Tämä kartta kertoo, missä Helsingissä kannattaa asua, että pääsee helposti julkisilla duuniin ja oluelta himaan

Lauri Vanhalan tietokone teki yli 30 miljardia hakua värikartan synnyttämiseksi.

Kuva: Wanhala.net

Nyt löytyi oikea kartta aktiivilaiseen kaupunkilaiselämään. Helsinkiläisen parhaat asuinpaikat -kartalta löytyy kaupungin parhaat sijainnit arvotettuna kahden oleellisen mittarin kautta: miten joukkoliikenne kulkee ja mistä saa hyvää olutta.

Datan pyörittelyn takana on Lauri Vanhala, joka kertoo projektista blogissaan. Hän kertoo motivaation hommaan syttyneen hänen etsiessään itselleen asuntoa Helsingistä. Konsultinhommissa Vanhalan pitää päästä liikkumaan sukkelasti ympäri kaupunkia, mutta häneltä puuttui tieto siitä, miten joukkoliikenne toimii eri osissa kaupunkia.

“Reittiopas kertoo, kuinka kauan menee paikasta A paikkaan B, mutta se ei ollut tapauksessani tarpeeksi, koska en tiennyt, mistä haluan ostaa kämpän. Tai missä tekisin töitä lähitulevaisuudessa”, Vanhala kirjoittaa blogissaan.

Hän kehitti systeemin, joka laskee julkisen liikenteen matka-ajan jokaisesta osoitteesta jokaiseen toiseen osoitteeseen Helsingissä aamulla puoli kahdeksan ja kahdeksan välillä. Noin 30 miljardin haun tulokset painotettiin eri alueiden työpaikkojen määrällä, jolloin syntyy väripainotettu kartta, joka kertoo edellämainituilla kriteereillä, mistä päin kaupunkia on helppo kulkea töihin. Parhaimpia paikkoja merkitsevät punaiset alueet sijoittuvat luonnollisesti ydinkeskustan ja Pasilan ympäristöön.

“Tulokset ovat melko kiinnostavia. Niistä näkee selvästi, kuinka jotkut kalliista naapurustoista ei itse asiassa ole kovin hyvien yhteyksien päässä. (No, kaikki, jotka asuvat Helsingissä tietävät sen jo, mutta viimeinkin tietokoneohjelma on samaa mieltä!)”

Vanhala ei jätä projektiaan työliikkumisen varaan, vaan huomioi varsin aiheellisesti myös vapaa-ajan. Samalla systeemillä, mutta siirtämällä ajankohdan puolikahteen lauantaiyönä ja ottamalla työpaikkojen sijaan mittariksi olutravintoloiden suhteen joukkoliikenteeseen, syntyy kartta, joka kertoo, missä kannattaa asua, jos haluaa julkisilla himaan laadukkaan oluen ääreltä. Tieto “Helsingin parhaista olutravintoloista” on poimittu Helsingin Uutisten artikkelista.

Olutkartalla kuva muuttuu vain hieman suhteessa duunikarttaan, kun punaisen alueen painopiste tipahtaa keskustassa Punavuoren suuntaan ja Pasilasta Kallion suuntaan.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi