Kulttiohjaaja numero 1

Kim Finn ei mahdu Lauri Törhösen kanssa samaan huoneeseen.

Toimittajaohjaaja Kim Finn vierailee viemäreissä tässä lehdessä. Kuvassa Finn esittelee sisäänkäyntiä.
Toimittajaohjaaja Kim Finn vierailee viemäreissä tässä lehdessä. Kuvassa Finn esittelee sisäänkäyntiä.
Myönnetään: on noloa tehdä juttu henkilöstä, joka kirjoittaa lehteen, jossa hänet esitellään. Se ei ole tapaistamme, uskokaa nyt. Tähän poikkeukseen oikeuttaa 32-vuotias Kimmo Saksanen aka Kim Finn ja hänen ohjaamansa semidokumentti Riot Entertainment mobiilifirman noususta, uhosta ja tuhosta.

75 minuutin dokumentti on happopäinen, hengästyttävä sekoitus faktaa ja fiktiota. Se vaikuttaa miltei kokeelta: kuinka kohtuullisen tavalliset haastattelulausunnot saatetaan kuvallisin keinoin tarinaksi, joka on moninkertaisesti lausuntojensa summaa jännittävämpi. Dokkari mixaa musaviedot, harkitun kökköanimaation, sarjakuvaplanssit ja haastattelupätkät. Kaikkea vie eteenpäin tarinaa kommentoiva soundtrack. Kuvakerronnassa Finn pesee Michael Mooren mennen tullen.

Koska Riotin legenda on jo kerrottu tässä lehdessä, keskitymme itse ohjaajaan. Hän kantaa nenällään pyöreitä kakkuloita ja päässään iänikuista lippistä.

Finnin kasvot ovat pyöreät ja lapsekkaat, ja voin vakuuttaa, että hän on vähintään yhtä kiinnostava journalisti kuin ohjaaja. Kun meillä Cityssä on aihe, jota kukaan ei uskalla toteuttaa, katselemme toisiamme aikamme kunnes soitamme Kimille. Cityn sivuilla Finn on soluttautunut skientologeihin, istunut bombereiden kyydissä, seurannut bommareita rikospaikalle, selvittänyt kuinka skinijärjestöt juhlivat ja mikä on kertasingon päivän hinta Helsingissä.

Jep, hän on toimittaja, joka ei näytä ansioluetteloltaan.

“Joskus pelkään niin pirusti, mutta haluan voittaa pelkoni kerta toisensa jälkeen”, Finn sanoi taannoin, kun kysyin eikö gonzo-matkoilla kani koskaan mene housuun. Ja nyt te haluatte tietää lisää.”

Kim, verkossa liikkuu seuraavat viisi väitettä: 1) Asut Tukholmassa. 2) Leikkaat dokumenttia aasialaisesta sarjamurhaajasta. 3) Vedät piriä. 4) Et juuri nuku. 5) Elät homoseksuaalisessa suhteessa.

“Viime kuukaudet olen viettänyt aikaa Norrköpingissä, leikkausstudiossa keskellä luonnonsuojelualuetta. Piti olla piilossa, sillä nauhalle oli tarttunut sen verran arkaluontoista tavaraa, että pari tiedustelupalvelua ilmaisi halunsa tutustua materiaaliin. Sarjamurhaajadokkarin ohjaaja Jan Wellmann joutui salakuljettamaan nauhat ulos Nepalista, kun rajanylityspaikoille oli annettu ohjeet pysäyttää kuvausryhmä ja takavarikoida kamat. Murhaaja Charles Sobhrajilla on Ranskan kansalaisuus, mutta Aasiassa hän päästeli päiviltä arviolta 50 ihmistä vasaroimalla ja polttamalla.”

“Aito jatkettu ryssäsvimba on toki aliarvostettu päihdeaine, mutta kun tekee satatuntista työviikkoa, niin laillistenkin päänsekoittajien käyttö on suurimman osan ajasta mahdotonta.Pari keskiolutta tekee meikäläisen tuntikausiksi työkyvyttömäksi.”

“Pyrin nukkumaan kiireisimpinäkin aikoina neljä kertaa viikossa. Tapa alkoi, kun pähkäilin, miten vuorokauteen voisi saada lisää tunteja. Valvominen on hyvä työskentelymetodi, noin 36 valvotun tunnin jälkeen alitajunta puskee pintaan kaikenlaista kummallista.”

“Olen ihan tavallinen suomalainen keski-ikäinen heteromies, joka vain nyt sattuu pitämään seksistä 17-vuotiaitten mallipoikien kanssa. Joo, mutta siis en elä minkäänsorttisessa parisuhteessa enkä varsinkaan tuottaja John Hakalaxin kanssa.”

Miksi jätit elokuvaohjaajaopintosi kesken Taideteollisessa?

“En mahdu Lauri Törhösen kanssa samaan huoneeseen. Törhönen yritti erottaa minut, ja kun korkeakoululaki ei antanut moiseen mahdollisuutta, alkoi hän vaatia minua eroamaan itse. Koska opiskelusta tuli moisessa ilmapiirissä aika vaivalloista, ajattelin pitää välivuosia, kunnes Törhösen professuuri päättyy. Mutta sittenhän Törhösen kautta jatkettiinkin ikuisiksi ajoiksi.”

Heräät Lauri Törhösen ja Markus Selinin välistä, mitä on tapahtunut?

“Jaa-a. Ilmeisesti kyseessä on ollut I Fucked Idi Aminin käsikirjoitusseminaari.”

Dokumentti Riot On elokuvateattereissa. Kim Finnin raportti Helsingin viemäreistä toisaalla tässä lehdessä.

6 kommenttia

m_p

25.11.2004 22:02

Kylläpä lehti hehkuttaa oman työntekijänsä puolesta... aika boring, varsinkin kun koko "riot-moka" osoittaa sellaista typeryyttä ja röyhkeyttä että joku P.Frykmann vaikuttaa sympaattiselta kuin Pelle Hermanni...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

La-chico-loco

26.11.2004 05:58

Please m_p! Riot-E:in tarina osoittaa vain, että tuolloin meillä ja koko muulla maailmalla vallitsi niin sanottu informaatioteknologiabuumi, oletko kuullut? Peterin tarina sen sijaan osoittaa että myös talousrikoksia tehtailemalla saattaa tienata käkättimeensä vankilassa. Jotain eroa?
Riotmoka, niin kuin asian ilmaiset, oli moka, siis suuri sellainen, ainoastaan niiltä lukuisilta vaikutusvaltaisilta tahoilta, jotka Riot-E:in bisneskuvitelmiin lähtivät mukaan. Tietääkseni Riotin johtohahmot välttyivät epäilyksiltä, syytteiltä ja näin ollen myös tuomioilta kuplan puhjettua.

Alussa mainitsemasi pieni puffi sallittakoon näinkin riippumattomalle ja suorasukaiselle lehdelle; siis kerran!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

La-puta-madre

28.11.2004 13:13

Luulen, että m_p tarkoittaa riot-mokalla Riot On!-epädokumenttia. Sen tekeminen osoittaa totisesti suurta typeryyttä ja röyhkeyttä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Raupi-Piripaa

29.11.2004 21:51

Ehkä näillä Suhosen hyvän journalismin kaikki rajat alittavilla puffi-jutuilla pyritään alentamaan City-Lehden arvoa kun sitä pyydetyllä hinnalla ei Jantonilta ole kukaan vielä ostanut.

Kimmo lienee ihan hyvä journalisti mutta ehkä hänen hehkutuksensa on nyt saanut hiukan ylimaallisia piirteitä Cityn muuten sisäänpäinlämpiävässä yhteisössä.

Ilmeisesti pulsujen ja narkkien kanssa liika hengailu on vihdoin vaikuttanut.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

m_p

3.12.2004 17:08

L-p-m osui aika lähelle sitä mitä tarkoitin ja vaikka toki olenkin pöntössä kasvanut "humanistipelle" olen toki kuullut tuosta L-c-l:n esille nostamasta "informaatioteknolgiabuumista"

Riippumaton ja suorasukainen City toki on (ainakin joskus) mutta mielestäni "oman duunikaverin" puffaus ei osoita kovin hyvää arvostelukykyä.
P. Suhosen ylisanoista on objektiivisuus kaukana =)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sunmutsis

9.12.2004 19:43

Riot -leffan kotisivuilla on jo listattuna tähänkin ketjuun kirjoittaneet 3 entistä Riot-laista, jotka joutuvat nyt poliisitutkintaan leviteltyään laittomuuksia keskustelupalstoille. Loppuupahan onneksi tuo loputon jaaritus ja paskan puhuminen.

Kuulemma nämä kirjoittelijat ovat vielä niitä Riotin pahimpia transuja ja sikailijoita ja narkkareita ja pornoleffojen kuvailijoita, joten tulee aika mielenkiintoiset ajat, kun joutuvat selittelemään nykyisille työnantajilleen tekemisiään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi