Suomenlinnaan rakennetaan uusia asuntoja - arkkitehtuurikilpailuun tuli töitä ulkomailta asti

Tuomaristo käsittelee Suomenlinnan asuinrakennusten kilpailutöitä loppuvuoden aikana, ja voittaja valitaan alkuvuodesta.

Länsi-Mustasaaren parakit.
Länsi-Mustasaaren parakit. Kuva: Suomenlinnan hoitokunnan kuva-arkisto/Salomon Marttila

Suomenlinnan Länsi-Mustasaarelle ollaan rakentamassa uusia asuinrakennuksia. Rakennuksien suunnitelmaa on etsitty arkkitehtikilpailulla, johon osallistui 157 erilaista työtä. 

Länsi-Mustasaarelle on määrä rakentaa 6-10 asuntoa rakennuksien pinta-aloista ja ratkaisusta riippuen. Uudet 2-4 rakennusta korvaavat vanhat, huonokuntoiset asuinrakennukset, jotka on rakennettu väliaikaiseen käyttöön 1960-luvulla.

Arkkitehtikilpailussa haettiin luonnetta, laajuutta ja toteutustekniikkaa siten, että suunnitelman rakennukset soveltuvat Suomenlinnan maailmanperintökohteen suojeltuun, historialliseen miljööseen. Kilpailutöitä saapui Ruotsista, Tanskasta, Virosta, Ranskasta ja Espanjasta asti, ja suunnitelmissa on paljon vaihtelua.

"Pyrimme saamaan mahdollisimman laajan skaalan ideoita siitä, miten linnoitukseen voi rakentaa. Tämä onnistui: töiden joukossa on kaikkea 5-kerroksisesta talosta kalastajakojuun ja asutettuihin muureihin ja valleihin. Myös rakentamisen määrät vaihtelevat. Näistä saamme varmasti kattavan kuvan Suomenlinnaan sopivista mahdollisuuksista", kertoo Suomenlinnan hoitokunnan rakennuttaja-arkkitehti Esko Rautiola, joka toimii kisan sihteerinä.

Tuomaristo käsittelee töitä loppuvuoden, ja voittaja pyritään löytämään tammikuun aikana. Kilpailu käydään täysin anonyymisti eli tuomaristo ei tiedä ehdotusten tekijöitä. Töitä asetetaan näytteille joltain osin loppuvuoden aikana hoitokunnan internetsivuille.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi