Siperia parantaa

Lenkille bikineissä? Älä jää pakkasella kotisohvalle.

Lääketieteen tohtori Marja Mikkelsson neuvoo käyttämään kylmähoitoa myös kipeytyneisiin hartioihin. Esimerkiksi jääpalahieronta voi auttaa.
Lääketieteen tohtori Marja Mikkelsson neuvoo käyttämään kylmähoitoa myös kipeytyneisiin hartioihin. Esimerkiksi jääpalahieronta voi auttaa.
Kaikki osaavat hoitaa venähtänyttä nilkkaa kylmäpussilla. Mutta mitä muuta ystävämme kylmä saa aikaan?

Lievä viileys lisää vireystilaa ja parantaa huomiokykyä. Myös työpaikalla. Eräässä helsinkiläisessä mainostoimistossa alettiin pitää palavereita kylmässä huoneessa, koska havaittiin, että silloin syntyy hyviä päätöksiä nopeasti ja tehokkaasti. Mitä muita terveysvaikutuksia kylmällä on?

Kylmä tekee tutkimusten mukaan hyvää venähdyksille ja nyrjähdyksille, aivoille, aineenvaihdunnalle, verenkierrolle, vastustuskyvylle ja stressinsietokyvylle. Kun kylmässä pysyy liikkeessä, verenkierto tehostuu, jolloin ravintoaineet kulkevat ja kuona poistuu nopeammin. Kylmä lisää aineenvaihduntaa, joten liikunta kylmässä kuluttaa energiaa enemmän kuin lämpimässä. Kipeytyneitä niskaa ja hartioitakin pitäisi avantouimareiden kokemuksen mukaan hoitaa pikemminkin kylmällä kuin kuumalla.

Kylmäkaraisevien lajien, mm. avantouinnin ja paidatta juoksun, sanotaan lisäävän stressinsietokykyä ja vastustuskykyä eri sairauksille.

“Kylmäterapialla ja avantouinnilla on terveyttä edistäviä vaikutuksia, mutta niitä on tieteellisesti tutkittu hyvin vähän”, kertoo kylmätutkimusta tehnyt professori ja Työterveyslaitoksen tutkija Hannu Rintamäki.

“Avantouimareille on tehty kyselytutkimuksia, ja kylmän terveysvaikutukset on useaan kertaan subjektiivisesti todettu. Avantouinnin tai muun kylmäkaraisun jälkeinen hyvänolontunne voi tosin johtua myös siitä, että voimakkaassa kylmäaltistuksessa elimistön sisäiset kipulääkkeet, endorfiinit, otetaan käyttöön”, hän jatkaa.

Avantouinnissa erittyy kehoon myös antioksidantteja, jotka edistävät kudosten hyvinvointia. Kylmäkaraisun vaikutusta stressinsietokykyyn on vaikea tieteellisesti todistaa, mutta subjektiiviset kokemukset puhuvat sen puolesta. Avantouimarit raportoivat, että kylmässä pulahtaminen on auttanut kaikkiin muihin vaivoihin, paitsi rintakipuihin. Avannon löytääkseen ei välttämättä tarvitse mennä järvelle asti, sillä mm. Mäkelänrinteen uimahallissa on kylmäallas.

“Paidatta juoksentelua en suosittele, koska se on extreme-laji. Ainakin siihen pitää huolellisesti valmistautua, ja aloittaa juokseminen syksyllä. Keskellä talvea ei pidä yhtäkkiä lähteä lenkkipolulle ilman vaatteita”, Rintamäki neuvoo.

Mitä vilukissa sitten voi itselleen tehdä? Viikottain avantoon, kylmään suihkuun ja bikineissä lenkille?

“Ihmisen kylmään sopeutuminen on kaksivaiheinen prosessi. Ensin kestää pari päivää tottua kylmän epämiellyttävyyteen. Noin kymmenessä päivässä verenkierto tulee avuksi. Jos haluaa kylmäkaraista itseään, niin pitäisi joka päivä ottaa kylmä suihku tai käydä avannossa. Kymmenen päivän kuluttua palelemisen pitäisi olla paljon vähäisempää”, kertoo Rintamäki.

Kylmästä eivät pidä flunssa, keuhkot, raajat, iho tai sydän. Vilustumisella ei tutkijoiden mukaan ole mitään tekemistä flunssan tai influenssan kanssa, mutta useat lääkärit ja potilaat ovat eri mieltä.

“Tieteellisesti ei ole todistettu, että paleleminen johtaisi flunssaan, mutta olen sitä mieltä, että vilustumisesta tulee oireita. Samaa mieltä ovat monet potilaat ja lääkäritkin”, kertoo keuhkolääkäri Vuokko Kinnula.

Kylmässä rasittumista tulisi välttää varsinkin, jos tupakoi tai potee astmaa, sillä kylmä ilma jäähdyttää ja kuivattaa hengitysteitä. Kylmän ilman hengittäminen voi aiheuttaa myös limakalvontulehduksen ja altistaa sydämen rytmihäiriöille. Raajat paleltuvat helpoiten, koska kylmässä verenkierto keskittyy lämmittämään sisäelimiä ja keskivartaloa. Ihosta kylmää kestävät huonoiten kasvot, käsien selkäpuoli ja sormet.

Rati riti ralla – Suomalaisen kylmäopas, 9 e. http://www.ttl.fi/kirjakauppa/

Suomen kylmimmät kaupungit

 1. Rovaniemi, –11,7 °C
 2. Kemi, –11,5 °C
 3. Kuhmo, –11,4 °C
 4. Kajaani, –11 °C
 5. Ilomantsi, –10,6 °C

(tammikuun keskilämpötilat)

Korkein Suomessa koskaan mitattu miinusaste on Kittilän Pokassa vuonna 1999 mitattu –51,5 °C.

Kylmänsietokyky on yksilöllistä.

Parhaiten välttyy palelulta, jos on isokokoinen mutta lyhyt, hyväkuntoinen, terve ja nuorehko mies. Kylmänsietokykyyn vaikuttavat:

 1. Koko ja kehon muoto. Pienempi palelee enemmän kuin iso, pitkä enemmän kuin lyhyt.
 2. Ihonalainen rasvakerros. Laiha palelee enemmän kuin lihava.
 3. Sukupuoli. Nainen palelee helpommin kuin mies.
 4. Fyysinen kunto. Kuntoilu lisää lihasten toimintakykyä ja lämmöntuotantoa.
 5. Sopeutuminen. Pitkäaikainen altistuminen kylmälle parantaa kylmänsietokykyä.
 6. Ikä. Mitä vanhempi, sitä kylmempi.
 7. Sairaudet. Mm. verisuonisairaudet ja hengitysteiden sairaudet heikentävät kylmänsietokykyä.
 8. Lääkkeet. Mm. psyykelääkkeet ja beetasalpaajat paleluttavat.

Yläosattomissa polulle

Pekka Niskalla työskentelevän Markku Järnbeckin voi nähdä 4–7 kertaa viikossa lenkillä pelkissä trikoissa, lenkkareissa, hanskoissa ja pipossa. Ilman paitaa siis. Ennätys on lenkki miinus kolmeseiskassa. Miksi ihmeessä?

“Paidatta juoksu tarttui mukaan maratonilta Venäjältä vuonna 1989. Lenkkeily vähissä vaatteissa karaisee flunssaa vastaan ja parantaa stressinsietokykyä. En ole aloittamisen jälkeen sairastunut flunssaan kertaakaan, enkä stressaa töissä enää. Ennen laitoin aina kolme paitaa ja toppatakin päälle ja palelin silti, nykyään pärjään t-paidassa ja pusakassa kylmimmälläkin säällä. Aluksi kommentoitiin, että ihan vähäjärkisen hommaa, mutta nyt meihin on jo totuttu. Miinus kolmeseiskassa juoksu ei ollut enää hauskaa. Sen myönnän.”

Checklist

Yogalates

Australialaisen Louise So­lo­mo­nin kehittämä Yoga­lates yhdistää nimensä mukaisesti joogan ja Pila­tek­sen. Ideana on Pilatek­sel­la vahvistaa kehon sy­­­viä lihaksia, ja sitten yh­­­distää lihasten vakaus joo­ga-asentoihin. Yogalateksen jäl­keen hartiat ovat ihanan kevyet ja mieli avara, mutta perusasento joogapalikan päällä puuduttaa jalat.

Etnohouse, Vilhonvuorenkatu 11 b 6. Alkeiskurssi 50 e. www.yogalates.fi

Tanssi, tanssi

Niken kevään Studio 72 -mallistossa on tarjolla muodikkaita, mutta treenaamiseen sopivia kuteita tanssitunneille. Vaatteet on valmistettu Dri Fit -materiaalista. Tank with Mesh on ensimmäinen toppi, jonka sisäinen liivi pitää ihan oikeasti rinnuksen kurissa. Tarjolla on myös capri-mittaisia housuja, jotka ovat käteviä, kun lahkeisiin ei kompastu. Näissä vaatteissa voi huoletta jatkaa Studio 72:sta Studio 51:een.

www.nike.com

Salsaa olkkarissa

Tanssikoulu Salsa De Cu­ban omistajat Ramon ja Marika Silverio ovat tehneet Parisalsa DVD:n. He opettavat levyllä kuusi koh­­tuullisen yksinkertaista askelkuviota. Salsan taituriksi ei tule heti, ja televisiosta on pa­rin suuntia vaikea seurata, mutta Ramonin valloittava opetus on kivaa seurattavaa.

Parisalsa DVD, ovh 30 e. www.pasoapasoproductions.com

Kirja salille

Personal Trainer Riku Aalto kyllästyi siihen, että sai autettua vain yhtä asiakasta kerrallaan. Niinpä Aalto kirjoitti kirjat, jotka tekevät hänet työttömäksi. Docendo Sportin julkaiseman sarjan aloittavat Kuntoilijan käsikirja ja Vahvista ja venytä. Edellinen opastaa painonhallintaan, kiinteytykseen ja lihasten kasvattamiseen, jälkimmäinen keskittyy kuntosaliharjoitteluun.

Kuntoilijan käsikirja ja Vahvista ja venytä, 38 e. www.docendosport.fi

5 kommenttia

Valtemar

18.2.2005 23:05

Juttu on täyttä asiaa, itse olen harrastanut painonnostoa lämmittämättömässä piharakennuksessa säästä piittaamatta monta kertaa viikossa eikä flunssa ole vielä iskenyt. Pahimmillaan (parhaimmillaan)17 asteen pakkasessa vietetty 2,5 tuntinen treenisessio pistää veren mukavasti kiertämään, ja muutenkin pärjää huomattavasti vähemmissä vaatteissa. Suosittelen lämpimästi kylmää kaikille!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

-PK

23.2.2005 07:45

Ehkä Valtemarilla on vaan hyvä vastustuskyky? Mä olen puolestani jo pitkän aikaa sitten oppinut, kuinka tietynlaista vilustumista seuraa usein flunssa. Se on tullut koettua liian monta kertaa, että uskoisin sairastumisen olevan pelkkää sattumaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

gron

24.2.2005 13:27

Tällainen kysymys että jos parantaa kylmänsietokykyä/verenkiertoa yllämainituilla metodeilla, niin hikoileeko sitten vastaavasti lämpimässä enemmän?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

satelles

1.3.2005 04:07

Kyllä se hikoilu hieman saattaa lisääntyä.

Itse olen harrastanut kylmiä suihkuja ja lenkkeilyä tavallista keveämmin pukeutuneena (kolmen t-paidan sijaan vain 2 tms.). Tuloksena selvästi entistä parempi kylmänsietokyky, enää ei tarvitse koko ajan olla kahta villapaitaa niskassa eikä kylmä tunnu niin epämiellyttävältä.

Varsinkin sisällä huhkiessä hiki kuitenkin pukkaa helpommin pintaan, ei tarvitse kuin pari kerrosta portaita harppoa niin johan alkaa irrota. Yksilöllinen juttu kuitenkin, olen aina hikoillut reilusti eli ei varmaan kaikilla samanlaista suihkua ole odotettavissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Paidaton_juoksija_oulu

22.7.2011 00:23

Rintamäen mukaan paidaton juoksu (ei juoksentelu) on extreme-laji. Ehkä ei pitäisi antaa lausuntoja asioista, joista itsellä ei ole kokemusperäistä tietoa. Tästäkin huolimatta, jatketaan harjoittelua.

Ystävällisin terveisin
Paidaton juoksija oulu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi