Uudet ihmeelliset lajit

City selvitti oudoimmat jumppatrendit maailmalla.

Vesi-spinningissä pyörä on paiskattu uima-altaan pohjalle.
Vesi-spinningissä pyörä on paiskattu uima-altaan pohjalle.
Kaikki muistavat latinojumppahuuman, mutta mitä tapahtuu vuonna 2005? Jos ennusteisiin on uskominen, niin Suomessa vallitsevat tänä vuonna ne jumppatrendit, jotka olivat kuumaa kamaa USA:ssa edellisvuonna.

Kuntomaailmaa kokoaa yhteen fitness-festivaalit, joista suurimmat ovat Suomalaisten kuntokeskuksien ohjaajat tuovat jumppatrendejä festivaaleilta ja maailman fitness-keskuksista. Tärkeimmät festivaalit ovat Miamissa marraskuussa järjestettävä Miami Beach Fitness Festival ja Riminin juhannuksen tienoon Festival del Fitness. Festival del Fitness kestää kymmenen päivää, jonka aikana Riminillä bikinöi yli puoli miljoonaa kuntoilusta kiinnostunutta ihmistä.

Kun trendi maailmalta keksitään ja hyväksi havaitaan, niin sen matka Suomen jumppasaleihin kestää noin puolitoista vuotta, koska Suomessa on tapana kouluttaa ohjaajat kunnolla. Motivuksen IC Master Trainer, jumppaohjaaja Kristian Björk kävi syksyllä 2004 tsekkaamassa Italian, Espanjan, Latvian ja USA:n tarjonnan.

“Mitään mullistavaa ei maailmalla nyt tapahdu, Suomessa ovat asiat todella hyvin”, hän summaa matkansa saldon.

Suomeen ei kovinkaan outoja fitness-trendejä rantaudu, ellei lasketa 1980-luvun superlyhyitä pyöräilyshortseja ja pyllyvälijumppareita. Täällä treenataan iisisti, eikä kunto-ohjaajien fanituskulttuuria ole. Jooga ja Pilates ovat suurin hitti tällä hetkellä.

“Slow motion-liikunta kasvattaa varmasti suosiotaan. Liikkujien ymmärrys on lisääntynyt, eikä kuntoilun arvoa enää lasketa hikoilun määrässä. Friikeimmät lajit pysyvät Amerikassa”, veikkaa Kristian Björk.

Viime vuonna USA:ssa hullaannuttiin tasapainoharjoittelusta, mind/body-lajeista, kokonaisvaltaisesta treenistä ja 22 minuutin treeniradasta. Tasapainoharjoittelussa, jota mm. BOSU-pallon päällä treenaaminen edustaa, nilkat, polvet, lonkat ja torso asettuvat oikeaan asentoon lihaskunnon paranemisen lisäksi. Treenaamisen lisäksi kiireiset ihmiset haluavat rauhoittua, ja siksi mind/body-lajit kuten jooga ja Pilates ovat suuressa suosiossa. Eivätkä Madonna ja Geri niiden suosiota suinkaan vähennä.

Kokonaisvaltaisessa treenauksessa keskitytään yhden lihaksen kehittämisen (vrt. normaali kuntosaliharjoittelu) sijaan suurempiin lihaskokonaisuuksiin. Varsinkin New Yorkin kiireisille ihmiskoneille suunniteltu 22 minuutin lounastreenirata levisi muihin USA:n kaupunkeihin nopeasti. Kuka nyt omaan hyvinvointiinsa haluaisikaan paljoa aikaa satsata? Lisäksi USA:ssa uskotaan normaalien ja perinteisten laihdutus- ja liikuntamenetelmien vastaiskuun kaiken hiilaripöllöilyn jälkeen.

Ihmeellisiä jumppatrendejä USA:ssa lanseeraa varsinkin Crunch Group Fitness -kuntokeskusketju, jonka listoilta löytyy niin Kama Sutra Jooga kuin Karaoke-spinning. Crunchin perustivat vuonna 1989 sekalainen joukko ammattiurheilijoita, strippareita, rappareita, artisteja, tanssijoita ja drag queeneja, ja se toimii kahdeksassa USA:n kaupungissa. Hulluja, mutta erittäin suosittuja lajeja kehittää varsinkin Crunchin johtaja Donna Cyrus, jonka kehittämät tunnit ovat aina tupaten täynnä. Kaikkein hulluimmille lajeille Cyrus ennustaa vain puolen vuoden elinaikaa. Suoraan sanoen discotanssin ja joogan nerokkaasti yhdistävälle Disco-Yogalle ei haluakaan toivottaa sen pidempää ikää.

Lähde: www.crunch.com, www.fitnessfestival.com, IC Master Trainer Kristian Björk/Motivus

Fitness-cityt TOP 8

 1. Miami
 2. Milano
 3. Los Angeles
 4. New York
 5. Rooma
 6. Moskova
 7. Madrid
 8. München

Lähde: www.fitnessfestival.com

Oudoimmat jumpat TOP 7

 1. Palomies-aerobic
  Päällä palomiesvarustusta, kuten maski, jonka kanssa on vähän vaikea hengittää. Varusteissa tulee paremmin hiki, kun lekaa tai letkua heilutellaan palomiestyyliin. Jalassa palomiehen ekstraraskaat saappaat.
 2. Whipped
  Aerobicia ohjaa dominaksi pukeutunut ohjaaja, jolla on nahkavaatteet ja korkeat mustat buutsit. Ruoskinta johtaa parempiin suorituksiin. Saatavana myös personal trainerina.
 3. Striptease-aerobic
  Tunnin alkaessa päällä on vähän enemmän vaatteita, jotka sitten kiemurrellen riisutaan tunnin kuluessa. Liikkeet matkitaan strippareilta. Hardcore-versio jumppasalissa, jossa on myös strippaustangot.
 4. Gospel-aerobic
  Aerobic-tunti, jota säestää nauhajumputuksen sijaan musta kirkkokuoro. Kuoro laulaa perinteisiä gospel-viisuja, joihin biccarit voivat spontaanisti yhtyä. Halleluja.
 5. Ruff Yoga
  Fifi-koiraansa ei tarvitse jättää kotiin, vaan sen voi ottaa mukaan omistaja-koira-pareilla suunnitelluille joogatunneille. Tapahtuu ulkona ja samalla matolla koiran kanssa.
 6. Karaoke Ride
  Jokainen saa ennen spinning-tuntia valita suosikkikappaleensa, jonka sitten laulaa. Muut polkevat tahdissa. Laulaessaan käyttää paremmin happea. Paras laulaja palkitaan tunnin jälkeen.
 7. Vesi-spinning
  Spinning-pyörät heitetään uima-altaaseen, jossa niitä poljetaan. Veden vastus tekee polkemisesta raskaampaa. Ennustetaan tulevan Suomeen lähiaikoina.

Checklist

Zanchi-joogakenkä
Reebok on kehittänyt erityiset Zanchi-joogajalkineet. Zanchit ovat sukkamaiset ja niissä on tanssi-sneakereista tuttu kaksiosainen pohja, joka mahdollistaa taipuisuuden. Kengät ovat ratkaisu aerobic-tossujen jäykkyyteen, sukkien liukkuuteen ja paljaiden varpuleiden epähygieenisyyteen. Tossuissa on hyvä pito ja ne tuntuvat mukavalta jalassa. Osta mielummin vähän liian pienet kuin isot, sillä vain puoli numeroa liian isoissa kengissä on jo hankala joogata.
http://www.reebok.fi. Ovh 69,90 e.

Frantsilan yrttitila
Hämeenkyrössä toimiva Frantsilan luomuyrttitila on vastaisku lisäaineiden kyllästämälle hyvinvointiteollisuudelle. Tilan tuotteiden päämääränä on ihmisten luonnonmukainen huolenpito. City suosittelee Paras Ystävä -hoitopaketin kauratyynyä. Se sopii lämmitettynä rentouttamaan ja helpottamaan hartia-, niska-, lihas- ja nivelalueita sekä alaselkää. Tyynyä voidaan käyttää myös kylmänä pakkauksena kun esim. venähtymä tarvitsee viilennystä. Frantsilan tuotteita myyvät mm. Ruohonjuuri ja Sokokset.
http://www.frantsila.com

Kiipeilemään!
Talvella on hyvä käydä kiipeilyn alkeiskurssi sisätiloissa, niin lumen sulaessa voi iskeä kiinni oikeaan kallioon. Sisätilojen kiipeilyä voi harrastaa ainakin Helsingin Kiipeilykeskuksessa Tapanilassa ja Liikuntamyllyssä Myllypurossa. Aloittelija tarvitsee kiipeilykengät ja valjaat, joita voi ainakin Tapanilasta vuokrata. Kiipeilyä voi lisäksi ihailla leffoissa Cliffhanger ja Vertical Limit. Jos olet menossa treffeille David Lee Rothin, Tom Cruisen tai Stingin kanssa, niin tiedoksi, että hekin kiipeilevät.
http://www.climbing.fi, www.kiipeilykeskus.com

Kusettava lääketeollisuus
Kun kolesterolilääkkeet tulivat markkinoille, niin niiden käyttäjiä oli liian vähän. Sitten keksittiin, että lääketeollisuuden lahjomat asiantuntijat voisivat laskea korkean kolesterolin rajaa. Ja kas, heti saatiin parisen miljoonaa lisää käyttäjiä, joiden on kerta kaikkiaan pakko syödä kolesterolilääkkeitä (lue antaa rahaa näiden lääkkeiden valmistajille) selvitäkseen hengissä. Tästä ja muista lääketeollisuuden kytkykaupoista sekä uusista “sairauksista” saksalaisen Jörg Blechin mahtavassa kirjassa.
Jörg Blech: Miten meistä tuli potilaita, WSOY, 2004. Ovh 31 e.

3 kommenttia

ritti

23.1.2005 01:13

Lainaten Alman artikkeli: "VESI-SPINNING: Ennustetaan tulevan Suomeen lähiaikoina."

On jo:

http://www.urheiluhallit.fi/tapahtumat.asp

LEHDISTÖTIEDOTE

HYDROSPINNING SAAPUI SUOMEEN

Vedessä pyöräily on monipuolista, tehokasta ja hauskaa harjoittelua

Muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa suosittua hydrospinningiä
voi ensi vuoden alusta lähtien harrastaa myös Suomessa. Ensimmäiset
tunnit pyörähtävät käyntiin Mäkelänrinteen Uintikeskuksessa tammikuun
3. päivänä. Alkuvaiheessa kaikki viisi viikkotuntia ovat samantasoisia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

aagg

27.1.2005 19:37

hei maki haluun striptease aerobikkiin!!!!miksei suomessa jarkata koskaan mitaan kivaa!!!
nyt akkia joku bisnesnainen hommaamaan tankoja jumppasaleihin ja alan ammattilainen palkkalistalle!!!!
tangolla kiemurteleminen ei saa jaada ainoastaan prostitoitujen ja strippareiden huviksi.sedu kans hommamaan tankoja diskoihinsa!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hulluutta

13.7.2005 04:18

Nonnii....
Taas tuli luettua, mitä hullu maailma keksii ihmisten ihmetykseksi. Onko nykyään ihmiset niin aistihakuisia ja turtuneita normaaleille ja perinteisille toiminnoille (kuntoilumuodoille), että pitää maksaa pieniä omaisuuksia hetken mieltä stimuloivasta jumpasta. Sitten pitääkin jo hakea uutta.... Miten paljon tässä on loppujen lopuksi kysymys kuntoilusta? Entäpä bisneksestä..?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi