Täältä tulen minä!

Haluatko julkkikseksi hinnalla millä hyvänsä?

Joka kolmas julkkis on Hanna Pakarisen tapaan ollut julkisuudessa alle vuoden.
Joka kolmas julkkis on Hanna Pakarisen tapaan ollut julkisuudessa alle vuoden.
40 prosenttia nuorista aikuisista haluaa julkkikseksi. Mikä heitä vaivaa?

Torstaina 16.9. kello 6 kyläkauppias Vesa Keskinen ilmoittaa iltapäivälehdessä kirkuvin lööpein erovansa avopuoliskostaan Nina Juurakosta, koska on hairahtanut vieraisiin. Kun Seiska-lehti kello 10 tulee standeihin, vieraskin on jo tuttu: "missikisojakin kiertänyt 25-vuotias malli Marika Fingerroos".

Viikkoa myöhemmin hänen tittelinsä oli jo muuttunut "julkisuuteen Vesa Keskisen rakastajana ponnahtaneeksi". Lähihoitaja Marika Fingerroos esiintyi julkisuudessa viime syksynä Seiska-lehden Tähtityttö-kisan osaanottajana. Vasta Vesa Keskinen räjäytti tähtityttökandidaatin julkisuuspankin.

Marika Fingerroos, joka omien sanojensa mukaan ei ole pyrkinyt julkkikseksi, on toteuttanut monen nuoren suomalaisen unelman: tullut julkkikseksi. RISC Monitor -tutkimuksen mukaan yli 40 prosenttia 15–24-vuotiaista nuorista unelmoi julkisuudesta. Ikäluokan miehistä peräti puolet haaveilee kuuluisuudesta, naisista vain kolmannes. Julkisuushimo vähenee selkeästi iän myötä.

Unelmoijien on entistä helpompaa tehdä tavoitteistaan totta. He voivat osallistua tähtityttökisoihin, lähettää kuviaan arvosteltavaksi Peilikuva-palveluun, hakea idolseihin ja miljonäärijusseihin. Erinomaisia paikkoja esitellä itseään, antaa pikku teaser. Tätä on luvassa. Täältä tulen minä!

"Suomeen on syntynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana ammattijulkkisten joukko. Eihän esimerkiksi juhlissa enää muita, substanssijulkkuja, julkisuuden henkilöitä näe!", toteaa Katso-lehden päätoimittaja Markku Veijalainen.

"Pääosin ammattijulkut ovat Seiska-lehden luomia, ja muut lehdet ovat heidät sitten omineet. Viihdelehtien ja -ohjelmien tulva on johtanut siihen, että television talk show’ssa haastatellaan julkkista siitä, että hän on ollut Hymy-lehdessä alasti. Kymmenen vuotta sitten sillä ei olisi päässyt televisioon."

Ja Veijalaisella on vielä asiaa.

"Julkisuudessa olo tuntuu olevan joillekin todiste omasta erinomaisuudesta, vaikka siitä, että on niin kaunis, että on päässyt lehteen."

Ketä me tästä syytämme? Yhdistetään yliopistolle.

"Nykyinen individualistinen kulttuuri korostaa sitä, kuinka tärkeää on näkyä ja erottua muista", toteaa sosiologi Pekka J. Mattila.

"Tosi-tv-ohjelmat ovat luoneet sellaisen kuvan, että julkisuuteen voi päästä kuka vain."

Ennen julkisuuteen haluavalla piti olla erikoiskykyjä, olla vaikka perintöprisessa missikisoissa. Nyt riittää, että selviytyy tosi-tv-ohjelman haastatteluista.

Mutta miksi he haluavat olla julkisuudessa hinnalla millä hyvänsä?

Kuka haluaa itsestään otsikoita "Lopeta ahdistelu, pahoinpitelijä" tai "Olin Vesalle tekosyy eroon."

"Ehkä he ajattelevat, että he eivät käyttäytyisi julkisuudessa niin typerästi tai että se kuuluu pakettiin", Mattila huokaa ja jatkaa.

"Moni ajattelee julkisuutta hyötynäkökulmasta. Julkisuus hahmotetaan vip-bileinä, ja -kortteina. Hyödyt koetaan haittoja suuremmiksi. Ilmainen Havaijin-matka on sen arvoinen. Harvan päähän pälkähtää, että julkisuus saattaa pilata työmahdollisuuksia tai että julkisuudessa oleva ihminen saattaa elää tuloilla, jotka ovat alle toimentulominimin", uskoo Mattila.

Suomessa ei kukaan elä julkisuudesta. Rebecca Looseja ei voi täällä tehdä. Seiskan palkkioilla voi piipahtaa etelässä, mutta siihen se sitten jääkin. Seiska ei maksa palkkaa julkkiksille, vain juttukohtaisia palkkioita. Shekit eivät ole suuria. Katson päätoimittaja paljastaa summien liikkuvan 1 000 euron molemmin puolin.

"Kukaan lehtien maksamilla palkkioilla elä", Seiskan päätoimittaja Eeva-Helena Jokitaipale vahvistaa.

Siis yleensä. Itse asiassa ennen viihdelehtien aikaa yksi julkkis eli lehtipalkkioilla, ja jopa kohtuullisen hyvin: Matti Nykänen. Seura-lehti maksoi Matille 1980-luvulla 150 000 markkaa vuodessa yksinoikeudesta Matin jännittävään elämään.

Useimmista jutuista Seiska tai muut viihdelehdet eivät maksa julkkiksille palkkioita.

"98 prosenttia jutuistamme olemme selvittäneet itse, esimerkiksi Keskisen tapaus selvisi saamistamme vihjeistä. Jos palkkio julkkikselle maksetaan, se maksetaan yksinoikeudesta, ja sen suuruus määräytyy jutun kiinnostavuuden mukaan", paljastaa Jokitaipale.

"Monet lehdet maksavat julkkiksille palkkioita, mutta nimittävät niitä kuvauspalkkioiksi."

Niin myös Marika Fingerroos, 25 vuotta, 166 senttimetriä. Hän kertoo saaneensa Seiskalta mallipalkkioita silloin, kun on otettu kuvia ja haastateltu, muttei palkkioiden suuruutta.

Nyt, kuukausi kohupaljastuksen jälkeen Marikaa muistellaan ja kauhistellaan lukuisilla, mm. suomi.fi- ja city.fi-keskustelupalstolla: kuinka saatanan tyhmä ihminen voikaan olla -tyyliin. Vielä pari viikkoa sitten Marika uskoi Ilta-Sanomissa työmahdollisuuksiensa parantuvan. Nyt usko on maltillisempi.

"En osaa sanoa, lisääntyvätkö pr-työt julkisuuden myötä. Toivottavasti. Nyt olen ollut yhden suomalaisyhtiön messuemäntänä. Olen saanut paljon enemmän soittoja, mutta kaikki eivät ole olleet asiallisia."

Sekä Seiskan että Katson päätoimittajat uskovat, että jotkut kykenevät julkisuudella edistämään uraansa.

"Ajatellaanpa vaikka Jasmin Mäntylää. Martti Vainio palkkasi hänet Veturipuistoonsa, koska uskoi, että ihmiset haluavat nähdä Mäntylän", toteaa Veijalainen.

Eräänlainen eläintarha siis. Näe ja koe Jasmin Mäntylä! Mutta ketä enää naurattaa, kun käy ilmi, että Mäntylän verotettavat ansiot vuonna 2002 oli 58 000 euroa? Keskimäärin suomalaisnainen ansaitsee vuodessa 20 000 euroa. Jasminiin kohdistettu mielenkiinto on niin suurta, että jopa hänen lauluaan halutaan kuunnella.

Mutta julkisuudessa pysyäkseen julkkiksen pitää tehdä jotain järjetöntä tai omata ihan oikeaa substanssiakin. Vain yksi varma keino Jokitaipaleella on julkisuudessa pysymiseen: näkyä telkkarissa.

"Oskari Katajistosta tuli megajulkkis vasta Haluatko filmitähdeksi -ohjelman jälkeen."

Arvatkaa muuten mitä Marika Fingerroos yhdessä lehtihaastattelussa halusi mahdollisesti tulevaisuudessa tehdä?

Jennistä julkkis!

Jenni haluaisi, että hänet muistetaan siitä, että hän tekee hulluja ja sekopäisiä juttuja. Käy kiinni Seiska!
Jenni haluaisi, että hänet muistetaan siitä, että hän tekee hulluja ja sekopäisiä juttuja. Käy kiinni Seiska!
BÄNG!

Ehdottomasti juuri Minusta pitäisi tulla julkkis, koska mun elämä on hyvin railakas ja mulle tapahtuu paljon hauskoja ja outojakin juttuja: sekä tietysti mun toilauksista sais hyviä lööppejä! Käyn yöelämässä usein, omaan paljon näyttävännäköisiä kavereita ja räiskyvän luonteen. Olen iloinen, ulospäin suuntautunut ja trendikäs megablondi – mussa on ainesta mihin vaan :) Hulluahan olis olla tekemättä juttua musta! Vuosia mittarissa kohta 23 v, joten ikäkään ei rasita vielä :)

Näin lähestyy estonomiaa opiskeleva Jenni Cityä – kuulemma hetken mielijohteesta. City lupasi nettisivuillaan tehdä kenestä tahansa julkkikseksi haluavasta jutun, kunhan hinku on riittävän kova ja perustelut hyviä. Hakemuksia tuli lähemmäs viisikymmentä.

Jenni hakee nyt julkkikseksi ensimmäistä kertaa. Hän ei ole osallistunut popstarseihin tai missikisoihin.

"Tykkään laulaa, enkä haluaisi kuulla, etten osaakaan laulaa", Jenni selittää julkisuuspakoisuuttaan.

Julkisuudessa viehättää sen avaamat mahdollisuudet.

Mitään erikoistaitoja hänellä ei ole, julkisuus sinällään olisi kiva.

"Yleensä julkkikset on ääliömäisiä, mutta mä olisin varmaan ihan samanlainen."

"Opiskelen sellaista alaa, että on mahdollista, että olen tulevaisuudessa julkkis. Sanoisin, että mahdollisuudet ovat fifty-fifty."

Näin pelkällä julkisuudella tienaa

 • Jussi Ahde 11 170 e
 • Jenni Ahola 23 503 e
 • Anitra Ahtola 29 764 e
 • Janette Broman 23 869 e
 • Jenni Dahlman 23 402 e
 • Nina Herala 5 836 e
 • Jonna Kauppila 11 882 e
 • Katariina Kulve14 668 e
 • Vanessa Kurri 11 035 e
 • Kata Kärkkäinen 13 475 e
 • Nina Leutola eli Veronica 19 267 e
 • Helena Lindgren 12 782 e
 • Suvi Miinala 20 294 e
 • Jasmin Mäntylä 58 227 e
 • Saija Palin 10 529 e
 • Göran Porvali 7 796 e
 • Johanna Raunio 2 791 e
 • Susanna Sievinen 3 439 e
 • Wallu Valpio 42 489 e
 • Heidi Willman 8 560 e

Lähde: Verotiedot 2002

Nämä myyvät

 1. Ero
 2. Kuolema
 3. Yllättävä romanssi

Lähde: Eeva-Helena Jokitaipale

7 kommenttia

Robbonpop

15.10.2004 11:04

No niin....olipahan aikakin julkaista hieman faktaa siitä kuinka hienoa Suomessa on olla "julkkis". Ei tienaa, ei yksityiselämää, pyrkyri-leima....mutta ne vip-kutsut. Suomessa on todennäköisesti yli miljoona enemmän tai vähemmän "julkkista", joten kiinnostaako? Noup!
Eiköhän jokaisen ystäväpiirissä ole jo joku "julkkis".

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Naurava_orava

16.10.2004 15:45

Idioottimaisuus juuri on niin viihteellistä ! Suomen julkkisteollisuudessa pyörivillä ei tietenkään ole mitään substanssia pääkopassaan. Jos olisi niin eihän niiden siirtoja lähiöissä pyörivät luuserit pystyisi seuraamaan. Julkkisten perimmäinen tarkoitus on vahvistaa suomalaista lobotomiamentaliteettia jolla taas lihotetaan Mediamogulin lompsaa.
Kaikkein idioottimaisinta viihdettä kuitenkin on se, miten silloin kun joku on hankkinut itselleen elämän ja tekee sellaista missä on hyvä ja mistä pitää, niin silloinhan ovat kaikki oman elämänsä TV-ruutua tuijotelleet voihkimassa miten tuo nyt vaan teeskentelee eikä edes osaa mitään. Kunhan yrittää päästä telkkariin tissejään esittelemään, panemaan muita julkkiksia ja tulla rikkaksi !! Hah Hah Hah !!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jfkkl

18.10.2004 15:49

"Ennen julkisuuteen haluavalla piti olla erikoiskykyjä, olla vaikka perintöprisessa missikisoissa."

No siinä niitä erikoiskykyjä sitten onkin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hartikainen

28.10.2004 09:30

Espanjassa pysyvasti asuvana voin hyvat ystavat vain todeta, etta Suomen julkkisympyrat ovat viela lapsenkengissa naihin paikallisiin piireihin verrattuna.

Espanjalaiset tunnetusti ovat suunnattoman kiinnostuneita omien "kuuluisuuksiensa" elamasta , ja eri tv-kanavat juoruohjelminenn ja alan lukuisat viikkolehdet pitavat kansan mainiosti ajan tasalla. Papparazzien tyo lyo leiville, vaikkakin osa "skandaalikuvista" onkin otettu leppoisassa yhteisymmarryksessa kaikkien osapuolien kanssa eli kaikki jarjestetty viimmeisen paalle. Mutta kansa saa mita haluaa, ja se myy. En nyt tahan hataan muista yhtaan julkkista Suomessa, joka olisi myynyt "salakuvansa" eteenpain? Mutta trendi lienee tulossa myos sinne pain. Ison maailman malliahan ovat jo ottaneet mm. Eremenko Jr:n naisystavat; jutut Beckhamista lienevat hyvin luetut...

Julkkikseksi yrittavilla on muuten taalla pain ihan samat keinot kuin Pohjolassakin; epamaaraisia suhteita, mielellaan naimisissa olevien, jo julkkisten kanssa, ehka myos epamaarainen raskaus, joka yllattaen paattyy aborttiin, jota ei millaan laakarintodistuksilla kyllakaan toteen nayteta. Tai osallistuminen johonkin suosittuun tv-ohjelmaan, tyyliin Big brother.

saludos

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

dfgsdfvreverve

28.10.2004 11:29

[LAINAUS]Hartikainen kirjoitti 28.10.2004 klo 09:30:

Papparazzien tyo lyo leiville, vaikkakin osa "skandaalikuvista" onkin otettu leppoisassa yhteisymmarryksessa kaikkien osapuolien kanssa eli kaikki jarjestetty viimmeisen paalle. Mutta kansa saa mita haluaa, ja se myy. En nyt tahan hataan muista yhtaan julkkista Suomessa, joka olisi myynyt "salakuvansa" eteenpain? [/LAINAUS]

Jasmin Mäntylän "salakuvat" julkaistiin hymyssä. Tuskinpa olisi Jasmin enää väleissä hymyn toimittajien kanssa jos olisivat olleet oikeita salakuvia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

7dias

15.11.2005 11:58

Niin Espanjassa julkimona on on enemmän kuin stressaavaa.Espanjassa on monta tv asemaa jotka joka arki päivä vatvovat julkimoittensa touhuttelua ja Suomen vastaava on kuin lasten kengissä oloa kuten jo edellinen kirjoittaja asian ilmaisi.Espanjalainen keltainen lehdistö tulee vaikka tarvittaessa fyysisesti "liiveihin kiinni" eikä se jätä rauhaan edes hetkeksikään.
Jos näin röyhkeästi käyttäytyisi suomalainen virkaveli olisi oikeustalo Suomessa vain ja ainoastaan haasteita herjauksia täynnä ettei enään käsiteltäisi muita asioita ja hyväsä lykyssä jouduttaisiin rakentamaan uusi talo uusille oikeus käsitteleyille. Sen verran kaukana on suomalainen paparazi taho espanjalaisesta. Espanjassa vatvotaan ensin ihmisten yksityis elämää eli kuka on kenenkin kanssa ja kuka on pettänyt ketäkin ja riiputaan henkilöissä kiinni lentoasemilla , kotiovilla, jne...Sitten joku joka tietää(?) enemmän asiasta kutsutaan tv studiolle kertomaan asiasta enemmän ja yksityis kohtaisesti , jne...Espanjalainen televisio elää lähes 90%:sti tuolla skeidalla. Se on halpaa tuottaa ja se ei tarvitse paljon ajateltavaa...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

NEEKERI TARTUTTI AIDSIA

19.12.2007 17:42

Koripallonekru tartutti aidsia

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi