Pyöräilijän 7 lajityyppiä

Pyöräteillä kohtaa monenlaista polkijaa. Näin tunnistat eri lajikkeet.

Kuva: offfstock / Fotolia

Cityn ja Foodoran yhteisessä juttusarjassa tarjoillaan erilaisia näkökulmia kaupunkipyöräilyyn ja kannustetaan hyppäämään pyörän selkään. Tällä kertaa tutustutaan pyöräilijän lajityyppeihin.


Aktivisti

Tämän pyöräilijälajikkeen spottaa parhaiten internetistä. Siellä hän elelee ja oleskelee mielellään, päivittämässä ja bloggaamassa pyöräteistä ja liikennesäännöistä. Hän kuvaa jokaisen huonosti merkityn pyörätien ja paikan, jossa sellaista ei ole. Hän ilmiantaa autot, jotka pysäköivät pyöräteille, ja jos hän kuuluu rajumpaan sukuun, tekee niille salaa hiukan ilkivaltaa esimerkiksi jättämällä tuulilasiin viestin, johon piirtää sukuelimien kuvia. Hän osallistuu jokaiseen pyöräilyä edistävään mielenosoitukseen, ja hänen kanssaan kannattaa olla kaveri, koska saattaa olla hänen ansiotaan, että saamme pyöräillä tässä kaupungissa esteettä.

Tunnistaa: pyöräily-yhdistyksen tarroista

Maastomaanikko

Maastomaanikko on yleisimmin rahakkaissa graafikko- tai mobiilisovellustöissä oleva kolmekymppinen kaupunkilaismies. Hän on pyöräilijänä älykäs hurjapää, joka arvostaa yhtä aikaa elämyksiä ja turvallisuutta. Siksi hänen valintansa on räväkkä maastopyöräily. Vaikka hän ei arkielämässään pidä likaisuudesta, pyöräilijäminänsä vallassa hän rakastaa mutaa. Mitä enemmän rapaa, sen parempi. Viikonloppuisin hän matkustaa “metsään” (lähiöön) pyöräilemään, eikä ota välttämättä edes mukaan yhtään olutta, vaikka kaikki luulevat toisin.

Tunnistaa: YouTubeen ladatuista GoPro-videoista

Mummopyöräilijähippi

Nimestään huolimatta tämä pyöräilijä ei ole iäkäs nainen. Lajin nimi tulee mummomankelista, jolla sen edustaja ajaa. Mankelihipin tunnistaa parhaiten paitsi sotkuisesta tukasta ja retrokuoseista, myös vanhasta, käytetystä pyörästä. Tämänsukuinen pyöräilijä ei varusteista välitä, mutta hän saattaa käyttää kypärää. Tosin sitäkin vain, jos se on kierrätetty tai löydetty. Hänen kulkuvälineensä ei ole minkään merkkinen - tai ainakin logo on maalattu piiloon. (Tosin suvun alalajikkeeseen kuuluvat myös jopoilijat.) Hippi ajaa jalkakäytävällä ja välttelee fillareita, joissa on vaihteet, käsijarrut, valot tai oikeastaan yhtäkään hyvin toimivaa osaa. Pyöräilijänä hän on kuitenkin miellyttävän lauha, ei polta päreitään ja morjestaa hyväntuulisesti kaikkia vastaantulijoita.

Tunnistaa: pyörään kiinnitetystä korista, jossa on aina jotakin

Fiksihipsteri

Fiksihipsteri on läheistä sukua sekä hifistelijälle että maastopyöräilijälle. Hän on usein luovaa, trendikästä työtä tekevä kaupunkiasuja, joka on valmis sijoittamaan varusteisiinsa paljon. Hän pitää tarvikkeidensa esittelystä ja puhuu niistä mielellään, yleensä pienpanimon baarissa tai artesaanipitseriassa istuskellen, pyöreitä silmälasejaan korjaillen tai partaansa mietteliäästi hivellen. Hän kuuntelee lähes poikkeuksetta musiikkia pyöräillessään, varsinkin, jos coolin amerikkalaisen podcast-sarjan uusi jakso ilmestyy vasta seuraavalla viikolla. Hän on erityisen hyödyllinen kaveri silloin, kun tarvitaan neuvoja uuden pyörän ostoon tai vanhan huoltoon.

Tunnistaa: lyhytlippaisesta pyöräilylippiksestä

Hifistelijä

Hifistelijä kuuluu sellaiseen pyöräilijäsukuun, jolla on aina kaikki varusteet mintissä. Hän muistaa ladata kuvan someen jokaisesta uudesta hankinnastaan - kas, tuossa on kiiltävä kypärä, tuossa kätevä otsalamppu, ja hups vaan, siellä vilahtivat lukkopolkimet. Hän opiskelee ja lukee kaiken pyöräilyn viimeisimmistä tuulista ja tietää, millaiset kilometrimittarit ovat juuri nyt in. Hänellä on joka ikinen uusi vempele hallussaan. Hän saattaa olla osaksi myös joko fiksihipsteri tai maastomaanikko. Se, joka hänen seurassaan on, saa muuten korvan täydeltä tietoa ajohanskoista, kasvomaskeista ja heijastintarroista, halusi tai ei.

Tunnistaa: raskaasta varustuksesta

Rasvattu salama

Rasvattu salama on nimensä mukaisesti nopea. Hän on myös kaukaista sukua hifistelijälle, sillä hänellä on varusteet kunnossa. Sellaiset, jotka auttavat vauhtiin: munakypärä, nopeat lasit, kireät vaatteet. Tähän pyöräilijälajikkeeseen kuuluva yksilö on ainutlaatuinen siksi, että hän ei harrasta hyötypolkemista. Ehei, rasvattu salama käy töissä julkisilla tai jopa omalla autolla, mutta töiden jälkeen hän saattaa polkea ilta toisensa jälkeen Porvooseen ja takaisin - ihan huvikseen. Hän ei väistä ketään ja saattaa vaikuttaa siltä, että on pahalla tuulella. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä hän suhahtaa niin nopeasti ohi, ettei kenellekään jää paha mieli. 

Tunnistaa: Mojave-laseista

Satunnaissotkija

Satunnaissotkija on kaupunkiasukki, joka pyöräilee arviolta neljä kertaa vuodessa, mutta puhuu siitä koko ajan. Hän on pyörähuollon paras asiakas, koska ei uskalla lähteä ajamaan koskaan ilman huoltoa. Kypärää ei tällä tyypillä kuitenkaan koskaan näe. Satunnaissotkija innostuu pyöräilystä eritoten silloin, kun hänen pesimisalueellaan myös viihtyvät fiksihipsterit alkavat tehoilla pyöristään. Hän harrastaa myös kävelyä ja yksityisautoilua silloin, kun ei ajele hitaasti pyörällä miten sattuu muuta liikennettä häiriten. Hänen erikoistaitoihinsa kuuluu äänekäs valittaminen niistä liikenteessä liikkuvista ryhmistä, joihin hän ei itse sillä hetkellä kuulu. Hän ei ole kuitenkaan pahantahtoinen tyyppi, hän vain haluaa kuulua joukkoon.

Tunnistaa: huoltoliikkeen kanta-asiakkuudesta


Foodora on laadukkaan ravintolaruuan kotiinkuljetuspalvelu. Startupin pyörälähetit toimittavat hyvää ruokaa hetkessä - kotiin, työpaikalle tai minne vaan! Palvelussa on mukana yli 190 ravintolaa Helsingissä, Turussa ja Tampereella.
Tutustu foodoraan osoitteessa foodora.fi ja lataa mobiilisovellus iOS-käyttöjärjestelmälle tai Androidille.

 

2 kommenttia

digi-hiki

9.3.2016 23:07

Ihan hauska joo, mutta kaikki oli kaupunkilaisia trendi- tai vaihtoehtoihmisiä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Vuoden ympäri

7.5.2016 20:32

Hei puuttuu ympäri vuoden hybridillä polkeva, iloisesti kaikkia tienantajia kiittävä, ehdottomasti-ei-sukkahousuissa polkeva hyötypyöräilijä. Hän ei omista autoa, vaan kuljettaa pyörällään kätevästi kolme kassia ruokaa megamarketista kotiin tai kyysää lapset kouluun huonolla säällä. Hänet tunnistaa keltaisesta turvaliivistä, pinnaheijastimista, markkinoiden tehokkaimmasta pyörälampusta ja hänellä on aina aurinkolipallinen kypärä päässään. Varusteet räntä- tai muun sateen kestävät. Esiintyvyys siellä missä ei lunta tai sohjoa ole yli viittä senttiä. Jos on, polkee autoteillä sujuvasti muun liikenteen sääntöjä noudattaen. Pakkasraja -25, helleraja +10.
- Nyt kyllä tutut tais tunnistaa ;p

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi