Suomi-opas '10: Tampere

Sisusta, kalasta, sauno tai soutele.

Power Point by The Performance Corporation.
Power Point by The Performance Corporation.

Piiloterassi

Yllätä deittisi viemällä tämä terassille tehdasmaisemiin veden äärelle. Kulttuurin nälkäisen kumppanin kierrätät ensin Vapriikin Inro -näyttelyssä, jonka jälkeen tarjoat lounaan tai lasillisen Museoravintola Valssin suljetulla terassilla. Valssissa on lounasta joka päivä.

 • Miten sinne? 
  Alaverstaanraitti 5. Keskustasta kävelee Vapriikille viidessä minuutissa.

Kalaa Tammerkoskesta

Tammerkoskessa kalastus on sallittua perholla tai uistimella. Päivälupa irtoaa 4,50 eurolla ja sen saa Hatanpäänvaltatien R-kioskilta. Koskipuiston Rosson pielessä sijaitsevasta lupa-automaatista ostaa kuuden tunnin luvan à neljä euroa. Tammerkoskesta saa päivässä nostaa kolme lohikalaa. Kireitä siimoja!

 • Miten sinne? 
  Keskustorilta kävellen, Koskipuiston pysäkeille pääsee lähes kaikilla bussilinjoilla.

Liiku tyylillä

Unohda limusiinit ja kaupunkimaasturit. Kerää katseet köröttelemällä vanhan ajan vossikalla. Tallipihan vossikkapalveluiden kautta voi varata oman kuljetuksen keskustaan. Kierros Tallipihan alueella maksaa aikuisilta kuusi euroa ja lapsilta neljä. Pidemmät lenkit sopimuksen mukaan.

 • Miten sinne? 
  Tallipiha, Kuninkaankatu 4. Kävele keskustasta Kuninkaankatua kohti Näsijärveä.

Ilmaiset pisut

Koskipuistoon ja Tammelantorin laidalle avattiin uudet yleisökäymälät toukokuussa. Yksinkertaisiksi ja kestäviksi suunnitelluissa käymälöissä wc-allas huuhdellaan ja huone tuuletetaan automaattisesti jokaisen käyttökerran jälkeen. Kaksipuoleisista käymälöistä löytyy sekä naisille että miehille tarkoitettu pisuaari, joka on ilmainen. Toisella puolella inva-wc ja lastenhoitotila, jonka käyttö maksaa 50 senttiä. Tammelantorin käymälä on auki vain toriaikoina. Koskipuiston käymälä on auki klo 7–24.

 • Miten sinne?
  Koskipuiston käymälä sijaitsee Koskikadun ja Kyttälänkadun nurkassa, Tammelantorin puolestaan torin eteläpäässä Pinninkadun puoleisella alueella.

Souda, souda sinisorsakin

Pispalan Kurpitsaliike vuokraa Pyhäjärvelle soutelemaan aikoville kahta venettä tunniksi à kolme euroa. Lisätunnit maksavat euron lisää. Kauppaan kuuluvat myös asianmukaiset pelastusliivit. Koko päiväksi veneen vuokraus maksaa kaksikymppiä.

 • Miten sinne? 
  Isolähteenkatu 2. Bussi nro 21.

Peseydy perinteikkäästi

Yleiset saunat syntyivät hygieniatarpeiden täyttämiseksi kaupungeissa. Vuodesta 1977 lähtien Kaupinojalla on samalla paikalla sijainnut sauna. Syksyllä 2008 pahoin palanut sauna on nyt saatu rakennettua uuteen uskoon ja jopa entistä laajemmaksi. Vaikka Kaupinojan sauna tunnetaan avantouimareiden suosimana, lämpiää se kesäkaudellakin. Viiden euron kertamaksulla pääsee yhteislöylyihin ja uimaan. Kerran kuussa lauantaina lämpiää yösauna aina puoleenyöhön asti.

 • Miten sinne?
  Petsamon suuntaan ajavalla bussilla nro 3 päätepysäkille asti ja siitä loppumatka kävellen UKK-instituutin taakse rantaan.

Chillaa auringossa

Sään salliessa Pyynikin uimarannalla Hotelli Rosendahlin kupeessa sunnuntai iltapäivisin voi nauttia rennosta auringonottomusasta ihan ilmaiseksi. Paikalliset dj:t pyörittävät letkeimpiä levyjään iltaan asti, joten jätä omat poppivehkeet kotiin.

 • Miten sinne?
  Pyynikintie 13. Bussilla nro 21 Tahmelan suuntaan, pysäkki on hotellin kohdalla.

Vinttikoirakisa

Tampereen vastine Royal Ascotille on vinttikoirarata Kaupissa. Pukeutuminen on tosin rennompaa ja yleisesti urheilullisempaa. Näyttävän hatun kanssa voi saapua paikalle ja nauttia sivummalla skumppaa mansikoiden kera, mutta kummasteleviin katseisiin on syytä varautua. Vedonlyöntiä ei harrasteta, mutta omalla porukalla voi sopia, että voittajan veikanneelle tarjotaan makkara kisakioskista.

 • Miten sinne?
  Petsamon suuntaan ajavalla bussilla nro 3, rata sijaitsee UKK-instituutille vievän tien varressa.

Check list

 • 14.7. Tammerfesteillä kovat kotimaiset Anna Puusta, Popedasta, Epilästä ja Irinasta The Winylsiin sekä Freak Kitchen Ruotsista. www.tammerfest.fi
 • 19.7. Flamencoviikko on viidennentoista juhlavuoden kunniaksi venähtänyt viikon mittaiseksi. Pääkonsertissa Tampere-talossa Rafaela Carrasco.
 • 22.7. Tampere Pride kutsuu mukaan upeaan queer-kulttuuritapahtumaan. Luvassa muun muassa Drag show -gaalaillallinen, Same sex -tanssikilpailu ja Euroviisuteemapäivä.
 • 22.7. Nokialla Tapsan Tahdeissa nähdään Iskelmä-Finlandia-ehdokkaat, valitaan Pubi Tähti -esiintyjä kuullaan Teräsbetonia.
 • 23.7. Flower Power!  Kukkaisviikolla on ilmaisohjelmaa keskustorilla joka päivä. Lavalla Doom Unit, Mustat Enkelit sekä Maria Lund yhtyeineen.
 • 24.7.  Love? Aamulehti Tampere Openia pelataan Tampereen tenniskeskuksessa  yhdeksän päivää. http://www.tampereopeni.fi
 • 2.8. Teatterikesän ohjelmateltta nousee keskustorille jo yhdennentoista kerran. Lisäksi Tampere-talossa ja paikallisteattereissa useita esityksiä joka päivä. http://www.teatterikesa.fi
 • 5.8.Tapahtumien yön poikkitaiteellisessa ja karnevalistisessa tapahtumassa on tarjolla täysi kattaus kulttuuria, viihdettä ja elämyksiä öiseen aikaan.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi