Joulubudjetti vähissä? Tässä viisi lahjaideaa, jotka eivät rasita lompakkoa lainkaan

Lahjan ei aina tarvitse olla tyyris. Välittämisen voi kertoa muutamalla eurolla – tai ilmaiseksi.

Kuva: DragonImages / Fotolia

Joulusesonkiin liittyy aina tietynlainen kulutushysteria ja stressi. Omalle rakkaalle ei löydy tarpeeksi kivaa lahjaa ja naapurin koirankouluttajan tytärtäkin pitäisi muistaa. Mitä tehdä, kun haluat sanoa, että välität, mutta haluat samalla venyttää senttejä? Listasimme viisi hauskaa joululahjaideaa, jotka pursuavat välittämistä, mutteivat kuitenkaan rasita lompakkoa.

DIY-lahjakortti

Itse tehty lahjakortti on mainio lahja kelle tahansa. Lapsiperheen vanhemmille voi antaa lahjakortin, joka oikeuttaa yhteen lapsista vapaaseen iltaan (huomioi, että sitten joudut itse lapsenvahdiksi), hieman laiskemmalle henkilölle voisi sopia lahjakortti, joka oikeuttaa kodin siivousapuun. Rakkaalle voisi antaa kortin, jolla saa tunnin kokovartalohieronnan ja ystävälle rajattomat keittiöterapiakäynnit. Itse tehdyn lahjakortin potentiaali on rajaton, joten käytä luovuuttasi!

Salalaatikko vanhasta kirjasta 

Pölyttyykö hyllyssäsi vanha Sinuhe tai jokin muu teos, josta olet valmis luopumaan? Voit toki viedä kirjat kierrätykseen, mutta voit myös hyödyntää niiden potentiaalia joululahjana. Vanhasta kirjasta voi muun muassa tehdä salalaatikon. Liimaa sivut reunoista kiinni ja kaiverra esimerkiksi mattoveitsellä kirjan keskelle haluamasi kokoinen kolo. Voit täyttää kirjarasian esimerkiksi tuikuilla tai maustepusseilla. Sisäkanteen jää mukavasti tilaa kirjekuorelle, johon voit laittaa joulukortin tai muita terveisiä.

Muistikirja rakkaudella

Kehut ovat aina kivoja, varsinkin kirjallisena. Hanki mieleisesi vihko tai muistikirja ja kirjoita muistikirjaan kehuja, ajatuksia ja viestejä lahjansaajalle. Pyydä yhteisiä tuttavianne kirjoittamaan kirjaan jotakin mukavaa tai hauskaa. Teos on välittämisen merkki ja hyvässä tapauksessa toimii henkilölle voimavarana huonoina hetkinä. Koristele kannet haluamallasi tavalla, tyyli on vapaa!

Teetetty valokuva

Valokuva voi kuulostaa erittäin tylsältä lahjalta, varsinkin kun niitä pursuaa joka viestimien ovista ja ikkunoista. Teetetty valokuva on silti jotain aivan muuta. Se on jotain, mitä ei kovinkaan paljon nykypäivänä enää näe ja se kertoo suuresti välittämisestä. Katso, löytyykö arkistoistasi jokin vanha yhteinen valokuva, teetä se ja laita kehyksiin. Kaikista parasta on, jos lahjansaaja ei itse muista tälläisen valokuvan olevan olemassa. Tiedättehän mitä sanotaan: kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Kierrätyspullot 

Kierrätyspulloista voi tehdä vaikka mitä. Yksi helppo ja hauska idea on tehdä koristeellisia kippoja. Leikkaa muovipullon alaosa irti muusta pullosta ja askartele se haluamallasi tavalla. Isoista 1,5 litran pulloista saa aikaan hienoja ja tilavia kippoja, joita voi täyttää vaikkapa joulusuklaalla tai käyttää esimerkiksi kukkaruukkuna.

 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi