Paavo Väyrynen

Auringonlaskun ratsastaja

"Tunnen olevani vanha sheriffi, joka on jäänyt eläkkeelle ja elää ranchillaan, kun roistot ratsastavat kaupunkiin. Ne pitäisi ajaa pois ja kaivaa vielä kerran merkki esiin…", Paavo Väyrynen runoilee Jaana Rinteelle viimeisen taistonsa edellä. Väyrysestä on aikaa sitten kasvanut karikatyyri, jonka tukeminen on campia tai kapinaa, ainakin kaupungeissa. Tarvitseeko kukaan enää vanhaa sheriffiä?

Helsinki-Vantaan lentokenttää ympäröi kevätpäivän koleus. Kylmäkiskoinen aurinko pyyhkii rakennuksia ja leikkii taivasta halkovien koneiden kyljissä.

Kotimaan terminaali on kuolleessa tilassa. Tasan puoli neljältä Paavo Väyrynen astuu sisään. Tumman trenchcoatin alla kolmetoista kiloa keventynyt olemus, parhaat päivänsä nähnyt puvuntakki ja suorat housut. Kasvoilla on voittajan hymy ja olalla Samsoniten musta professional traveller-laukku. Nousemme liukuportaita Intermezzo-kahvilaan.

Mitä sä haluaisit?

"Ruisleivän juustolla ja lasin maitoa, kiitos. "

Ammattimatkaaja matkustaa kevyesti. Mitä kaikkea sulla on tossa Samsoniten laukussa?

"Siellä on pyjama, parranajokone ja muut välttämättömyydet. Niiden lisäksi iso lompakko, jossa on paksu nippu lentolippuja ja kaikenlaisia papereita, sellaisia joita pitäisi lukea joita en ole jostain syystä ehtinyt lukemaan. Tuon laukun kanssa olen pistäytynyt kaukomaillekin. Yövyin Amerikassa kaksi yötä muutama päivä sitten, ja silloinkin minulla oli vain tuo laukku mukana. Siihen mahtuu tumma pukukin."

Avustajasi kertoi sun olevan menossa tästä Strasbourgiin?

"Jään yhdeksi yöksi Helsinkiin. Tulin Kajaanista, ja minulla on huomenaamulla tv-esiintyminen Aamutv:ssä. Sen jälkeen lennän päiväkoneella Brysseliin."

Olen yrittänyt nähdä sut Euroopan parlamentin käytävillä ja saada kiinni EU-fiiliksestä. Millainen se on?

"Siihen ei liity mitään dramatiikkaa. Tällä viikolla ohjelmassa on valiokunnan kokouksia."

Ovatko ne boring?

"Kyllä ne yleensä ovat mielenkiintoisia asioita. Kuulun ulkoasiainvaliokuntaan varsinaisena jäsenenä, perustuslakivaliokuntaan varajäsenenä, ja molemmissa on jatkuvasti mielenkiintoisia asioita esillä. Ne ovat kolmen ja puolen tunnin mittaisia kokouksia, joissa puhutaan paljon. Jos valiokunnassa ei ole mitään erityistä voin istua toimistossa ja tehdä siellä töitä. Minulla on siellä kahden huoneen toimisto. Toisessa istuu avustaja, toisessa edustaja."

Brysselistä ovat jääneet mieleen tunnelmalliset ravintolat. Kumpi on ruoan suhteen parempi kaupunki, Strasbourg vai Bryssel?

"Minä en ole mikään ravintolakulttuurin tuntija....mutta Bryssel on varmaan monipuolisempi, siellä on keskenään erilaisia ravintoloita. Oletko käynyt Strasbourgissa? Se on minusta kaupunkina paljon viehättävämpi. Siellä on vanha Petit Francen alue, joka on oikein miellyttävä. Brysselistä en ole saanut oikein hyviä vaikutelmia."

Brysselissä on öisin vähän aggressiivinen tunnelma.

"Se on huonosti toimiva, epäsiisti ja paikoitellen aika ränsistynyt. Hygienia ei pelaa, roskapusseja on pitkin katuja."

Ah, jätehuollosta! Järjestit keskustalle aikamoisen killerin ilmoittaessasi ottavasi osaa puheenjohtajapeliin. Missä vaiheessa ilmoitit aikeistasi vaimolle?

"Aika loppuvaiheessa vasta. Mietin tätä kauhean paljon. En ollut innostunut lähtemään, ja toivoin, että asiaan olisi tullut joku muu ratkaisu. Tammikuussa selvitin, löytyisikö Esko Ahosta vielä voimavaroja. Hänet oli valmiiksi haukuttu, siinäkin mielessä hän olisi ollut sopiva, ja hänessä olisi ollut särmää. Olisin ollut valmis tukemaan häntä. Hän oli kuitenkin jo siinä mielentilassa, että asia oli loppuun käsitelty. Odotin myös, olisiko Kääriäinen tai Pekkarinen ollut lähdössä... Lopulta päädyin siihen, että minun pitää olla mukana. Kun vaimo yritti matkan varrella udella, että mitä sinä ajattelet ehdokkaista, että kuka näistä olisi hyvä, en antautunut minkäänlaisiin keskusteluihin. "

Vaimo varmaan aavisti, että äijä on taas menossa?

"Kyllä. Hän näki, että se on käytävä se vaali."

Vaimot näkee miesten läpi. Onks toi solmioneula muuten Kalevala-koru?

"On. Se on Hannun vaakuna. Sen pitäisi tuoda onnea ja terveyttä."

Se on nätti. Suositko sä vaatteissa suomalaista?

"Kyllä, mutta minä en keikaile. Jos tulen puheenjohtajaksi, joudun ehkä kiinnittämään enemmän huomiota pukeutumiseen..."

Anneli Jäätteenmäen voittoa on pidetty varmana. Mitä sä ajattelet naistrendistä politiikassa?

"Demokratian kannalta on ollut vahinko, että päätöksenteko on ollut miesten käsissä, eli on hyvä, että naisia tulee lisää mukaan päätöksentekoon. Toisaalta tässä on näkyvissä selkeä ilmiö: aina kun tulee valintatilanne eteen, lähdetään siitä, että täytyy valita nainen. Eräässä paneelissa kysyttiinkin, että kun presidenttinä on nainen ja puhemiehenä on nainen, pitäisikö vielä pääministerinäkin olla nainen? Eikö tämä ala olla jo sukupuolista syrjintää?"

Pääministerihän on kolmikosta ainoa, jolla on todellista valtaa!

"Eikö pitäisi lähteä siitä, että yleinen sopivuus ja pätevyys tehtävään olisivat ratkaisevia, ja samalla pyrittäisiin tasapainottamaan sukupuolten välistä suhdetta. Näihin aikoihin saakka on ollut niin, että jos nainen on noussut johtavaan asemaan, hänen on täytynyt olla erityisen pätevä. Tästä eteenpäin voi olla, että sukupuolen perusteella valitaan nainen, joka ei olekaan pätevä. Pitäisi pyrkiä sellaiseen tasa-arvoon, ettei sukupuolella olisi väliä vaan asiat voitaisiin ottaa luonnollisesti. Sanoin leikilläni, että jos keskustassa ei harjoiteta sukupuolisyrjintää eikä ikärasismia, niin minut valitaan."

Kuka on tehnyt suhun kovimman vaikutuksen tapaamistasi naispoliitikoista?

"Ehkä suurimman vaikutuksen minuun teki Indira Gandhi, jonka tapasin aika kauan sitten jo. Hän oli tosi vaikuttava nainen. Ja kyllä joku Gro Harlem Brundtlant oli myös omalla tavallaan vakuuttava."

Olit viikonlopun kentällä. Millainen fiilis siellä vallitsee?

"Kaikki on avointa. Todennäköisesti lopputulos ratkaistaan vasta paikan päällä. Ehkä puolet paikalle tulijoista on ratkaissut kantansa, ja lopuilla on täysin avoin mieli tai epävarmuutta. Koska ehdokkaat ovat keskenään hyvin erilaisia, ihmisten mielipide saattaa liikkua hyvinkin voimakkaasti. Minulla on sellainen käsitys, että olen mukana toisella kierroksella. Kannatusta on koko Suomessa ja joillakin alueilla hyvinkin vahvaa. Voitto on hyvinkin mahdollinen."

Voitontahtoa löytyy?

"Kyllä!"

Petri Laukka on viisi vuotta sitten selvitellyt sun brändiä opinnäytteessään nimeltä Kananpojan värinen takki. Siinä selvisi, että sua joko inhotaan sydämen pohjasta tai rakastetaan niin, että sun puolesta rukoillaan. Ketä nämä rukoilijat ovat?

"Se ei ole maaseutu-kaupunki-ilmiö. Minulla on paljon uskollisia, vahvoja kannattajia myös pääkaupunkiseudun lähiöissä. "

Maalta muuttaneita?

"Osa on, mutta osa on pitkään täällä olleita. He ovat keskenään hyvin erilaisia, joten heitä on vaikea kuvata. Kannattajilleni on luonteenomaista tavanomaista valistuneempi ja rohkeampi luonne. Jotta minua kannattaisi, pitää nähdä vaivaa ja olla riittävän fiksu päästäkseen valtamedian luoman kuvan pinnan alle. Voi olla, että on olemassa alakulttuureja, joissa on fiksua äänestää minua."

Paavo Väyrysen äänestäminen voi siis olla cool?

"Kyllä. Se voi olla cool. Monta kertaa kannattajat ovat ihmisiä, jotka kokevat olevansa alistuneessa asemassa. Toisaalta heidän joukossaan on myös väkeä aivan yhteiskunnan huipulta. He ovat itse tulleet minulle ilmoittautumaan. He vain harvemmin puhuvat siitä ympäristössään."

Sua katsotaan joko "ruusunpunaisen suodattimen tai mustanpuhuvan filtterin läpi"…

"Se on luonnekysymys. Jos ihminen on lullukka, pyöreä ja kaikkien kanssa samaa mieltä, niin hänestä muodostuu myönteinen peruskäsitys. Kukaan ei vihaa, kukaan ei rakasta. Mutta jos on taisteleva tyyppi täynnä mielipiteitä, tahtoa ja pyrkimystä toteuttaa omia näkemyksiään, syntyy sekä ihastusta että vihastusta. Syntyy se kaksijakoinen imago."

Pim Fortuyn oli poliitikko, jonka tyyli herätti närästystä murhaan asti. Murhaaja oli vegaani! Oletko sä saanut kakkua tai kakkakepposia?

"En ole joutunut väkivallan uhriksi. Joitakin uhkauksia on tullut, mutta eivät ne ole olleet vakavasti otettavia. Minä olen kokenut pikemminkin poliittisen murhan yrityksiä. Yrityksiä tuhota ura erilaisilla ajojahdeilla... Kyllä se jälkensä jättää, jos rusikoidaan henkihieveriin. Poliittiseen imagoon siitä jää jälki, joka elää pitkään ihmisten mielissä."

Selitä vähän tätä sotaa, jota olet käynyt Keskustan Opiskelijaliiton kanssa moraaliliberalismista. Närästävätkö homoliitot sua?

"Ei, minua suututtaa näennäisedistyksellisyys. Ei samaa sukupuolta olevien parisuhteiden rinnastaminen avioliittoon ole mikään edistyksellinen ajatus. Se on ääriradikaali. Harvoissa maissa siihen on menty, ja se on pannut jo kirkonkin sekaisin. Ideanahan oli suhteiden rekisteröiminen, jotta voitaisiin hoitaa tietyt käytännön elämään liittyvät asiat. Minulle tämä on enemmän rationaalinen asia. En pidä siitä, että uskontoa ja politiikkaa sekoitetaan toisiinsa, ne täytyy pitää erillään. Ne, jotka ajoivat radikaalia linjaa rekisteröimisen suhteen, ovat vähemmistö vähemmistön joukossa. Rekisteröityminen on jäänyt niin vähäiseksi, että voisi ajatella, etteivät homoseksuaalit halua korostaa suhteensa seksuaalisuutta. Nämä ovat vaikeita asioita, enkä missään nimessä halua herättää negatiivisia tunteita homoseksuaaleissa."

Sun elämä on ollut poliittisen broilerin elämää. Oot ollut mukana vuoden 1970 eduskuntavaaleista tähän päivään. Milloin olet halunnut hypätä pois?

"Menneinä vuosina, varsinkin poliittisten murhayritysten jälkeen on ollut välittömästi sellaisia tunteita, että jos pääsisi johonkin, niin olisi hyvä. Yleensä on kuitenkin käynyt niin, että tilanne on mennyt ohi ja selkiintynyt. Sen jälkeen olen taas jaksanut olla mukana...

Onhan minulla ollut koko ajan oma yksityisyyteni ja elämäni, mutta ihan viime vuosiin asti politiikka on ollut elämässäni hyvin hallitsevassa asemassa. Olen kokenut eläneeni puolueelle ja valtiolle. Se on ollut antoisaa, enkä minä valita. Nykyään kuulee yliampuvia valitusvirsiä siitä, miten kauheata kaikki on ollut, mutta niinhän on kautta aikojen ollut, ihmisten elämä ei ole kovin usein haavekuvien mukaista."

Leikitään ajatusleikkiä. Mitä susta olisi tullut, jos et olisi ryhtynyt politiikkaan?

"Konkreettinen vaihtoehto olisi ollut tiedemiehen ura. Olisin jatkanut valtiotieteen opintoja, väitellyt tohtoriksi hyvin nuorena ja ehkä myöhemmin tullut poliittiselle uralle, koska mielenkiinto yhteisiin asioihin on pienestä pitäen ollut niin suuri. Tämä olisi ollut mukavampi tie, lapset olisivat olleet varttuneempia kovien paikkojen koittaessa."

Mitä tässä viime vuosina on tapahtunut, kun sä jaksat jo naureskella pitkälle urallesi. Eikö Batman-lakanoita enää tarvita?

"En usko. ‘Sustahan on tullut rento ja letkeä’, ihmiset ihmettelevät. Kai sitä vanhetessaan vähän viisastuu, ja johtuuhan se myös siitä, että pohjoisessa on uutta tekemistä. Minulla oli hullu vuosi 1998, jolloin ostimme vaimon kanssa vanhainkodin. Silloin ideoin Pohjantähti-opiston. Olin järjestänyt Eurooppa-koulutusta nuoremmalle ja vanhemmalle väelle ja ajattelin, että siihen saadaan valtionapua ja päästään toimimaan. No, valtionapu torpattiin, ja jouduimme sitten puuhaamaan siellä kaikkea muuta. Se on ollut virkistävää vaihtoehtoa politiikalle. Olemme kunnostaneet 200 vuotta vanhan hirsirakennuksen, vuokranneet sen tilat perhekodille. Siellä hoidetaan huumeista vieroitettavia nuoria."

Ei siis mikään rankemman luokan bisnes?

"No ei, me saamme siitä vuokratuloja kiinteistön ylläpitoon. Lisäksi sinne on rakennettu Pohjois-Suomen suurin tanssikeskus. Navetan yläkertaan tehtiin heinälatoon tanssipaikka ja alakertaan ravintola. Reijo Taipale tulee perjantaina aloittamaan kesäkauden, ja sitä seuraavat Tapani Kansan ja Jorma Hynnisen konsertit...Hotellitason majoitusta löytyy 25 huonetta. Kohta avataan leirintäalue. Opistokin toimii. Tämän ympärille voi kehittää kaikkea mitä miellyttää. "

Taipuuko sulta vielä ripaska? Vedit sitä Parviaisen teeveeohjelmassa?

"Siitä on varmasti parikymmentä vuotta! Ei taivu enää. Nyt järjestän toisille tansseja. "

Nyt ratsastat puheenjohtajaksi Paluu tulevaisuuteen-sloganin alla.

"Jotkut ovat sitä mieltä, ettei entistä voi valita, mutta ehkä nyt olisi kokemuksesta hyötyä."

Tuntuuko teistä, että vihreät pöllivät teidän ideologian? Miten moinen moka oli mahdollinen?

"Kun olin puheenjohtajana, olin synnyttämässä Suomi tulevaisuudessa -seminaarien sarjaa. Kutsuimme järjestöjen ihmisiä pitämään seminaareja. Ideani oli tietysti se, että saataisiin keskustaan sidotuksi vaihtoehtojoukkoa, että olisi saatu luotua siltaa kaupunkien vaihtoehtoihmisiin. Kävi kuitenkin niin, että he erkanivat. Meiltä olin vain minä mukana ja jäin kiireitteni kautta sivummalle. Jotenkin se karkasi. Vihreiden entiset liberaalit ovat meitä lähellä, kommunistit kaukana. Heidän ympäristöajattelussaan on piirteitä, jotka erottavat heitä meistä, mutta tietyn osan, liberaalitaustaisten vihreiden pitäisi olla meidän kanssa liitossa tai samassa puolueessa."

Pekka Saurillakin on jo puku päällä...

"Jos brändeistä puhutaan, meidän ei pidä hakea kokoomuslaista kovat kaulassa -imagoa vaan pikemminkin villapaita-imagoa."

Et aio liikkua rullaluistimilla?

"Minä en ole menestyjien, vaan pikemmin valtavirrasta syrjäytyneiden vaihtoehto."

Miksi keskustalaisista puheenjohtajista on vuosikymmenten kuluessa piirtynyt, ehkä Johannes Virolaista lukuunottamatta, lähinnä Ahmed Ahneen näköisiä miehiä?

"Se kuva on alkuaan peräisin maaseutu-kaupunkivastakkainasettelusta. Tavallaan se on järjetön, koska keskusta on monien suurten kaupunkien, esimerkiksi Oulun, Kuopion ja Jyväskylän suurin puolue. Ulla Puolanteen, ainoan kokoomuslaisen sinipunahallitusta kannattaneen taustalla oli kauna maalaisia kohtaan. Kateus maaseutua kohtaan, kun sota-aikana kaupungeissa ei ollut läskiä eikä leipää, mutta maalaisilla oli. Se oli sosiaalidemokraattinen kauna. Pääkaupunkilaisessa julkisuudessa on kautta aikojen käsitelty kovakouraisemmin keskustalaisia kuin muualla maassa. Ajattele vaikka Kekkosta, Sukselaista, Virolaista, minua ja nyt Ahoa."

Virolainenhan oli koko kansan rakastama hahmo?

"Vasta kun hän luopui. Kuollut intiaani on hyvä intiaani."

Sustakin tulee vielä sellainen?

"Niin minä luulen. Toimittajakunnan oma poliittinen tausta leimaa heidän työtään. He eivät ole välttämättä ymmärtäneet, mikä se on se porukka, joka tulee maalta ja käyttää valtaa. Ennen toimittajien keskuudessa oli militantteja demareita, ja nuorempien joukossa on näitä raivokkaita vihreitä. Median tilanne on ylipäätään parantunut. Kilpailu ja toimittajakunnan nuorentuminen sen ovat tehneet. "

He tekevät purevaa poliittista satiiria teeveen puolella. Löydätkö Esko Ahon hahmon itserakkaudesta yhtymiä todellisuuteen?

"Se on liian kovaa miestä kohtaan."

Millaisen imagon lanseeraisit mediassa itsellesi jos saisit nyt päättää?

"Haluaisin, että se olisi rehti, oikea. Haluaisin, että tämä Paavo tulisi mediassa läpi. Tykkään jonkin verran lännenelokuvista... Tunnen olevani vanha sheriffi, joka on jäänyt eläkkeelle ja elää ranchillaan, kun roistot ratsastavat kaupunkiin. Ne pitäisi ajaa pois ja kaivaa vielä kerran merkki esiin, ottaa revolveri vyöltä, kaivaa esiin kaverit, jotka ovat jo sivussa hommista...Saada hyvät voimat vielä kerran esille."

Keskustan puoluekokous valitsee uuden puheenjohtajan 14.-16.6.

File: Paavo Väyrynen

Ikä: 55
Lapset: Kolme
Auto: Saab 93 ja Saab 900
Pituus: 176 cm
Parisuhde: Vaimo Vuokko
Koti: Keminmaassa ja Tuusulassa
Paino: 84 kg
Kello: 20 piironginlaatikossa
Palkka: 5 000 euroa

1 kommentti

Hee

10.6.2002 23:51

Miksi se ei kertonu Batmanista ja Rambosta? Ne oli niin kivaa luettavaa sen Batman lehden takana sillon kerran.
Mutta ainakin Pave vielä pitää itseään suurena sankarina ja sehän tässä on tärkeintä!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi