Sirkkoja syötäväksi, kiitos!

Helsinki Night Market opetti jälleen lukuisille suomalaisille, mitä tulevaisuudessa löytyy lautaselta.

Maukkaita pikkukavereita.
Maukkaita pikkukavereita. Kuva: Anni Jansson

Suomessa on viikonlopun jäljiltä taas satoja, jos ei tuhansia uusia ihmisiä, jotka ovat päässeet tutustumaan hyönteisruokailun ihmeelliseen maailmaan. Helsinki Night Marketissa Konepajan Brunossa tarjoiltiin viikonloppuna räväkkään tahtiin sirkkoja, vaikka myyjän pitää Suomessa vielä toistaiseksi mainita, etteivät ne ole syötäväksi tarkoitettuja. Byrokraattinen kikkailu ei kuitenkaan estänyt herkuttelua Brunossa, jonka Night Marketin logossa komeili sirkka ja missä muutamalla eurolla irtosi kalakastikkeen maun läpäisemiä pikkukavereita.

Vahva mausteliemi toi esiin ilmeisen lähes mistä tahansa ruoka-aineesta: oikeilla mausteilla pääsee hyvään lopputulokseen. Sitruunainen kalaliemi ei ollut itseni mieleen, mieluummin nauttisin sirkkani chilin ja valkosipulin kera. Pahimmillaan koostumuksen ällöttävyys näyttäytyy pikkuruisen siiven tarttuessa hampaiden väliin. Ei siis mitään popcornia pahempaa.

Suomessakin on puhuttu hyönteisten hyödyntämisestä ruoantuotannossa jo pidemmän aikaa. Tasaisin väliajoin ponnahtaa esiin artikkeleja, jotka kertovat hyönteisistä valmistetusta “ekolihasta”, maukkaasta ja edullisesta proteiinilähteestä sekä tulevaisuuden ruoasta.

Hyönteisiä voi kasvattaa ravinnoksi itse tai niitä voi haalia syötäväksi luonnosta. Esimerkiksi heinikossa sirisevät heinäsirkat kelpaavat hyvin lautaselle, kunhan pitää huolen, että valmistukseen päätyvä tavara on riittävän tuoretta.

Helsinki Night Marketissa sirkkoja olisi haluttu tarjoilla jo vuonna 2013, mutta Evira eväsi mahdollisuuden parin vuoden ajan. Viime viikonlopun Night Marketissa sirkkoja pääsi maistamaan toista kertaa. Sirkat ovat peräisin Aalto-yliopiston alaisuudessa innovoidusta EntoCubesta. EntoCube on hyönteisten kasvatukseen tarkoitettu, konttiin rakennettu laitos, jonka sisällä voi kasvattaa syömäkelpoisia hyönteisiä. Yksi EntoCube kätkee sisäänsä 300 000 syömäkelpoista kotisirkkaa. Aalto-yliopiston nykyisistä ja entisistä opiskelijoista koostuva tiimi uskoo, että nälänhädän kimppuun käydään parhaiten hyönteisten avulla. Kasvatuslaitoksen voi roudata helposti eri puolille maailmaa tai sellaisen voi rakentaa vanhaan konttiin. Onnistuessaan EntoCube tarjoaa edullisen ja kestävän tavan tuottaa proteiinia paikoissa, joissa on aliravitsemusta.

Ylen uutisessa kerrotaan, kuinka maailmassa on arviolta pari miljardia ihmistä, jotka syövät hyönteisiä jokapäiväisenä ravintona. EU:ssa lainsäädäntö kuitenkin vielä tökkii, vaikka hyönteistalousala toivoo, että kasvattaminen ja jalostaminen elintarvikkeeksi saataisiin sallittua, jotta tuotanto saataisiin toden teolla pystyyn ja potentiaali irti uudesta ruoka-aineesta.

1 kommentti

Waka Wanha

24.8.2016 11:25

Hihhuleita riittää mitä ihmeellisimpien hömppäsuuntausten kannattajiksi.

Kautta vuosituhansien näitä näyttää olevan ja tulevan ja tulevan ja tulevan...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi