Muraalien virta jatkuu – nyt vuorossa Kontula

Helsingin Kontulaan toteutetaan valtavien taideteosten sarja.

Apolo Torresin taidonnäyte São Paulossa, Brasiliassa osoittaa, mitä muraalit tekevät kaupunkikuvalle.
Apolo Torresin taidonnäyte São Paulossa, Brasiliassa osoittaa, mitä muraalit tekevät kaupunkikuvalle.

Kolme muraalitaiteen kansainvälistä kärkinimeä saapuu syyskuussa Helsinkiin osana UPEA17-kaupunkitaidefestivaalia. Australialainen Fintan Magee, brasilialainen Apolo Torres ja yhdysvaltalainen Pat Perry yhdistävät voimansa ja maalaavat Kontulaan massiivisen teossarjan kolmen kahdeksankerroksisen talon päätyseiniin. Teokset syntyvät osoitteeseen Kontulankaari 11.

Toista kertaa järjestettävän UPEA-kaupunkitaidefestivaalin aikana toteutetaan tänä vuonna yli 20 korkeatasoista muraaliteosta 14 suomalaiskaupunkiin. Tapahtuman järjestää Upeart-yhdistys. Helsingin teoskokonaisuus on yksi festivaalin laajimmista.

”On mahtavaa, että teoksille löydettiin paikka asuintaloista Kontulasta yhteistyössä Helsingin kaupungin kulttuurikeskuksen, Lähiöprojektin ja Hekan kanssa. Näin nämä uskomattoman näyttävät taideteokset tulevat sopivan lähelle paikallisten arkea. Teokset ovat kaikkien nähtävillä, kuten urbaanin taiteen kuuluukin”, kertoo UPEA17-festivaalin pääkuraattori Jorgos Fanaris.

Australialainen Fintan Magee sai pienen pojan kantamaan jäävuorta selässään. Se on iso vastuu.
Australialainen Fintan Magee sai pienen pojan kantamaan jäävuorta selässään. Se on iso vastuu.

Kontulaan syntyvä teossarja haastaa katsojansa yleismaailmallisten teemojensa kautta. Teoksissa liikutaan perhettä, kasvamista, yksilöllisyyttä ja yhteisöllisyyttä käsittelevien aihepiirien parissa. Erilaisilla perspektiiveillä ja vaihtelevilla horisonteilla leikittelevä kokonaisuus on maailmalla ennennäkemätön sekä taiteilijakombinaationsa, kokoluokkansa että aihepiirinsä takia.  


“Kontulan teoskokonaisuus on täysin ainutlaatuinen. On upeaa saada kolme näin korkealuokkaista muraaliteosta Helsinkiin. Tämä teossarja herättää varmasti kiinnostusta myös Suomen ulkopuolella”, kertoo kulttuurituottaja Sampo Laurikainen Helsingin kaupungilta.

Fintan Magee on hätkähdyttänyt maailmalla jo pitkään taidokkaan muotokuvamaisilla, usein yhteiskunnallisiin asioihin kantaa ottavilla teoksillaan. Apolo Torres yhdistelee monitulkintaisissa teoksissaan perinteisen kuvataiteen tekniikoita, katutaiteen yllätyksellisyyttä ja nykytaiteen kompleksisia lähestymistapoja. Pat Perry esittelee nerokkaassa taiteessaan erikoisia ja hämmentävän tarkkoja havaintojaan ympäröivästä maailmasta.

”Uskon, että tästä Kontulankaaren teossarjasta tulee myös jonkin sortin matkailunähtävyys Helsingille, kun kuvat teoksista leviävät globaalisti sosiaalisen median kautta”, Fanaris sanoo.

Yhdysvaltalaisen Pat Perryn tyylillä syntyisi siistejä sarjakuvia.
Yhdysvaltalaisen Pat Perryn tyylillä syntyisi siistejä sarjakuvia.

UPEA17-kaupunkitaidefestivaalin aikana toteutetaan mm. useiden kerrostalojen teossarjoja, kokonaisen talon peittävä teos sekä Pohjoismaiden korkein muraali 50 metriin kohoavissa tehdassiiloissa. Mittakaavansa vuoksi UPEA kirii jo toisena vuotenaan maailman keskeisimpien kaupunkitaidetapahtumien joukkoon. Festivaalin tapahtuma-aika on 1.–24.9.2017.

Kontulan teosten toteuttamisessa ovat mukana Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, Lähiöprojekti, Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka), Australian suurlähetystö, Visit Finland, Tikkurila, Taike ja dripit.fi.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi