Rullaako kaupunkien kaduilla kohta 40 000 sähköpyörää?

Tuettu sähköpyörä, kierrätetty normifillari tai kausi kaupunkipyörää – tänä kesänä kaikki pääsevät polkemaan.

Kuva: claudiovaldes / Fotolia

Kevät tuo pyörät. Vaikka kyseessä on vain yksi kulkupeli muiden joukossa, herättää se vuosi vuodelta enemmän keskustelua.

Tuorein puheenaihe pyöräilyn ympärillä on sähköpyörien ostajille kaavailtu tuki. Pari päivää sitten Liikenne- ja viestintäministeriö kertoi 400 euron tuesta sähköpyörän ostajille, joka voi astua voimaan jo heinäkuun alussa ja tukea voisi saada jo 1. huhtikuuta ostetuista pyöristä takautuvasti.

Tuen saaminen voimaan vaatii lakimuutoksen vähäpäästöisten autojen hankintatukeen, jonka kautta tuki rahoitettaisiin. Lakimuutoksesta pyydetään parhaillaan lausuntoja nopealla tahdilla 3. huhtikuuta saakka.

Sähköpyöräilyä halutaan tukea osana ilmastotavoitteisiin pääsemistä. Tuki liittyy tulevana perjantaina julkistettavaan kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmaan.

Pyöräliitto listaa kysymyksiä ja vastauksia sähköpyörien tuesta ja huomauttaa pyöräilyn olevan yhteiskunnan kannalta hyvä investointi esimerkiksi pienentyneiden sairaanhoitokulujen takia, kun kansanterveys paranee pyöräillessä. Helsingin kaupungin tutkimuksen mukaan pyöräilyyn sijoitettu euro tuo yhteiskunnalle 8 euron hyödyt.

Pyöräliiton mukaan sähköavusteisten pyörien houkuttelevuus on merkittävästi suurempi kuin tavallisten pyörien. Toisin sanoen laiskat autoilijat vaihtavat menopelinsä helpommin sähköavusteiseen pyörään kuin tavalliseen. Sähköavusteisen pyörän terveyshyödyt pysyvät normipyörän tasolla, koska niillä ajetaan pidempiä matkoja ja useammin.

Toistaiseksi sähköpyörät ovat olleet outolintuja katukuvassa, mutta se voi muuttua, jos lakimuutos menee läpi. Ministeriön arvion mukaan tuen avulla hankittaisiin vuosina 2018-2021 noin 40 000 sähköavusteista pyörää.

400 euron tuki on mittava, ja kuten Helsingin Uutiset huomauttaa, halvimmissa pyörissä se tarkoittaisi ison osuuden korvaamista kokonaishinnasta. Kalleimmat mallit maksavat tuhansia euroja, mutta halvimmat alle tuhat euroa.

Helsingin Uutiset nosti maanantaina esiin Verkkokauppa.comin reilun 500 euron arvoisen pyörän, joka tarkoittaisi tuen kanssa ostajalle melko hyvää diiliä. Tiistaina Afterdawn-sivuston uutinen kertoi Verkkokaupan nostaneen sähköpyöriensä hintoja keskimäärin 50 eurolla.

Talouselämän uutisessa aiheesta Verkkokauppa.comin markkinointijohtaja Esa Hjerppe kiistää hinnannoston liittyvän tukiuutisointiin.

Se on varmaa, että Helsingissä pyöräillään tulevana kesäkautena enemmän kuin koskaan. Kaupunkipyörien telineet ovat jo ilmestyneet katukuvaan ja kausi alkaa jo huhtikuussa. 

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus on puolestaan kunnostanut ison kasan fillareita myytäväksi. Verkkokaupassa miesten ja naisten pyörien hinnat lähtevät satasesta ja lasten pyörät muutamasta kympistä. Livenä myytäviä pyöriä pääsee katsomaan viikonloppuna myymälöissä.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi