Suomi on myöhässä

Maahanmuuttajataustaiset räppärit ovat vasta nyt päässeet osaksi meidänkin hip hop -kulttuuriamme.

Noah Kin, Gracias ja Ekow.
Noah Kin, Gracias ja Ekow.

Maahanmuuttajataustaiset räppärit marssivat Suomessa esiin vasta tänä vuonna, vaikka suuressa osassa Eurooppaa he ovat olleet rakentamassa hip hop -kulttuuria sen alusta asti. Nyt aika on meilläkin kypsä, ja Gracias, Ekow ja Noah Kin poimivat hedelmät.

Räppifraasi "shiieet" pääsee Ekowin suusta tuhdin Tampereen murteen väliin.

"Homma ny lähti Hervannasta. Tuottajajätkä asui yläkerrassa, ja se kuuli joskus putkien läpi, ku räppäsin himassa yksinäni. Se sai kuulla serkulta, et oon samassa koulussa ja pyys joskus yläkertaan, ja se oli siinä. 16-vuotiaana homma lähti ja samalla tiellä ollaan edelleen. Shiieet", Ghanasta Viljakkalaan, Viljakkalasta Tampereelle ja sieltä Helsinkiin muuttanut Ekow sanoo.

Ekow on toinen puolisko The Megaphone Statesta, joka julkaisi vuonna 2009 ylistetyn omakustanteen Home of the Knockout Artist. Nyt yläkerran jätkän SimonSoundin kanssa on valmisteilla toinen platta VLA Kings.

Meininki on ammattimaistunut ja odotukset nousseet niin tekijöiden itsensä kuin yleisönkin silmissä.

"Tässä yrittää skarpata. Samalla tehdään jo seuraavaa Megaphone-projektia, vähän rykäilen soolohommia ja Half Past Never Bandin kanssa pitäs vissiin jotain tehdä. Kaikkee tässä keitetään. Ennen mentiin vaan yläkertaan räppään, nyt pitäs venyä vähän joka suuntaan", Ekow muotoilee.

Toisella puolella kiinalaisen ravintolan pöytää Alppilassa istuu hyvin samanlaisessa tilanteessa oleva Gracias.

"Oon ostanut ekan kalenterin. Ennen riitti, että muistaa seuraavan ja sitä seuraavan viikon keikan, nyt pitäs muistaa se kolmaskin", Gracias sanoo.

Kolmas herra pöydässä on Noah Kin, vasta 17-vuotias lupaus. Noahin esikoislevy julkaistaan 30. marraskuuta. Ensimmäinen video Intro/Underground sai himoitsemaan lisää.

"Vaikea sanoa, mitä siltä odottaa. En osannu odottaa oikein mitään ton videonkaan suhteen. Ajattelin,että parituhatta ihmistä kattoo sen, mutta sille tulikin ihan hullusti viewejä", puoliksi nigerialainen, Norjassa syntynyt ja nopeasti Suomeen muuttanut Noah sanoo.

Ensi vuonna isoksi

Gracias, Ekow ja Noah Kin ovat suomalaisen räp-kentän mielenkiintoisimpia nimiä. Vuonna 2011 piirit alkoivat kuhista kolmikosta, vuonna 2012 jokainen heistä tulee breikkaamaan ison yleisön tietoisuuteen.

Reilu vuosi sitten Gracias nousi esiin HKI-biisinsä musiikkivideolla. Kongosta lähtöisin oleva Gracias jakaa videolla kunnioitusta kaksikymmentä vuotta kotinaan pitämälleen Helsingille. Heinäkuun lopussa julkaistun EP:n tuhannen kappaleen painos myytiin alle kuukaudessa loppuun.

"Ei ne odotukset tunnu mitenkään paineena mulle, koska tiedän kuinka paljon oma saundi lähtee tosta vielä etenemään", Gracias sanoo itsevarmasti.

Luottoa saundin kehitykseen on tullut myös muilta. Rumban ja YleX:n yhdessä toteuttama kysely tiedusteli musiikkitoimittajilta, levykauppiailta, promoottoreilta sekä levy-, tuotanto- ja kustannusyhtiöiden a&r-henkilöiltä, ketkä ovat ensi vuoden kuumimmat nimet, joilta ei ole vielä ilmestynyt levyä. Gracias komeili listan kärjessä, Noah Kin kakkosena.

Ekow ja The Megaphone State saavat puolestaan hehkutusta Music Televisionin Iggy-sivustolla. Toimittaja Halley Bondyn mukaan jenkkiläiset vertailukohdat The Roots ja Talib Kweli voisivat kääntää katseensa Helsinkiin etsiessään uutta lämppäriä.

Kolmikko edustaa maahanmuuttajataustaisen räpin etulinjaa Suomessa. He ovat keskenään tuttuja ja vierailevat toistensa biiseillä. Noahia luullaan usein Graciaksen pikkuveljeksi, ehkä siksi, että hän heiluu Graciaksen keikoilla tuplaajana. Kertoo jotain suomalaisesta mielenmaisemasta, että pari tummaa kaveria samalla lavalla tulkitaan sukulaisiksi. No, ovathan he samalla pihalla kasvaneet.

Kielikysymys

Englanninkieliseksi suomiräppäriksi kutsuminen ei näitä jätkiä pahemmin hivele. Olisi mukavampi tulla esiin vain räppärinä.

"Pitää tajuta se, että kun me tehdään englanninkielistä räppiä, niin meidän pitää ajatella vähän isommin, että meillä on isommat markkinat, kuin se, että jäätäisiin tänne Suomen sisäpuolelle", Gracias avaa perspektiiviään.

"Sit ku se lähtee isoksi, ni me ollaan vaan räppäreitä. Ei niin, että tää on kova räppään enkuks Suomesta, vaan että tää on kova räppään", Noah komppaa.

Suomalaisyleisö kuitenkin haluaa omat enkkuräppärinsä. Suhtautuminen on samankaltaista, mitä se voisi olla suhteessa Hollywood-leffojen suomalaisnäyttelijöihin. Tämä tiedostetaan myös ravintolan pöydässä räppäreiden kesken.

"Monesti kun mun levyä soitetaan uudelle ihmiselle, niin se on et Suomesta, vau, ei tää voi olla Suomesta. Se kertoo Suomen skenestä tän englanninkielisen meiningin suhteen, että me ollaan vaan niin myöhässä. Se, että me ollaan putkahdettu esiin tässä viimeisen vuoden sisällä, on jengille eksoottista. Wow, täällä on englanninkielisiä räppäreitä", Gracias pohtii.

Jos vertailukohdaksi tulee Suomen sijaan koko maailma, on myös menestyminen hankalampaa.

"Se ny vaan tuppaa vaikuttamaan feikiltä, kun suomipoika koittaa kuulostaa jenkiltä", sanaili räp-veteraani Hannibal aikoinaan. Monet suomiräppärit ovat aloittaneet englanniksi, mutta joutuneet sittemmin toteamaan, etteivät kielenkannat taivu tarpeeksi. Paleface ja Redrama saivat jonkin verran menestystä omilla projekteillaan, mutta skenen sisällä ei herrojen tekemisille suuresti lämmetty.

Gracias, Noah Kin ja Ekow ovat saaneet arvostusta sisäänpäin lämpiävissä räppipiireissäkin. Kansainväliset sukujuuret poistavat rallienglannin ongelmat, sillä jokainen on tottunut käyttämään englantia jo kotioloissa. Monen aiemman englanniksi räppäävän ongelmana on ollut myös kliseisiin kompastuminen.

"Kollit on yrittänyt, kollit on yrittänyt, kollit on yrittänyt, mut ku ei onnistu. Mitä kuullut monen kollin mixtapeja, niin se on että ’I got big cars’ ja mitä lienee. Kaveri tulee jostain Jyväskylästä ja ajelee isän Volvolla", Ekow nauraa.

Kaikki kolme painottavat, että oman musiikin käsittelemät aiheet kumpuavat omasta elämästä ja siitä tehdyistä havainnoista. Fiiliksestä. Aitona pitäminen kuuluukin räpin ehdottomiin sääntöihin, jos ei sitten halua heittää teatteriksi, kuten vaikkapa Notkean Rotan tapauksessa.

Myös tuotannon laatu lisää uskottavuutta. Gracias työstää uutta levyä EP:n It Only Takes -biisin tuottaneen Juuso Tapio Talsin, eli JTT:n kanssa. Taustalla häärii kitaravirtuoosi Petteri Sariola, joka tuo projektiin musiikillista kokemusta ja vaihtoehtoja sämpläykselle.

The Megaphone Staten biiteistä vastaavan SimonSoundin tuotantoa on kuvailtu Massive Attackin ja USA:n länsirannikon tyylien kohtaamiseksi. Noah Kinin tuotannosta vastaa Pyhimys, joka on juuri lopettelemassa menestyksekästä soolouraansa.

Persu-Suomen eksotiikkaa

Jos Suomi on myöhässä englanninkielisen räpin suhteen, niin vähintään yhtä myöhässä ollaan maahanmuuton ja siihen liittyvän keskustelun suhteen.

Persu-Suomen ongelmista ja ahtaasta ajattelumaailmasta ei ainakaan vielä kuulla biiseissä.

"Tulee sitä pohdittua, mutta ei se musiikin kautta tuu suoraan esiin. Jos rupeaa tilittään maahanmuuttoon liittyvää settiä, vielä englanniksi, niin se saattaa olla luotaantyöntävää. Kuka nyt haluaa kuulla Viljakkalasta tulevan mustan miehen porinoita siitä, että mä oon yksin täällä? Totta kai senkin aika tulee jossain vaiheessa, en mä sitä sano", Ekow pohtii.

Meillä maahanmuuttajataustaiset räppärit ovat vielä eksotiikkaa, kun suurimmassa osassa Eurooppaa he olivat vastaanottamassa ja rakentamassa koko kulttuurimuotoa, kun se 1980-luvulla ehti rantautumaan Yhdysvalloista. Tässä suhteessa riittää, että kääntää katseet Ruotsiin, Ranskasta tai Saksasta puhumattakaan.

"Maahanmuuttajat ovat aina olleet näkyvä osa sitä räppimeininkiä, täällä me ollaan tultu yhtäkkiä esiin. Mä oon ajatellut, et liittyykö suosio mun taustoihin, mut se on laaja ja vaikee kysymys", Gracias sanoo.

"Mä oon asunut täällä neljävuotiaasta asti, joten mä oon suomalainen, ja nää jutut lähtee täältä."

Kolmikko naureskelee, kun puheenaiheeksi nousee rasismiin törmääminen.

"Onhan se nyt ilmiselvää, että sitä on kohdattu. Sama, kun kysyisit, onko saatu pillua. Siihen törmää vähän eri versioina, vähän laimeempana ja vähän suorempana", Ekow sanoo.

Yksikään rasisti ei tunnusta olevansa rasisti. Eihän kukaan tunnusta olevansa tyhmäkään. Pikkujutut kuitenkin paljastavat paljon.

"Jotkut on tosi varautuneita sun suhteen, ihan sama mitä sä teet. Oon miettiny monta kertaa, et dösässä, joka on suht täynnä, toisella puolella istuu valkonen tyttö ja siinä on yks paikka vapaana ja mä istun toisella puolella ja siinä on yks paikka vapaana, niin varmasti ne menee istuun sen tytön puolelle. Tai vaikka mun vieressä ois tyhjä paikka ja koko muu dösä täynnä, niin ne menee mieluummin seisomaan, koska ne pelkää sitä tilannetta", Noah avaa.

"Sekin kertoo aika paljon, että oon kohdannu ihmisiä, jotka ei oo nähny koskaan livenä mustaa miestä", Ekow lisää.

Gracias ei mielellään juttele tästä aihepiiristä.

"Tietysti seuraan ja luen asioita, mut en lähde niitä hirveästi availemaan", hän sanoo, mutta jatkaa.

"Jos puhutaan äärioikeiston ja persujen noususta, niin palataan taas tähän asiaan, et miten myöhässä Suomi on kaikkien asioiden suhteen. Toihan ei oo uus juttu muualla Euroopassa. Sama kuin silloin, kun oli makasiinimeiningit ja polttopulloja, niin lehdessä luki, että anarkismi on saapunut Suomeen. Kauanko Göteborgissa on poltettu autoja? Ranskassa oli jossain vaiheessa Jean-Marie Le Pen ja äärioikeiston nousu, mut se meni jo ohi."

Jätkien pidättyväisyyden aiheen suhteen ymmärtää. Persujen tekemiset ovat jatkuvasti naamalla, eikä nousevan artistin välttämättä kannata aktivoitua suuremmin poliittisesti.

"Me ei olla vielä siellä, että sillä olis väliä, onko meillä mielipidettä asiasta. Vaikka me oltais niin sanotusti ulkomaalaisia, niin vaikka mä sanoisin mitä, niin siitä voi olla enemmän haittaa", Ekow pohtii.

"Sit ku mä oon jollain Veeti Kallio -statuksella tanssimassa tähtien kanssa, niin mä voin sanoo vaikka mitä. Shiieeeet."

Tuskin menee kauan, että näiden kaverusten status on ajanut reippaasti ohi Veeti Kalliosta.


Gracias f. Ekow: Mon€y

 

Noah Kin: Intro / Underground

20 kommenttia

Anonyymi

24.11.2011 13:48

Olin juuri porissa katsomassa poikia, tai tai the megaphone statesia, grasiastakin ois ollu luvassa mutta en pitänyt vielä niin hyvänä että olisin jaksanut odottaa kun esitys reippaaat puolituntia myöhässä. Sääli sinänsä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

seuraava

24.11.2011 15:21

Noni vihdoin! jätkät avas portin muillekki maahanmuttaja taustaissille räppäreille jotka ei haluu puhuu samallailla ku esim. Timo Soini :D aivan mahtavaa we gonna rock the industry!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

megaphone

24.11.2011 16:40

The Megaphone State - Lights
http://soundcloud.com/themegaphonestate/lights

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

aesthete

25.11.2011 17:52

Aivan loistava juttu, kiitos. Maahanmuutto pelastaa Suomen. :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mi_

28.11.2011 10:27

Toi ekow on mahtava :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

properito

5.12.2011 17:32

Onhan maahanmuuttajataustaisia räppäreitä täällä ollut aiemminkin, mutta taso on ollut sen verran heikko, etteivät ole kyenneet viemään skeneä eteenpäin samalla lailla, kuin muualla Euroopassa eivätkä näin ollen nousseet suuremman yleisön tietoisuuteen. Nämä artikkelin kaverit taas hallitsevat hommansa erinomaisesti ja menestystä on varmasti luvassa enemmänkin. Ja skene kyllä nauttii.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pasi

5.12.2011 19:53

Bussirasismijuttuun viitaten. Vaikka olen "ihan normaali valkoihoinen mies", pidän huolta hygieniastani ja olen ihan kiva katsella, ainakin äitini mielestä, niin silti 95% tapauksista bussin täyttyessä minun viereeni jää aina tyhjä penkki. En tiedä mistä sit johtuu, mutta epäilen, että rasismista. Tämän takia esim. tummaihoisen kannattaa varoa vetämästä liikaa johtopäätöksiä, ehkä syy sille miksi valitaan nuori nainen istumaseuraksi eikä mies on muussa kuin ihonvärissä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Janna52234

6.12.2011 06:24

Onhan Citykin tehnyt aiemmin juttua mm. Daco Juniorista. Angolasta kotoisin oleva kaveri on nyt jo vissiin yhdeksättä viikkoa YleX:n soittolistoilla ja Himotuimmat 1. sijoja taisi olla kolme viikkoa. Ei ihan huonosti häneltäkään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

NikoLAg

6.12.2011 06:33

HipHop on amerikkalainen alakulttuuri, josta on jossain määrin tullut mainstreamia ympäri maailmaa: Lökäpöksyt, räppärit ja breakbiitit ovat tottakai tämän nuorisokulttuurin tunnetuimpia tuntomerkkejä. Totuus on, että Suomesta käsin ei tulla maailman hiphopin kärkeä valloittamaan. Jostain syystä maahanmuuttajanuoria ihannoidaan ja nostetaan nyt jalustalle aivan kuin heistä jokainen pääsisi musiikillaan pinnalle ja toisi jotain todella hienoa nimenomaan maailman musiikkigenreen (nämäkin kaverit puhuvat nimenomaan maailmanvalloituksesta). Euroopan mittakaavassa kavereista - parhaista heistä - voi tulla kansallisia menestyksiä Suomeen ja päästä jopa jonkinlaiseen kulttisuosioon ulkomailla (vrt. esim. Promoen ja Looptroop Rockersien menestys Ruotsin ulkopuolella), mutta kyllä edelleen ohjaisin kaverit studiolla hengailun sijasta ammattikouluun tai lukioon ja hankkimaan itsellensä ammatin ennen musiikin avulla maailmanvalloituksesta haaveilemista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

niinnojoo

6.12.2011 10:18

Mukava lueskella näin itsenäisyyspäivänä artikkelia, joka tihkuu halveksuntaa suomalaisia ja suomalaista kulttuuria kohtaan.

Toivottavasti pojat menestyvät, mutta kuten aiempikin kommentoija toteaa, meidän maahanmuuttajille olisi yleisesti ottaen hyödyllisempää omaksua suomalaiset arvot, joihin kuuluu vahvasti mm. opiskelu ja työnteko, eikä kuvitella että leipä irtoaa ghetto-gangsta-räp-kulttuurista.

Amerikan mustat kasvavat ja elävät räp-kulttuurin keskellä ja siihen kuuluu vahvasti ns. valkoisen elämäntavan avoin halveksuminen. Opiskelu ja "valkoinen elämä" koetaan petturuudeksi

Katsokaa kuinka hyvin Amerikan mustilla menee.

ps. viittaus Göteborgin autonpolttajiin outo, polttajat eivät ole anarkisteja tai äärioikeistolaisia, vaan...selvittäkää itse.

pps. Suomen busseissa kukaan ei halua istua kenenkään vieressä, katsokaa miten puolitäysi bussi täyttyy.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

semppu2

6.12.2011 11:33

Täyttä chaissea.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

qwertyu12

6.12.2011 12:36

Olipas taas vaihteeksi asiattoman asenteellinen kirjoitus, mutta enpä oikeastaan muuta odottanutkaan. Hymyilin kyllä ääneen tuolle Göteborgin autonpolttokommentille. Toisen ja kolmannen sukupolven maahanmuuttajat autoja polttelee ja riehuu. En tiedä mikä pointti oli, kaivataanko tänne samanlaista meininkiä? Myös tuo että rasismia nähdään nykyään joka paikassa. Vai ei bussissa tahdota viereen istua. Ei varmaan ihmisetkään kadulla katso silmiin eikä hymyile! Johtuu varmasti siitä että kaveri on musta. Pakkohan se on?

Kaverit voisivat mennä opiskelemaan itselleen vaikkapa ammatin näin alkuun ja suunnitella maailmanvalloitustaan musiikillaan sitten vapaa-aikanaan. Jos pääsevät menestyksen makuun niin hieno homma, mutta niin kauan kun eivät musiikillaan voi itseään elättää niin voisivat tehdä oikeita töitä. Tämä koskee kaikkia taiteilijoita.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

FWF

6.12.2011 16:12

Kannattaa tosiaan poikien muistaa, että varsinaista rap ghetto-kulttuuria ei Suomessa ole, sillä sosiaaliturva pitää siitä huolen.

Se on minusta huvittavaa, miten suvaitsevaisiksi itseään kutsuvat ihmiset laittavat kaikki maahanmuuttajat samaan koriin mitenkään ihmisiä yksilöimättä. Tapahtui mitä tapahtui, kaikki on pelkästään rikkautta ja lieveilmiöt johtuvat suomalaisen ihmisen rasistisesta käytöksestä, aina. Ei normaali "persu" suinkaan vihaa ihmistä ihonvärin mukaan. Mielestäni olisi kohtuullista painostaa töihin tai opiskelemaan ne, jotka käyttävät vain mukavuudenhalustaan sosiaaliturvaa hyväkseen. Vakavimpiin rikoksiin syyllistyvät pitäisi poistaa maasta. Esimerkiksi raiskaaja tai pahoinpitelijäryöstäjä on tilaisuutensa Suomessa käyttänyt mikäli pilaa toisen ihmisen elämän. Maassamme olevat rehelliset maahanmuuttajat olisivat tästä pelkästään mielissään ja maahan integroituminen olisi heille vaivattomampaa ennakkoluulojen hälvetessä.

Se, ettei pojat arvosta Suomen skeneä ja että suunta on maailmalle; Go for it! Toivon teille menestystä. Yrittäkää kuitenkin olla kiitollisia siitä sosiaaliturvasta ja terveydenhuollosta, jonka olette täältä saaneet. Minä ainakin olen, ja maksan sen mielelläni veroillani valtiolle takaisin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

City

6.12.2011 17:47

Ensinnäkin, nämä jätkät ovat suomalaisia ja varmasti kiitollisia siitä, mitä Suomi on heille tarjonnut. Toiseksi, he ovat muusikkoja, joita alan asiantuntijoiden keskuudessa pidetään todellisina lupauksina suomalaisen musiikin saralla. He eivät tee gangsta-räppiä, vaan painottavat sitä, että sanoitukset ponnistavat omasta elämästä, joka ei tietenkään ole Suomessa ghetto-meininkiä. Kolmanneksi, he ovat taiteilijoita, mutta silti tekevät muuta sen mukaan mikä on tarpeellista. Noah Kin on vielä lukiossa, Ekow painaa varastohommia musiikin tekemisen ohella ja Gracias ei ole käynyt "oikeissa" töissä, koska musiikkihommat ovat viime aikoina kantaneet sen verran hyvin.

Hyvää itsenäisyyspäivää ihan kaikille suomalaisille!

-Panu

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

VeetiGallio

6.12.2011 23:30

Ihan ok musaa, mutta ei ihan hypeä vastaavaa kuitenkaan. Itse artikkeli oli ihme dissausta ja vastakkainasettelua. Nostaako Veeti Kallion alasvetäminen näiden jätkien statusta. Ilmeisesti loppukaneetti oli muutenkin toimittajan huomio. Juntti.

Redramaa paukutettiin samanlailla aikoinaan että kaveri lyö varmasti läpi kansainvälisestikin, mutta aavistuksen laimeaksi se jäi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Heegge

7.12.2011 09:53

Panu kuule, voin luvata, että yksikään artikkelin artisteista ei tule breikkaamaan siinä mielessä, että itsensä oikeasti elättäisi musiikilla. Musiikilla kun Suomessa ei elä oikeastaan kukaan, jos jätetään HIM, Rasmus ja Nighwish pois laskuista. Musiikkityöstä ei täällä makseta. Edellä mainituilla on ollut aikoinaan tarjota jotain jolla on ollut tilaus. Sen lisäksi vaaditaan helvetin kovaa työtä ja aivan uskomaton mäihä, että breikkaa kansainvälisesti. Siis oikeasti, ei vain suomalaisten mielestä. Artikkelissa mainitun kaltaisten artistien perushiphopista/räpistä on tällä hetkellä käsittämätön ylitarjonta, josta he eivät erotu millään tavalla. En tarkoita, että he olisivat huonoja, mutta se ei tarjoa mitään erityistä, jolla erottua muista. Mikä on se aspekti, joka mielestäsi erottaa heidät muusta massasta ja tekee heistä tulevaisuudessa maailmalla tunnettuja huippuartisteja? Lähtökohtaisesti ongelma on jo se, että meillä ei ole Suomessa tarvittavia rakenteita, eli suhteita, jolla jengi saadaan tähtiin. Underground menestystä voi tulla, jos osaa tarjota ug-skeneen jotain.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Eetu

7.12.2011 11:28

Onpa jengillä paljon närästystä, eiks tärkeintä oo et hopin taso nousee tässäki maassa hiukan paremmaks? Jätetään se "mitä äijät, mikä boogie" -scheisse vähä vähemmälle ja kuunnellaan ku pojilla on oikeeta asiaa! Ehkä nää rennommat vibat sais kans suomeks räpäyttävät hemmot hakemaan uutta saundia biiseihi, saatas vähä rakkautta peliin. Tälläne kehitys on pelkästää hyvästä!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

lewee

7.12.2011 23:59

Vielä on Daco Junior, vaasalainen kaveri joka on myös menestynyt listoilla. Oli mm. YleX:llä muutaman viikon lista #1 ja basso.fi:n listalla pyrörii tälläkin hetkellä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jassevaan

21.12.2011 20:04

kiva huomata myös tää "valkoisten" asenne näis kommenteis.. "opiskelisivat ittellensä ammatin" sano yksikin jannu.. ei varmaan tukan alusta raksuta sen vertaa jotta nää poijaat saattaa opiskella samalla ku vetelee keikkoja? ja ainakin yks näistä jannuista on koulunsa käyny kunnialla ja väsää musa homman lisäks "normi" duunia... eli pussakkaa mun puoni, sano sormusen muori

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jjen

29.4.2013 23:38

Voi myötähäpeä.. Hävettää ylläolevat kommentit. Kukaan heistä tuskin myöntää olevansa rasisti, mutta kuitenkin päätti mustien miesten elävän suomessa heidän verorahoillaan. Niinkuin kaikki ulkomaalaistaustaiset suomessa. ÄLYHOI.
Samoin tein voin yleistää heidän jokaisen olevan alkoholisteja, jotka tulevat saamaan verorahansa moninkertaisina takaisin alkoholin aiheuttamien sairauksien kustannusten hoitoon.

Terkuin, suomalaiset sukujuuret omaava suomalainen, joka on ylpeä että meidän maastamme ponnistaa noin taitavia räppäreitä.

http://www.youtube.com/watch?v=VfT-q3aCgS0

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi