Tutkimus kerää tietoa uusista kaupunkilaisia liikuttavista lajeista

Skeittauksen, sirkuksen, roller derbyn, boulderoinnin, capoeiran ja katutanssin harrastajat pääsevät kertomaan oman lajinsa mahdollisuuksista.

Parkourin harrastajia halutaan ymmärtää.
Parkourin harrastajia halutaan ymmärtää.

Limu-liikuntatutkimus kerää harrastajien mielipiteitä niin sanottujen vaihtoehtolajien parista. Vaihtoehtolajeihin lukeutuvat tutkimuksen piirissä ne lajit, jotka ovat verrattain uusia ja erottautuvat järjestäytyneestä lajitoiminnasta. Verkkokyselyn kautta kartoitetaan lajien harrastajamääriä, harrastamisen mahdollisuuksia ja rajoituksia sekä muita vaihtoehtolajeihin liittyviä kysymyksiä.

Verkkokyselyssä mukana olevat lajit ovat skeittaus, longboarding, bleidaus, scoottaus, roller derby, parkour (myös free running), sirkus (esim. jongleeraus, akrobatia), slacklining (esim. urbanlining), boulderointi, capoeira ja katutanssi.

Kaupunkikuvaan on ilmestynyt paljon lajeja, jotka asettavat haasteita kaupunkien liikuntapaikkoja suunnitteleville tahoille. Mikkelin ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston toteuttamassa tutkimuksessa mukana olevat lajit eivät vastaa perinteistä käsitystä urheilusta. Niissä harvoin järjestäydytään seuraksi eivätkä lajiliitot kontrolloi lajin suuntaa samaan tapaan kuin esimerkiksi perinteisissä palloilulajeissa.

"Vaihtoehtolajit" muodostavat harrastajilleen oman merkitysmaailmansa, jota tulevalla tutkimuksella pyritään avaamaan. Tietoa tarvitaan, jotta harrastusmahdollisuuksia tarjotessa osataan ottaa huomioon, millaisilla ehdoilla ja olosuhteilla vaihtoehtoliikunnalle voidaan luoda vapaata toiminnan tilaa.

Paraatiesimerkki puutteellisesta ymmärryksestä uusien lajien suhteen saatiin syyskuussa, kun fillarireitti Baanan skeitattavaksi tarkoitettu Love Helsinki -taideteos tärveltiin kaupungin toimesta skeittikelvottamaksi. Jos päättäjillä ei ole ajantasaista tietoa uusista lajeista ja niiden harrastuskulttuurista, ne nähdään helposti ainoastaan uhkana.

1 kommentti

katujenmies

13.11.2012 07:48

Onko roller derby joku kadulla harrastettava, säännöistä vapaa laji?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi