Tuttu ja tuntematon

Tukholma on kaupunki, jossa kaikki ovat käyneet, mutta jota kukaan ei tunne.

Niin, kukapa ei olisi ollut Tukholmassa. Suomalaiset vierailevat ahkerasti naapurinsa pääkaupungissa, mutta kymmenistä vierailuista huolimatta, muistaako Tukholman matkasta kukaan mitään? Ainakin kannattaisi. Tukholmassa on nimittäin lukemattomia hyviä nähtävyyksiä, kauppoja, baareja, jotka ovat vierailun - jos toisenkin - arvoisia.

Tukholmassa on kaikkea: baareja, merkkiliikkeitä ja tyylitajuisia tai ainakin trendihajusia ihmisiä. Jo huhtikuussa Biblioteksgatanilla tehtiin havainto nuoresta miehestä hameessa. Tosin tyylitajuttomiakaan ei Tukholmasta puutu.

Ja onhan Tukholmassa kuningas ja kuninkaan linna! Kungliga slottetin kaikki ovat nähneet, mutta sisälläkin kannattaa piipahtaa. Huoneet hakevat vertaistaan. No, Pariisissa, Lontoossa ja Wienissä on, mutta matka on huomattavasti kalliimpi. Tukholma keskiajalla paljastuu Medeltidsmuseetissa (Strömparterren). Lisää museokamaa on Vasamuseetissa (Gälarvarvet), jossa neitsytmatkallaan, vuonna 1628, uponnut Vaasa-laiva on ihailtavana. Vene nostettiin meren uumenista 1960-luvalla.

Ostokset

Merkkitalojen kuningatar on NK:n tavaratalo (Hamngatan ja Regeringsgatan), joka on Galeries Lafayetten tapainen shop in shop -tavaratalo. NK:lla on esimerkiksi Kookaïn, French Connectionin, cK:n, DKNY:n, Filippa K:n, Ralph Laurenin, Espritin, Sandin, Marc O´Polon shopit. NK:lla on myös Pradan ja sen kakkosmerkin Miu Miun vaatteita ja kenkiä. Miehille on Ralph Laurenin lisäksi mm. Tommy Hilfigeriä. Mikään ei ole halpaa. Tänä keväänä tavaratalossa myytiin Ralph Laurenin niukkaa kellertävää mokkanahkatakkia, joka maksoi päälle kymppitonnin.

Lisää paremmanluokan kauppoja on läheisellä Biblioteksgatanilla. Siellä ovat mm. DKNY, Emporio Armani, Kenzo, Marc O´Polo, Esprit, Benetton, kenkäkauppa Rizzo ja Don&Donna sekä vaatekauppa Champagne, jossa myydään mm. Filippa K:ta, Ralph Laurenia ja Katharine Hamnettia. Dieselin kauppa on viereisellä Kungsgatanilla. Kalsong Palats (Götgatan 30) on Björn Borgin vaatteiden pyhättö. Södermalmilla on myös muita hyviä kauppoja. Löytöjä voi tehdä Benettonin poistomyymälässä (Birger Jarlsgatan). Samalla kadulla sijaitsee Björn Borgin oma liike.

Drottningsgatan on suurin turistipyydys. Kadulla sijaitsevat mm. Hennes & Mauritz, meikkikauppa MakeUpStore ja uudistunut Åhlensin tavaratalo, jossa myydään mm. GAPia ja Banana Republicia (tosin ylihintaan).

Baarit

Hiukopalaa voi naukata mm. Bibloksessa (Biblioteksgatan 9) ja Hannas krogissa (Skånegatan 80). Monelta terassilta saa ruokaa, joten lounaan/päivällisen/illallisen voi hyvin nauttia neuvoa-antavan kanssa. Af Chapmanin-venelaivalla (Skeppsholmen) on amerikkalaisia ja ranskalaisia interreilaajapoikia. Blå Porten on paikallinen kesäkaivo (Djurgårdsvägen 60). Popparit, toimittajat ja mainoshörhöt taas käyvät Folkhemmetissä (Renstiernas gata 30). Bättre folk kilistelee samppanjalaseja Bistro Jarlin terassilla (Birger Jarlsgatan 7).

Trendipellejä on samaisella kadulla Kjellsonsin terassilla (Birger Jarlsgatan 36). Viime vuonna Spy Barista tuli Tukholman ykköspaikka (Birger Jarlsgatan 20). Se on sitä yhä kiistatta. Spy Bar on rakennettu vanhoihin kerrostalohuoneistoihin ja joka huoneessa on baari. Seinillä roikkuu jättiläiskokoisia kuvia isorintaisista, alastomista naisista. Asiakaskunta on outo ja jonottamallakaan ei välttämättä pääse sisään. Café Operassa (Kungträdsgården) sen sijaan asiakkaat ovat säädyllisempiä.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi