Suomi-opas 09: Helsinki

Leijat Moskovan yllä

Hannan laulu vie kuulijan Onnelaan
Hannan laulu vie kuulijan Onnelaan

Hanna Pakarinen: Love In A Million Shades (2009)

Kielletty hedelmä -leffatunnarin video on kuvattu Royal Onnelassa. Videolla höystöinä paloja elokuvasta, jota on kuvattu mm. Kesäkino Engelissä.

Royal Onnela, Fredrikinkatu 18

Tuomas Vimma: Helsinki 12 (2004)

Soup, se vuonna 1997 perustettu Kim Heiniön entinen, toimii näyttämönä Tornin Ateljeen jatkoille, treffeille ja bambinsyömiselle. Ravintolan lakkauttamisen jälkeen kiinteistön tylsyysarvo on noussut: paikalla mm. asianajotoimistoja ja pankki.

Mannerheimintie 8

Kari Hotakainen: Juoksuhaudantie (2002)

1950-luvulla syntyneen Hotakaisen romaanissa elää vanhanaikaisempi, keskiluokkainen unelma: oma rintamamiestalo Pohjois-Helsingistä, Maununnevalta, kirjan nimen mukaisesta osoitteesta.

Juoksuhaudantie

Aki Kaurismäki: Kauas pilvet karkaavat (1996)

Kun pilvet karkasivat, juomaa myytiin Dubrovnikissa. Ei kuitenkaan siinä Andorran paikalla sijaitsevassa, oikeassa Dubrovnikissa, vaan elokuvaa varten luodussa ympäristössä Yrjönkadulla. Talo tunnetaan nimellä G18 ja kiinteistöä asuttaa nykyään Loft-ravintola.

Yrjönkatu 18

Kuutamolla (2002)

Kuutamolla-elokuvan Minna Haapkylän ja Peter Franzénin rakkauden alkuhuuma on samalla nähtävyyskierros Helsinkiin: Tuomiokirkko, Tähtitorninmäki ja sokerina pohjalla naistenmies-elokuvaohjaaja-Peterin koti Vuorimiehenkadun ja Muukalaiskadun kulmassa sijaitsevassa silitysrautatalossa.

Vuorimiehenkatu, Muukalaiskatu

Kjell Westö: Leijat Helsingin yllä

Helsinkiläinen toriralli 1970-luvulla Westön malliin alkaa ja päättyy Raumantien alkuun, Munkkivuoren ostoskeskukselle. Siinä välissä Suvelaa, puolivalmista Kehätietä sekä Pasilan, Käpylän ja Viikin kautta Itäväylän kulmille. Lopulta Töölöä ja Haagaa. Niin ja pilveä valkoisen Saabin takapenkillä.

Raumantie 1

Kjell Westö: Missä kuljimme kerran (2006)

Päähenkilö, suomenruotsalainen Vivan pelkää hurjaa Kampinmalmin aluetta, erityisesti Malminkatua, Lapinlahdenkatua ja Narinkkaa. Narinkka (ven. “na rinke”, torilla) on vielä 1900-luvun alun Helsingissä juutalaisten torialue, jossa myydään vaatteita sekä lumppuja ja jossa parveilee kansaa huorista pelimanneihin ja veitsenteroittajiin.

Narinkkatori

Monte Rosso

Punavuori nosteessa! Ruohonmakuista nautiskelua Koffin puistossa eli Madventuresien tekijöiden näkemys rentoutumisen maksimoinnista Helsingissä.

Bulevardi 40

Petra: Valtameri (2009)

Tarjoilijamies katselee view masterin kautta Petran plus bändin esiintymistä haaveillen samalla tanssista ihastuttavan tarjoilijattaren kanssa. Tunnelmapalan tarjoaa Cafe Engelin sisäpiha.

Aleksanterinkatu 26

Rööperi (2009)

Pankkiryöstöä hoidetaan Espalla, entisessä rahatoimiston rakennuksessa, jossa nykyään majaansa pitää Royal Ravintoloiden skandibistro Salutorget.

Pohjoisesplanadi 15

Sakaali (1997)

Richard Geren tähdittämässä toimintajännärissä Kapteeninkadun näkymä saa demonstroida moskovalaista maisemaa ja numerossa 26 sijaitseva KOM-Teatteri kelvatkoon aidoksi naapurimaan pääkaupungin yökerhoksi.

Kapteeninkatu 26

Ultra Bra: Sinä lähdit pois (1997)

Helsinki-Vantaan lentokenttä, polkupyörät ja raskaat kirkkaankeltaiset sadetakit. Koko komeus on isketty Finnairin ja Lufthansan ylisuurten näköisten koneiden kupeeseen.

Helsinki-Vantaan lentokenttä

Salatut elämät (1999-)

Pihlajakatu 23 eli oikeasti Kaivopuiston Huvilakatu 19-23 on saippuan tuttu julkisivu. Saman taloyhtiön sisäpihalta löytyvät myös käynnit rappuun ja roska-astiat. Huvilakadun kulmasta käännyttäessä vieressä on Pietarinkatu 19, joka on Kentauri-kahvilan julkisivu.

Huvilakatu 19-23

Sooloilua (2007)

Naapurintytön näköinen toimittaja tekee konseptit sekaisin juttua lähiseutujen komeimmasta kapellimestarista (toisaalta kuinka monta niitä lähiseudulla voi olla?). Näyttämönä Oopperan aula. Myöhemmin näytetään myös kapellimestarin edesottamuksia itse salin puolella.

Helsinginkatu 58


Katso kartta

1 kommentti

no just

9.7.2009 14:27

sakaalissa menivät sikalan ovesta yökerhoon, huvilakatu ei suinkaan ole kaivopuistossa vaan ullanlinnassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi