Nuoret toivot

Esittelemme 25 alle 25-vuotiasta toivoa. Yrittäjiä! Malleja! Poliitikkoja! Urheilijoita!

Vanha on aina jotenkin tunkkaista ja ällöä, ja kuluttajayhteiskunnan kansalainen kaipaa jatkuvasti jotain uutta. Kun nykypäivän starojen naamat alkavat kyllästyttää, on aika tähyillä uusia.

Keräsimme 25 alle 25-vuotiasta kotimaista lupausta urheilijoista taiteen tekijöihin, ja nämä nimet kannattaa painaa mieleen. Ohessa potentiaalisia tulevaisuuden lööppikuninkaallisia, Linnan bileissä komeita kuteita käyttäviä tähtösiä, kulttuurivaikuttajia, kovia kundeja, ja fiksuja tyyppejä.

Ahtola, Essi

Essi! Kuva: Tomi Setälä
Essi! Kuva: Tomi Setälä
 • 19, yrittäjä

Ahtola perusti ensimmäisen yrityksensä jo lukion abivuonna. Tällä hetkellä Ahtola on Suomen tuoreinta kulttuuria ja sen tekijöitä esittelevän Kreative Generationin pääjehu, Helsingin nuorten yrittäjien puheenjohtaja sekä uunituoreen Boardman 2040 -verkoston varapuheenjohtaja. Ahtola lopetti pianonsoiton 11-vuotiaana, koska hänen kyntensä olivat liian pitkät eikä hän halunnut leikata niitä lyhyiksi.

Block Buster

Energistä rock’n’rollia soittava Block Buster voitti Kuopion Rock Cockin bändikisan sekä Kuopion bändikisan ja nuoret sällit lähtevätkin kiireellä keikkailemaan. Bändissä soittavat 16–17-vuotiaat Aarni ja Jaakko Metsäpelto, Elias Salo ja Mikko Tiirikainen. Edessä on mahdollisesti Tarotin ja Popedan lämppääminen, sekä lukuisat muut keikat. Bändin nimi tulee toisen maailmansodan aikaisesta pommista, jossa oli tarpeeksi puhtia pistää kokonainen kortteli päreiksi.

Ehnström, Axel

 • 20, muusikko

Paradise Oskarina paremmin tunnettu Ehnström on Suomen edustaja Euroviisuissa kappaleellaan "Da Da Dam", joka syntyi ilmastokokouksien inspiroimana. Ilmastokeskustelun emmätiiä-asenteeseen ärsyyntyneenä Ehnström kirjoitti biisin, jossa pieni lapsi pelastaa maailman. Ehnström rakastaa ruokaa ja ellei hän tekisi musiikkia, hän mieluiten söisi. Debyyttialbumi ilmestyy 4.5.

Getawaycab

Indierockia paukuttava pohjanmaalainen poppoo on keikkaillut Suomen rajojen ulkopuolella jo vuosia ja ensi kesänä Getawaycab lähtee Euroopan kiertueelle. Bändissä musisoivat 18–24-vuotiaat Henri Koskiniemi, Mitja Haimila sekä Juuso ja Iiro Permanto. Ensi kuussa ilmestyy porukan debyyttialbumi, jonka nimi on vielä työn alla. Koskiniemen mukaan bändi on komeampi kuin David Hasselhoff.

Hachmann, Jesse

 • 23, kokki

Kuopiolainen Jesse Hachmann voitti Tampereella käydyn nuorten kokkien mittelön, ansaiten itselleen Vuoden nuori kokki -tittelin. Savonia-ammattikorkeakoulussa ravintola-alaa opiskellut Hachmann työskentelee tällä hetkellä kuopiolaisessa ravintola OSissa. Hachmannin työpäivä jatkuu vielä kotonakin, sillä siellä nuoren mestarikokin herkkuruokia kärkkyy koko perhe.

Heikinheimo, Annika

 • 25, vaatesuunnittelija

Taideteollisessa korkeakoulussa opiskeleva Heikinheimo sijoittui Milanossa kansainvälisessä Remix-kilpailussa toiseksi persikanvärisellä minkkimekollaan. Samoissa kisoissa hän voitti Origins Assured -sarjan. Heikinheimo rakastaa ruotsalaista Beck-sarjaa, etenkin Gunvald Larsson (Mikael Persbrandt) on hänen mielestään ihku.

Immonen, Olli

 • 25, kansanedustaja

Oulun vaalipiirin ääniharavana eduskuntaan päässyt Perussuomalaisten Immonen aloitti poliittisen uransa Oulun kunnanvaltuustossa vuonna 2008. Nuori perheenisä viihtyy erinomaisesti hiekkalaatikkoleikeissä.

Kauko, Joni

 • 20, jalkapalloilija
Miki!
Miki!

Kauko pelaa Veikkausliigan FC Interissä ja alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa. Vuonna 2008 Kauko oli mukana voittamassa Suomen mestaruutta ja vuonna 2009 Suomen cupia. Viime vuoden sanotaan olleen Kaukon läpimurtokausi. Kauko kertoo hänen koko sukunsa olevan jalkapalloihmisiä.

Liukkonen, Miki

 • 22, runoilija

Liukkonen voitti J.H.Erkon runokilpailun vuonna 2009, ja tänä syksynä häneltä ilmestyy WSOY:n kustantama esikoisrunokokoelma Valkoisia runoja. Liukkonen soittaa myös Sininen Kaappi -nimisessä bändissä, ja puuhailee parhaillaan toisen runokokoelmansa parissa. Liukkonen syö ravintolassa mieluiten käsin, jos ruokailuvälineiden muotoilu ei miellytä, sillä hän pystyy syömään vain tietyn muotoisilla välineillä.

Mannio, Ari

Ari!
Ari!
 • 23, keihäänheittäjä

Nuorempana jääkiekkoa pelannut Mannio vaihtoi joukkuelajin keihäänheittoon myöhemmässä teini-iässä. Vuonna 2006 Mannio heitti hopealle 19-vuotiaiden MM-kilpailuissa Pekingissä, 2009 hän voitti alle 22-vuotiaiden Euroopan mestaruuden Liettuassa ja vuonna 2010 hän oli Euroopan joukkuemestaruuskisojen superliigan kolmas Bergenissä. Keihään lisäksi Mannion käsissä pysyvät myös ruoanlaittovälineet – keihäsmies kertoo olevansa hyvä kokki.

Neufvoin

Kuopiolainen maalailevaa indierockia soittava Neufvoin soittaa ensimmäisen ulkomaankeikkansa Tanskan SPOT-festivaaleilla. Bändissä soittavat 21–24-vuotiaat Anssi ja Samuli Neuvonen, Ari Autio, Jonas Ursin ja Aaro Sariola. Neufvoinilta on ilmestynyt kaksi EP:tä, Robokop (2009) ja Fake Musket (2010) ja tällä hetkellä bändi valmistelee materiaalia debyyttialbumiaan varten. Jos jokainen bändin jäsen ottaisi keikalle ihka ensimmäiset instrumenttinsa, olisi lavalla vihreänvaalea Stratocaster, Ibanezin hevikeppi, punainen kitarasyna, kantele ja bongorummut.

Niittymäki, Samuli

 • 25, näyttelijä

Viime keväänä Teatterikorkeakoulusta valmistunut Niittymäki näkyy parhaillaan valkokankaalla Zaida Bergrothin elokuvassa Hyvä poika Elina Knihtilän poikana. Niittymäki näyttelee myös Kansallisteatterin Vihan veli -kauhufantasiassa. Ennen Teatterikorkeakoulua Niittymäki ei ollut harrastanut teattaria. Ollenkaan.

Pastinen, Eppu

 • 21, näyttelijä

Oskari Sipolan Elokuu-elokuvassa pääosaa esittävä Pastinen valmistui viime keväänä Kallion ilmaisutaitolukiosta ja opiskelee tällä hetkellä Teatterikorkeakoulussa näyttelijäksi. Pastinen suosittelee tekemään hassuja ääniä jos mieli on maassa. Nuoren näyttelijän mukaan se piristää.

Rautiainen, Teemu

 • 18, jääkiekkoilija

Hämeenlinnan Pallokerhon Rautiainen toimi vuonna 2010 MM-kisoissa pronssia voittaneen alle 18-vuotiaiden miesten maajoukkueen kapteenina, ja kaudella 2010–2011 voitti koko A-nuorten SM-liigan piste-, maali- ja syöttöpörssin.

Rautiainen kertoo kuulemma huonoja vitsejä.

Ring, Alexander

 • 20, jalkapalloilija

HJK:ssa keskikenttää pelaava ja alle 21-vuotiaiden miesten maajoukkueeseen kuuluva Ring on asunut suuren osan elämästään Saksassa, jossa hän pelasi Bayer Leverkusenin juniorijoukkueissa. Viime kaudella HJK:n edustusmiehistöön noussut Ring lainattiin loppukaudeksi Tampere Unitediin, mutta nykyisin hän on palannut kotijoukkueeseensa.

Romar, Andreas

Andreas! Kuva: Aki Rask
Andreas! Kuva: Aki Rask
 • 21, alppihiihtäjä

Romar on voittanut SM-kultaa syöksylaskussa vuosina 2009 ja 2011, ja tänä vuonna hän oli Garmisch-Partenkirchenin MM-kisojen superalppiyhdistetyssä yhdeksäs. Romar kertoo lempibiisinsä olevan Bob Marleyn "No woman no cry".

Ruuttu, Alexander

 • 18, jääkiekkoilija

SM-liigassa Jokereidessa pelaava Ruuttu on kiekkolegenda Christian Ruuttun poika ja kovaa vauhtia astumassa isänsä saappaisiin. Ruuttu debytoi SM-liigassa maaliskuussa pelissä Kärppiä vastaan. Tavoitteena nuorella Ruuttulla on saada ylioppilastutkinto valmiiksi ja pelata nuorten MM-kisoissa. Ruuttun lempiartisti on Jare & VilleGalle.

Rydman, Wille

Wille! Kuva: Tomi Setälä
Wille! Kuva: Tomi Setälä
 • 25, poliitikko

Rydman on toiminut Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtajana vuodesta 2009, ja eduskuntavaaleissa hän sai ensikertalaiseksi vaikuttavat 4188 ääntä, vaikka paikka eduskunnassa jäikin muutaman sadan äänen päähän. Rydman valmistui valtiotieteiden maisteriksi kahdessa vuodessa ja työskenteli eduskunnassa kansanedustajan avustajana jo kesken opintojensa, 21-vuotiaana. Ennen poliittista uraansa Rydman haaveili isoisänsä, säveltäjä Kari Rydmanin jalanjälkien seuraamisesta, soitti huilua ja lauloi Cantores Minores -kuorossa. Blogaa city.fi:ssä.

Tauriainen, Tea

 • 23, sarjakuvapiirtäjä / sarjakuvabloggaaja

Kuusamolainen Tauriainen on piirtänyt Anime-lehteen ja suunnitellut 200-vuotiaan Suomen Pankin juhlavuoden logon. Tällä hetkellä Lahden Muotoiluinstituutissa graafista suunnittelua opiskeleva Tauriainen on aktiivinen sarjisbloggaaja, jonka peukalot taittuvat taaksepäin 90 asteen kulmaan.

Tiilikka, Elina

Elina!
Elina!
 • 25, kirjailija/tatuoija

Tiilikan esikoisromaani Punainen mekko ilmestyi viime vuonna Gummeruksen kustantamana. Romaani perustuu osin kirjailijan omiin kokemuksiin prostituoituna. Tällä hetkellä Kreikassa tatuoijana työskentelevä Tiilikka haaveilee omasta moottoripyörästä.

Toivonen, Toni R.

 • 23, kuvataiteilija

Turun ammattikorkeakoulun taideakatemiassa kuvataidetta opiskeleva Toivonen voitti viime vuonna Lontoossa kansainvälisessä Corkstreet Open Exhibition -taidekilpailussa tuomariston valinta -palkinnon piirustuskollaasillaan "Hey Are You a Terrorist?".Teoksiaan varten Toivonen on usein esittänyt terroristia, alkoholistia, nudistia ja itseään syövää kannibaalia.

Turkama, Lina

Lina! Kuva: Jenni Häyrinen
Lina! Kuva: Jenni Häyrinen
 • 22, näyttelijä

Pastisen kanssa Elokuu-elokuvassa näytelleellä Turkamalla ei ollut lainkaan aiempaa kokemusta näyttelemisestä. Tällä hetkellä hän opiskelee Töölön yhteiskoulun aikuislukiossa. Turkama keräilee ihania sukkia ja on kokoelmastaan ylpeä – hänellä on vain yksi pari mustia sukkia.

Vainio, Aaro

 • 17, GP3-kuljettaja

Vainio voitti kartingin kuninkuusluokan MM-hopeaa vuonna 2009, ja vuosina 2008 ja 2009 kartingin Euroopanmestaruudet. Vainio on karting-liigojen parhaiten menestynyt suomalainen ja vuonna 2009 hän teki managerointisopimuksen ranskalaisen F1-manageri Nicolas Todtin kanssa. Tällä hetkellä Vainio ajaa GP3-sarjaa. Vaikka Vainio päristeleekin Euroopan radoilla 250 kilometrin tuntivauhtia, assistentti ajaa hänen vuokra-autoaan, sillä nuorella kaverilla ei vielä ole ajokorttia.

Vilén, Petri

Petri! Kuva: Tomi Setälä
Petri! Kuva: Tomi Setälä
 • 23, yrittäjä

15-vuotiaana ensimmäisen yrityksensä perustanut Vilén on luova toimisto Bolder Helsingin perustajajäsen, toimitusjohtaja ja osakas ja muutaman aloittelevan yrityksen hallituksen jäsen. Vilén on innostunut ekoenergiaan, kestävään rakentamiseen ja puhtaaseen ruokaan liittyvistä bisnesmalleista. Lapsuuden haaveammatti oli taikuri.

Välimäki, Julia

 • 23, malli

Jyväskyläläinen, mallitoimisto Paparazzin listoilla oleva Välimäki on tehnyt mallin hommia myös IMG Models Pariisin ja New Yorkin leivissä. Välimäki on koristanut kauneudellaan myös Ranskan ja Italian Vogue-lehtien sivuja, sekä Harper’s Bazaarin kantta. Uransa alussa muodista vielä tuolloin tietämätön Välimäki kieltäytyi Chanelin keikasta, sillä hän ei tiennyt, mikä Chanel oli, ja keikan kanssa samalle päivälle osuivat odotetut lukiobileet. Nykyisin Välimäki pystyy jo nauramaan pitkään harmittaneelle mokalle.

1 kommentti

Stillhope

11.5.2011 19:42

Hyvä, nuoret toivot eri puolelta Suomea! Olkaa positiivisia esimerkkejä nuoremmille faneille.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi