Sofi Oksanen

Outo lintu

Sofi Oksasen mukaan homot valloittavat helsingin lesboravintolat.
Sofi Oksasen mukaan homot valloittavat helsingin lesboravintolat.

28-vuotias kirjailija Sofi Oksanen on ristiriitainen nainen. Hän vaikuttaa itsevarmalta, mutta on kärsinyt vakavasta syömishäiriöstä. Hän on feministi, mutta ei lähde ulos ilman meikkiä. Ja Oksasen uusi tuotos, Baby Jane, kertoo paniikkihäiriösistä lesboista ­- kokemuksen syvällä rintaäänellä tottakai.

Tavallisinta Sofi Oksasessa on hänen edessään oleva mozzarella-salaatti. Tosin Oksanen pitää salaattia outona, koska siinä on niin vähän tomaattia.

Mustiin tiukkoihin housuihin, pitsipaitaan ja Pompadour-korkokenkiin pukeutunut Oksanen ei kuitenkaan herätä huomiota Café Strindbergilla. Hän on valinnut paikan, koska se on harvoja kahviloita, josta saa hyvää kahvia ja jossa saa polttaa.

Oksasella on violetti-musta-vaaleanpunainen rastakampaus, joita koristavat samanväriset hiuspidennykset. Pyöreistä silmälaseista katsovat silmät on tehostettu sinipunaisella luomivärillä. Sillä tämä on sitten ihan ehdotonta: ilman meikkiä Sofi ei koskaan poistu kotoaan.

Sofi Oksanen ei ole ainoastaan poikkeuksellinen näky nuoreksi naiseksi, hän on myös suomalaisen kirjallisuuden kummajainen. Nainen joka ei pelkää riisua itseään kirjoissaan.

Vuonna 2003 ilmestynyt esikoisteos Stalinin lehmät paljasti Oksasen kärsineen bulimiasta. Uusin kirja, syyskuussa ilmestyvä Baby Jane kertoo lesborakkaudesta. Biseksuaaliksi tunnustautuva Oksanen kuvaa kaupungin lesbokulttuuria kokemuksensa perusteella: ihmisiä, jotka kaikki tuntevat toisensa, parhaimmassa tapauksessa ovat kaikki seurustelleet toistensa kanssa.

“Kaupungin lesbokenttä uudistuu nopeammin kuin homojen. Kun lepakot pariutuvat, ne jäävät kotiin. Homot jaksavat heilua. Käytännössä asia näkyy niin, että aina kun kaupunkiin perustetaan lesbobaari, lopulta homot valtaavat sen. Näin on käynyt esimerkiksi Nallelle ja Porelle”, Oksanen valittelee.

“Tajusin biseksuaalisuuteni lukioikäisenä, ei se ollut shokki, vaan jotenkin itsestään selvää.”

Sofi Oksanen seurusteli naisen kanssa ensimmäistä kertaa muutettuaan Helsinkiin, 22-vuotiaana. Sen jälkeen hän seurustellut poikien ja tyttöjen kanssa ”fifty-fifty”

Nykyinen kumppani on mies, kirjallisuutta harrastava IT-ohjelmistoarkkitehti. Seurustelua on kestänyt vuoden.

“Olen kertonut biseksuaalisuudestani kaikille potentiaalisille ihmisille heti, koska ensireaktio kertoo, mitä hän asiasta ajattelee. Moni mies innostuu kahdesta naisesta, joten tein myös heti selväksi, että kolmen kimppaa on turha odottaa.”

Oksanen kertoo, ettei hän niinkään etsi kumppanistaan miestä tai naista kuin ihmistä, jolla feminiininen ja maskuliininen puoli on tasapainossa.

Eräällä ulkoisella piirteelläkin on suuri merkitys:

“Haluan olla ainoa sängyssäni, jolla on pitkät hiukset.”

WC-draama

Sofi Oksanen paljastaa kirjoissaan niin paljon itsestään, että hän alkaa vaikuttaa sielulliselta itsensäpaljastajalta, joka voi joutua vielä katumaan avoimuuttaan.

“Voihan sitä aina muuttaa maasta, heh. Olen jollain tavalla autistinen, enkä reagoi muiden mielipiteisiin itsestäni. Äitini on opettanut minulle lapsesta saakka, että sillä ei ole väliä mitä muut ajattelevat. Ehkä hänen opetuksensa ovat menneet perille.”

Eikä hänellä oikeastaan ole ollut vaihtoehtoja: ei kukaan kirjailija voi kirjoittaa asioista, jotka eivät kiinnosta.

“Vain henkilökohtainen on riittävän kiinnostavaa. Asiassa on oltava niin paljon mielenkiintoista, että sen kanssa jaksaa pyöriä vuoden tai kaksi, yötä päivää. Aiheita uskon löytyvän elämästäni: henkilökohtaiset ongelmani riittävät varmasti”, hän nauraa.

Kirjoittaminen menee Oksasen elämässä kaiken edelle.

“Olen elämässäni tehnyt paljon valintoja, jotka tukevat kirjoittamistani.

Ilmoitan kaikille potentiaalisille kumppaneille etukäteen, että kirjoittaminen on minulle tärkeintä. Onneksi nykyään naiskirjailijoilla on paljon enemmän mahdollisuuksia, kun löytyy miehiä, joilla on itsetunto kohdallaan, ja jotka haluavat tukea kumppaniaan. Ennen lähes kaikki naiskirjailijat olivat eronneita, leskiä tai naimattomia.”

Joustoa kumppanilta vaatii jo Oksasen vuorokausirytmi.

“Kirjoitan mieluiten yöllä, kun on hiljaista.”

Puoliltaöiltä hän avaa kannettavan tietokoneensa, jossa on violetti tausta näyttönä, ja ottaa pöydälle kupin kahvia. Yötyö on pulkassa aamuviideltä.

“On hieman vaikeaa, kun ympäröivä yhteiskunta elää täysin eri aikaa.”

Oksanen tiesi nappulasta asti haluavansa kirjailijaksi.

Jo 7-vuotiaana hän päivitteli sitä, että liian moni lapsi haluaa kirjailijaksi, ei kaikista sellaista voi tulla.

“En ole koskaan epäillyt sitä, etteikö minusta tulisi kirjailijaa. En unelmoi asioista, asetan tavoitteita, joita pidän realistisena.”

Itsevarmuus tuntuu olevan ristiriidassa bulimarekstisen (anoreksian ja bulimian yhdistelmä) menneisyyden kanssa: teini-ikäisestä 22-vuotiaaseen Sofi puri ahdistustustaan wc:ssä.

“Ei se ollut itseinhoa tai epävarmuutta. Olin vain niin ahdistunut siitä, etten saanut tehdä mitä haluan, kirjoittaa. Oli turhauttavaa opiskella kirjallisuustiedettä. Piti tutkia asiaa, mitä itse halusi tehdä. Syömishäiriö ei koskaan vienyt toimintakykyäni. Nyt puran ahdistukseni kirjoittamalla.”

Sähkömiehen tytär

Sofi Oksanen kasvoi Jyväskylässä. Hänen isänsä on suomalainen sähkömies, äiti virolainen diplomi-insinööri, joiden tapaamista Oksanen sivusi esikoiskirjassaan Stalinin lehmät.

Oksanen on oppinut kotonaan viron kielen, mutta ei niin hyvin, että antaisi sillä haastatteluja. Ja sitäpaitsi: ilmaisut tarttuvat suomen kieleen. Kirjallisuutta Oksanen toki lukee viroksi.

Lukiossa Sofi oli luokkansa primus. Äidinkielen ylioppilasaineesta tuli 97 pistettä, reaalin uskonnon vastauksista valtakunnan toiseksi parhaat pisteet, laudatureja neljä ja eximioita kaksi. Lukion päästötodistuksen keskiarvokin näytti 9,5 tai enemmän, ei Oksanen enää muista.

Mutta sen hän muistaa, että liikunta oli ainoa aine, jossa hän ei ollut hyvä.

Lukion jälkeen Sofi opiskeli muutaman vuoden Helsingin yliopistossa kirjallisuustiedettä ja oli Jyväskylän yliopiston kirjoittajakoulutuksessa. Se ei kuitenkaan riittänyt. Oksanen muutti Helsinkiin opiskellakseen dramaturgiaa. Sisään Oksanen pääsi, tietenkin, ensimmäisellä yrityksellä.

Vaikka Sofin äiti kannusti tytärtään opiskelemaan, ei hän ymmärtänyt tyttärensä halua teatterikorkeakouluun.

“Hän yritti ohjata minua sellaiseen työhön, josta saa säännöllistä palkkaa.”

Nyt Oksanen toteaa ansaitsevansa niin vähän, että on oikeutettu alhaisimpaan veroprosenttiin. Silti hän ei voisi kuvitella tekevänsä muuta kuin kirjoittavansa.

“Vanhempieni elämänarvot ovat niin erilaiset kuin minun.”

Sukupolvien kuilu näkyy myös suhtautumisessa homoseksuaalisuuteen

“Biseksuaalisuuttani vanhempani ovat pitäneet jonkinlaisena hetken oikkuna.”

Paniikkihäiriöisiä lesboja

Sofi kirjoittaa naisille. Bulimia on pääasiassa naisten sairaus. Baby Janessa naisrakastavaisten ongelmana on paniikkihäiriö. Se on Oksasen feminismiä.

“Haluan kirjoittaa naisille tärkeistä asioista, jotka koskettavat naisia, naisena olemisesta. Feminismi näkyy muutenkin elämänarvoissani ja -valinnoissani.”

Kuten siinä, ettei hän käyttänyt moneen vuoteen housuja tai korkokenkiä.

“Koska tässä yhteiskunnassa feminiinejä puolia dissataan, halusin pitää hametta.” Nyt päällä on housut ja korkokengät.

“Kyllästyin hameisiin”, kommentoi Oksanen ja kertoo, kuinka hän antoi pakit mielenkiintoiselle miehelle, joka vaikutti liikaa heteropatriarkaatilta.

Oksasesta tuli feministi 8-vuotiaana hänen leikkiessään Fabuland-legoilla.

“Minua alkoi ärsyttää se, että tyttöhahmoja oli niin paljon vähemmän. Aku Ankassa häiritsi taas se, että kaikki sankaritarinat tapahtuivat pojille.”

Oksanen vahvisti feminismiään yliopistolla lukemalla naistutkimusta cumuun asti. Simone de Beauvorin Toinen sukupuoli teki häneen suuren vaikutuksen, vaikka häntä hämmentää se, että Beauvoir omassa elämässään jätti filosofin ammatin miehelleen.

“Mutta se on inhimillistä”, hän kääntelee silmiään ymmärtäväisesti.

Ilmiselvää on, että Sofi Oksanen ei sitä sietäisi.

Sofi Oksasen Baby Jane ilmestyy 9.9.

43 kommenttia

empsu

5.9.2005 15:25

Suomen vanhin teinigootti, omalla tavallaan tosi hellyyttävää :>

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Vegeriini

6.9.2005 05:05

Eiköhän se Suomen vanhin teinigootti ole Jyrki Witch. Ja muitakin tuosta vanhemmasta ikäpolvesta löytyy. Aika montakin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jepperi

6.9.2005 16:45

teinigooteilla ei oo ammattia.tolla kai on?vai onko?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Niddy

9.9.2005 22:59

Lukijoilla ei taida olla selkeää käsitystä termistä "teini". Kyseinen "gootti-ihminen" vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta ja viehkolta. Ainoa asia mikä jäi mieltä kalvamaan, oli tuo ehdottomuus hiusten pituuden suhteen. No, tuskinpa hän antoi haastattelun treffailun toivossa. Mieheen on kuitenkin päätynyt.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mikavm69

10.9.2005 00:12

Kaunis nainen nähtynä. Ei voi olla huomaamatta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

seemu

10.9.2005 11:39

Stalinin lehmät on vaikuttava teos. Hyvä Sofi!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

EiEnaaPlease

15.9.2005 13:01

Mahtaa olla raskasta elää ylläpitäen tuollaista roolia. Kaiken teennäisyyden ja vähintään kyseenalaisilla tavoilla huomion kerjäämisen jälkeen Oksaselle ei heru minulta arvostusta saati myötätuntoa. Feikin tunnistaa aina, vaikka päässä olisi 20 kiloa hiuslisäkkeitä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Huu

15.9.2005 20:22

"Sofi Oksasen mukaan homot valloittavat helsingin lesboravintolat." Näitä pellejä tulee ja menee. EVVK.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tonac

19.9.2005 03:50

Entä sitten.

Väsymykseen asti olen lukenut ja kuunnellut tällaista angstista elämää ja pienen ihmisen ininää Helsingin öissä, kun on niin erikoista valita identiteetikseen vastakulttuurin hupenevista sektoreista itselleen jokin synkkä määritelmä, millä saa sosiaalisia pisteitä ja respektiä, hetkeksi.

Turhuuksien turhuus. Narsismia ja erikoisuuden
tavoittelua esiintyy niin monina muotoina ja yleensä se on melko mautonta, ylimielistä ja jopa naivia.

Ehkäpä luen insinööriksi ja voitan pitkässä vedossa tarpeeksi ja haistatan paskat koko lässyn-lässyn tekotaiteelliselle roskasakille.

Rasittavaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

maus

24.9.2005 18:53

lopettakaa paskan jauhaminen!! baby jane on loistava kirja, samoin stalinin lehmät!!! hyvä sofi!!! ei aina samaa roskaa kaikilta kirjailijoilta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

peikotar

5.10.2005 22:50

Sofi Oksanen on liian älykäs saadakseen valtavirran hyväksynnän. Uskomaton nainen. Aivan uskomaton!
Kunnioitan häntä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

peikotar

5.10.2005 22:52

Eienääkiitos kirjoitti: "Mahtaa olla raskasta elää ylläpitäen tuollaista roolia."

Päinvastoin kuin suurin osa ihmisistä luulee, tuollainen "erikoisuus" on vain täydellistä antautumista omalle itselleen ja kaikkea muuta kuin mikään rooli.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Porselin

18.10.2005 19:21

Kunnioitan Sofia, koska hän on uskaltanut kirjoittaa niin avoimesti harvinaisen vaikeista asioista. Sofi on jo saavuttanut sen jonka minä vielä toivon saavuttavani: selättänyt Herransa tai anakin tuntuu elävän sovussa Herransa kanssa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kirja

1.11.2005 12:59

Hätkähdin, kun näin Sofi Oksasen kuvan Talouselämä- lehdessä (nro 35/2005).
En tuntenut ihmistä, mutta olin nähnyt hänet Turun kirjamessuilla, tupakkaterassilla.

Innostuneena, googletin Oksasen, ja tässä ollaan.

Milenkiintoista!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tavoitteena kirjailijanura

9.12.2005 12:38

Minäkin kunnioitan sinua Sofi, vaikka en aina ymmärräkään. Toivoisin, että saisin hitusen tuosta itsevarmuudesta itselleni. Olet rohkea ja siksi kaunis.

Ennen toivoin, nyt tahdon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

emmanuelle crow

31.1.2006 12:54

Minuun ei ole kyllä iskenyt Sofi Oksanen koskaan. Olen yrittänyt lukea Stalinin lehmät, mutta ärsytti se suunnaton feminismin määrä. En jaksa lukea sovinismi enkä feminismi kirjoja. Siis enpä lue, enkä kirjoita tätä mielipidettäni tämän enempää..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ahmoo

17.4.2006 16:01

stalinin lehmät on ehkä epäselvin ja sumuisin teos mitä oon lukenut, mutta niin hyvä. kannattaa<3

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tyt.

26.4.2006 22:52

Sofi on kunnioitettava kirjailija kaikin puolin. joku sentään puhuu ajankohtaisista ja tärkeistä asioista eikä jauha samaa paskaa kuin kaikki muutkin.oma ja vahva persoona, mitä arvostan suuresti. kiitos sofi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Matinkaima

19.9.2006 13:27

Stalinin lehmät on loistava teos. Siinä on todellisia kielellisiä ja ilmaisullisia neronleimauksia. Oivaltavaa nuoren elämän analyysiä.

Niitä harvoja kirjoja jotka tekee mieli lukea uudestaan. Ja täytyykin, koska siinä oli niin paljon asiaa ja ajatuksia, ettei kaikki heti auennut.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hentriikka valopää

30.1.2007 19:25

maanis skitrofeeninen tapaus?ko, sopis ilmeisen hyvin tän kansan pressaksi -anteeks, siis lähinnä itteään täynnä oleville nk hesalaisille.
muu Suomi voiskin sit kuplautta ko alueen vaiks tuohon viherpipertäjien niin suuresti rakastamaan itämereen jonka saasteet on suomalais viljelijöiden aikaansaannosta mukamas
köyhäks on mennyt arvomaailmanne.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

RainbowCouple

15.10.2007 21:16

Sofi sofi Satyysi sanoo et itseensä väsyny peiliin tuijottaja joka ei todellakaan ole Gootti ja p...kat joka näin väittää Goottius on muutakin kuin pukeutumista

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

akkris

12.11.2007 13:34

Kyselen, onko Sangasten kartano/linna Sinulle tuttu. Tuttavani sukututkija on siitä kiinnostunut. Liittyy Uukuniemen bergheihin.

Perinneterveisin

Sirkka Nurmi

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Menkka Marjapotta

12.5.2008 02:55

Henriikka Valopää on kyllä niin tyypillinen mustavalkoisen pienen maailman omaava teiniv***u, että oikein oksettaa. Etpä taida paljon S. Oksasesta mitään tietää, etkä taida ymmärtää lukemastasikaan vai äitikö sinulle joutuu lukemaan. Mene leikkimään kännykälläsi ja sammuta valot.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

akkris

9.6.2008 19:34

Olen lukenut Sofin kaikki kolme kirjaa. Modernia tekstiä ja samalla hyvin vaikuttavaa. "Tätä täytyy saada lisää." Tyyli on herkullista, sanasto tuoretta. Rakenne selkeä. Ollaan ajan hermolla. Huumoriakaan ei puutu. Tässä hyvä kilpailija Hotakaiselle ja Tuurille. Olisipa Sofilla vielä säveltäjäkumppani ja tekisipä hän laulujakin, saisivat Juice Leskinen ja Heikki Salokin vastusta. Mistä Sofi löysikään tyylinsä? Voiko sitä opettaa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

-Jonttu-

12.8.2008 13:59

Niin hauska tyyli kuin Sofilla onkin, yksi likainen asia pistää silmään ja inhottavasti. Pidä vaan vanhat silmälasisi, mutta Sofi käy nyt ihmeessä vaihdattamassa rilleihisi puhtaat nenätassut! Ei pitäisi köyhälle kirjailijallekaan paljoa kustantaa, 5 €. Epähygieenisen näköistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sangaste kartano/Sirkka Nurmi

20.11.2008 07:07

Etsi Suomen Viron Instituutti ja sieltä Maimu Berg. Kysy tietoja Sangaste kartanosta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jeesuslisko

18.12.2008 15:33

Olen hämääntynyt siitä miten ilmeisen viisaan naisen elämä tuntuu olevan tai ainakin olleen perin pohjin mullin mallin (edelleen, koska painokin täytyy ilmoittaa kolmen kilogramman haitarilla). Hän tuntuu kykenevän vain tietyn tasoiseen analyyttiseen ajatteluun, mikä taas vaikuttaa niin kovin pinnalliselta ja äärimmäisen egosentriseltä.
Etäisyys kaikkeen olevaan puuttuu melkolailla totaalisesti ja kaikki lipuu ohitse. Näin ainakin Stalinin lehmissä.
Ei feminismiä kuten ei myöskään sovinismia tässä maailmassa kaivata. Turhan tärkeäksi ja fanaattiseksi pelleilyksi se kuitenkin menee, eikä kenelläkään ole lopulta ratkaisua.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Yäk

7.1.2009 23:46

Tekotaiteellista p:tä herneenkokoisista aivoista! Aivan liian yliarvostettu, paremmin sopis jatkamaan Kultapossukerhossa vaan. Pitäs karkottaa isiensä maahan. Herätkää jo typerät suomalaiset näkemään, mitä peetä tuo karmeannäköinen naikkonen teille syöttää!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ihminentällainen

8.1.2009 15:23

Ei taida tuo Yök olla paljon perehtynyt nykykirjallisuuteen.
No, onhan noit kivikautisia porvari oikeistolaisia vieläkin maailma täynnä. Sääli vain, että hänen on omaa hyvyttään pönkitettävä heittelemällä tuollaisia rasistisia ja säälittäviä kommenteja. Toivottavasti Sofi sellaista paljoa kohtaa, niin hyvä kijailija ja persoona kun on!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Joona Vainio

28.1.2009 16:35

Jaa että tekotaiteellista paskan syöttämistä, nimimerkki "Yök"? Mulla on sentään munaa käyttää oikeaa nimeäni näissä nettihörhöilyissä. Tarkoitatko kenties paskan syötöllä sitä, että sinun pienen mielesi mukaan NL ei koskaan miehittänyt Eestiä, eikä NKVD koskaan tehnyt mitään ihmisoikeusrikkomuksia? Jaa no eihän se tietty voinut tehdä, kun eivät ne siellä koskaan olleetkaan, vai mitä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Little-Chiyoki

27.3.2009 14:58

Mun mielestä on hyvä että Oksanen osaa ilmaista itseään vahvasti eikä häpeä kertoa asioita vaikka tietää että jotkut pilkkaavat jne. mutta itse olen kyllä täysin hetero, joten yllätyin hieman kun luin tämän että Sofi olisi bi.. Mutta se meni jo ohi.. (oon itsekkin feministi ja gootti ^_^ )

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Miesviha trendinä?

24.11.2009 21:15

Nopeasti katsottuna nyt feministi Sofi näytti todelliset mielipiteensä tyhmyttään julkisuudessa ja putosi aika lujaa "palliltaan" ; )

Esimerkiksi Suomi24 keskustelu ei ole pelkkää fanfaria ... ja voi vain kuvitella näitä hänen kirjojensa ostajien pettymyksiä ... ; )

http://keskustelu.suomi24.fi/node/8644686

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

itsenäisyys

2.12.2009 18:22

sofi oksanen.virolainen,bi-seksuaali,feministi.voisitko kommentoida miksi virolaiset naiset mielletään prostituoiksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nobelisti

30.3.2010 22:07

Ei voi muuta sanoa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

keisarinkruunu

7.4.2010 19:43

Sofin kirjoittamat kirjat ovat yksinkertaisesti parhaimpia mitä olen ikinä lukenut! Ja sen voin sanoa että olen lukenut paljon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

RetroRane

14.6.2010 23:14

Ihan nätti nainen juu, mutta ehkä eniten panee häiritsemää noi hirveet "harry-potter" kakkulat ja liiallisuuksiin vönytetty femiini ajattelu malli..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MikkoUllren

15.6.2010 02:33

Sofin joskus antama haastattelu Tanskalaiselle televisio kanavalle,yleistävä ja feminiininen kommentti kuinka suomalaiset miehet ovat masentuneita ja väkivaltaisia. Sai minut ainakin ajattelemaan, miten yksitoikkoinen näkemys Sofilla on miehistä ja tasa-arvosta, koska sehän on taivahan tosi, että suomessa tasa-arvo on jopa liiankin naista ylistävä, kun otetaan huomioon kotiväkivalta, missä monesti naiset pahoipitelevät miestä ja yksinhuoltajaksi hakeminen suosii enemmän naisia, kuin miehiä, vaikka joissan tapauksissa mies on parempi huoltaja lapselle kuin nainen. Ja toinenkin pointti löytyy, jos nainen lyömiestä ja mies ottaa naisesta hallinta otteen itsensä puollustamiseen mielletään usein "naisten hakkaajaksi". Tai vaikkapa lesbo parit saavat adoptoida, mutteivät homo pariskunnat. Ja tottakai lehdissäkin on lukenut, että miehen euro on naisen kahdeksankymmentä senttiä. Mutta, mikäli asia oikeasti olisi näin todennäköisesti kaikki työ-alat olisivat naisvaltaisia, elikkä mitäs tästäkin voi päätellä? Ja, koska Sofi niin paljon kirjoissaan mainitsee naisten ala-arvoisesta asemasta nyky yhteiskunnassa, olisi myös kohtuullista huomioida sama kysymys myös miehisestä näkökulmasta yleensä!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kirjallisuustutkijajatar

20.6.2010 10:31

Olin eräässä kirjaraadissa enkä jaksanut lukea Stalinin lehmiä, oli niin sekotekstiä että... Ja olen jaksanut lukea aikoinaan jopa Alastalon salissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

popoppopopo

27.8.2010 11:49

Sofi Oksanen ei ole mikään kootti, hän on räppäri lol !!!!!!!11!111111!11!!!!!! :O

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kirjastotati

30.10.2010 00:39

Oksanen on ihan pihalla. Vosu on saanut tällä virolaisista puhdistuksista kertovalla "kokemuspohjaisella" fiktiollaan uskomattoman aseman. WSOYlla sentään oli munaa (HUOM. NAISELLA) kenkäistä friikki pihalle! Annetaan se lahjaksi virolaisille.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hevimimmi

24.9.2011 23:49

Sofi on HARVINAISEN REILU IHMINEN :D :D

EIKÄ ole missään tapauksessa "Vosu"!!!!!!
KATEELLISET ja EI Luovat Kirjoittavat paskaa....!

Sofi on ja pysyy omana itsenään :) Yess :D :D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hyi

10.10.2011 12:07

Suomen syöpä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ask0

9.12.2019 22:07

Ihana sofi oksanen!!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi