Suomi-opas '10: Turku

Klubiristeilijät ja pyörä made in Turku.

Laiva on lastattu tanssijoilla. Kaikki kuusi aiempaa Royal Summer Cruisea on myyty loppuun.
Laiva on lastattu tanssijoilla. Kaikki kuusi aiempaa Royal Summer Cruisea on myyty loppuun.

Le Prince

Suomen ensimmäinen fiksipyörämerkki ponnistaa Turusta. Le Prince -merkin taustalla on perinteikäs turkulainen Pyöräpalvelu Berggren Oy. Vihreä-pinkkinä ja valko-pinkkinä saatavilla olevilla muotipyörillä kaupungin valloittaminen sujuu tyylillä. Fiksipyörä on kiinteävälitteinen polkupyörä, jossa ei ole vapaaratasta. Toinen Le Princen suunnittelijoista, Joonas Berggren sanoo fiksin olevan sosiaalinen kulkuneuvo, joka lähentää ihmisiä sekä kaduilla että internetissä. Siksi pyörämerkillä on myös oma blogi osoitteessa leprincebicycles.blogspot.com.

 • Miten sinne?
  Le Princejä pääset kokeilemaan Pyöräpalvelu Berggrenillä, osoitteessa Nuppulantie 5. Liike löytyy Turusta Satakunnantietä tullessa Paalupaikan jälkeen heti vasemmalta. http://www.leprince.fi

Perjantaipihvi

Perjantaina kannattaa aloittaa juhliminen jo lounaalla. Ravintola Panini tarjoilee perjantaisin 12 euron pihvejä, joilla varmistat iltapäivän työnteon tehottomuuden. Kymmenen vuoden ajan Paninissa tarjottu perjantaipihvi on kerännyt vankkumattoman fanikunnan ja on nostanut perjantain ravintolan kiireisimmäksi lounaspäiväksi. Pihvejä myydään joka perjantai 80–100 kappaletta. Pihviannokset vaihtelevat viikoittain. Todellinen lihansyöjä nautii ruokansa ulkona. Paninin lounas tarjoillaan myös sisäpihan suojaisalle terassille.

 • Miten sinne? 
  Panini sijaitsee sisäpihalla, osoitteessa Linnankatu 3. Kulku Eerikinkadulta remontissa olevan Julian talon läpi tai Vähätorin puolelta.

Korukurssi

Helmikauppa Blingi tarjoaa erilaisia korunvalmistuksen tarvikkeita, helmiä ja opastusta. Korunvalmistuksen peruskurssilla tutustutaan helmitöissä tarvittaviin työkaluihin, materiaaleihin ja työtapoihin. Parin tunnin kurssi maksaa 20 euroa ja kotiinviemisiksi jokainen osallistuja saa itse tekemänsä korun. Kurssin voi varata kokonaan omalle porukalle tai osallistua liikkeessä viikottain pidettäville peruskursseille. Kurssikalenteri löytyy osoitteesta www.blingi.fi.

 • Miten sinne? 
  Blingi sijaitsee osoitteessa Yliopistonkatu 12a.

Kesäsauna

Sirkkalankadulta löytyvä Sirkkalan Sauna tarjoaa loistavat puitteet saunailtaan 10 hengelle. Saunatila on vuokrattavissa päivittäin kuusi tuntia kerrallaan, niin että saunan tulee olla tyhjä viimeistään klo 22.30. Saunaan saa vapaasti tuoda omia ruokia ja juomia. Saunavuokra sisältää loppusiivouksen, laudeliinat ja pyyhkeet. Vuokrahinnat: su–ti 50 e, ke–to 80 e, pe 120 e, la 150 e. Sunnuntain, maanantain ja tiistain varauksiin ei sisälly pyyhettä.

 • Miten sinne? 
  Sauna sijaitsee Sirkkalankadulla, 15 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta. Bussien 32 ja 42 pysäkit saunan vieressä. www.sirkkalansauna.fi

Puistoshakki ja -matti

Kupittaan puistossa voi kehittää rusketuksen lisäksi myös älyään. Puistoon on rakennettu kaksi uutta ulkoshakkilautaa. Ulkoshakkia pelataan 3,5 x 3,5 metrin kokoisilla laudoilla, joten suurten nappuloiden liikuttelu käy melkein liikunnasta. Pöydät avasi shakkiakin pelaava Diili-Jethro.

 • Miten sinne? 
  Laudat sijaitsevat lähellä Kupittaan puiston lintulammikkoja, entisen minigolfradan alueella.

Kampiföri

Föri on turkulaisuuden symboli, mutta Aurajoen yläjuoksulta löytyy vielä tunnetumpaa versiota ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Vinsseillä toimiva käsikäyttöinen lossi yhdistää Kuralan ja Halisten ulkoilualueet toisiinsa. Kampiföriin mahtuu kerralla 12 henkilöäylittämään Aurajokea. Kampiföri on käytössä jäiden lähdöstä alkaen syksyn ensimmäisiin pakkasiin saakka.

 • Miten sinne? 
  Aurajoki, Kuralan Kylämäen kohta.

Moottorimiitti

Turkulaiset moottoripyöräilijät kokoontuvat jokirantaan joka keskiviikko. Epävirallinen viikkotapahtuma kerää pyörät ja kuskit Ukkopekan eteen kello 18. Yli kymmenen vuotta jatkunut perinne kerää paikalle niin paljon pyöriä, että poliisilta on haettu kokoontumiselle lupa viisi vuotta sitten. Hyvän kelin sattuessa paikalla voi olla satoja pyöriä. Parhaat mahdollisuudet kyytiin pääsemiseen on Ravintolalaiva Espositon terassilta.

 • Miten sinne?
  Moottoripyörät löytää Läntiseltä Rantakadulta, Ravintola Hermanin ja Förin välistä.

Kaveripokeri

Kiitoradalla on Suomen ensimmäinen neljän pelaajan pelattava elektroninen Texas Hold’em pokeripöytä. Sveitsiläinen pelikone on kehittyneempi versio kahden pelaajan Heads Up -pokerista. Pelipöytä on tuotu ensimmäisenä koekäyttöön Kiitoradalle. Euron per pelaaja maksavasta pelistä ei ole luvassa voittajalle rahaa.

 • Miten sinne?
  Kiitorata osoitteessa Yliopistonkatu 29c.

Check list

 • 14.7. Kari-Pekka Toivonen ohjaa Naantalissa Linnateatterin Seitsemän veljestä -näytelmän.
 • 16.7.  Turku Modernissa britti dubstep-kyky Ikonika, saksalainen diskonimi Tensnake sekä newyorkilainen Nick Catchdubs.
 • 16.7. Uudenkaupungin Lokalahden Nopperlan talonpoikaiskartanossa Karjurock ja Eppu Normaali, Hurriganes, Pandora, Peer Günt ja Turo´s Hevi Gee.
 • 17.7. Turun ensimmäinen Botellón keräsi 70 ihmistä. Viime vuonna Kupittaanpuistoon piknikille kerääntyi tuhat nauttijaa. Botellón on espanjalainen tapa juhlia, jossa ihmiset kerääntyvät yhdessä piknikille.
 • 24.7. Uittamon Paviljogin ympärille levittäytyvillä Ilmiö-festivaaleilla esiintymässä Magyar Posse, Palava Kaupunki -orkesterinsa kanssa lavalle nouseva Laineen Kasperi ja tunnelmanluoja Liekki.
 • 28.7. Down By The Laiturissa Eput, Mamba ja Eläkeläiset. Näkemisen arvoista on, kun Joel Hallikainen palaa Korroosio-yhtyeeseen Jesus Caesariksi. www.dbtl.fi
 • 17.7. Royal Summer Cruise -klubiristeily vie house-musaajat Turun saaristoon kuusituntiselle tanssimatkalle kello 18.30 eteenpäin. Parhaat bileet ovat aurinkokannella, mutta tänä vuonna sisätilojen tanssitilaan on panostettu. Kannella musiikista vastaavat Royal AllStars, eli dj:t Rich, Pete G ja Sami Tarkia. Risteilyn jatkot Blankossa.
 • 4.8. Urbaani kesäloma -konserttisarja Brinkkalan sisäpihalla. Aninkaisten sävel levittää 20–30-lukujen musiikin ilosanomaa. Loman päättää  6.8. Kitkerät neitsyet.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi