

Lounaspaikaksi latvialaiset emäntämme olivat valinneet meille tunnelmallisen ja rennon Fazendan herkullisine annoksineen. Työasiat on puhuttu läpi ja on aika paneutua muihin asioihin; mitä kellekin kuuluu, missä kesä vietetään ja mitä nähtävää Riikassa on loppuiltapäiväksi.

Työt on hoidettu, aika siirtyä olennaiseen.
Työt on hoidettu, aika siirtyä olennaiseen.

Interaktiivista tuotekehittelyä

Nooran poistuessa vastaamaan muutamaan puheluun, käytän tilannetta hyväkseni ja kysyn Lotelta, mitä mieltä hän on suomalaisesta työmentaliteetista ja Nooran panoksesta Mádaralle.

”Arvostan valtavasti Nooran kriittisyyttä ja rehellisyyttä, tuotetta markkinoidaan hänen kasvoillaan, joten hänen on allekirjoitettava kaikki raaka-aineet, joita tuotteissa käytetään. Noora on laittanut paljon tähän peliin, kasvonsa. Suomalainen työmentaliteetti ja ahkeruus on erinomaisella tasolla, oikeastaan kaikki suomalaiset yhteistyökumppanimme ovat suoraselkäisiä ja mahtavia tyyppejä.”

”Kukaan ei tee kosmetiikkaa yhtä interaktiivisesti kuin me, olemme uusimman tuotteen kehittelyssä käyttäneet hyväksi Nooran blogista saamaamme palautetta ja uutuustuote onkin täysin kuluttajien toiveiden mukainen.”

Madaran oma syntytarina ulottuu hieman Pihlajaa kauemmas. Lotte oli 22-vuotias ja hänen sisarensa vasta 17, kun he perustivat Mádaran.
”Aluksi emme saaneet rahoitusta pankista, meihin ei uskottu.” 
”Muutaman kuukauden jälkeen nähtiin, että tuotteet alkavat mennä kaupaksi ja silloin muuttui ääni kellossa.”

Noora kertoo myöhemmin, että perustajilla ei ole noussut menestys päähän eivätkä he leveile hienoilla autoilla tai koruilla. Voitot käytetään tuotekehittelyyn ja vieläkin parempien tuotteiden markkinoille saamiseen.

Päivä jatkuu vapaamuotoisesti tutustuen kohteisiin, jotka valittiin Nooran kiinnostuksen mukaan. Paikallisen taiteilijan jättimäinen graffitiseinä, nuorten suunnittelijoiden tuotteita myyvä Paviljons, kenkäpaja ZOFA, pyöräpaja Erenpreiss ja Mádaran uusi, tummanpuhuva myymälälook tallentuvat kaikki Nooran kameran muistikortille. Keskustelut soljuvat suomalaisten ja latvialaisten miesten eroavaisuuksissa ja muutamat tuliaisetkin päätyvät kasseihin kotiinviemisiksi.

Shoppailemaan!
Shoppailemaan!

On aika palata Suomeen pikkuruisella lentokoneella, joka onneksi lennättää meidät turvallisesti Suomeen alle tunnissa. Pitkä työpäivä ei yrittäjänä toimivaa Nooraa haittaa, kukaan ei maksa ylityökorvauksia, mutta päivä on ollut tuottoisa ja opettavainen. 

Lennon puolessavälissä Noora kaivaa kassistaan karkkipussin ja tarjoaa karkkia. Hykertelen itsekseni, Kemikaalicocktailin terveelliseen elämään vannova Noorakin sortuu joskus herkkuihin. Hänkään ei ole täydellinen.

1 kommentti

3Kettu

20.9.2014 00:01

No johan oli kritiikitön juttu. Pihjalavoidetta pitää kehittää, vaikka Shinglerillä ei ole mitään käsitystä miksi voiteessa pitäisi olla juuri pihlajaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi