Punklegenda Stiff Little Fingers vihdoin Suomeen

Mukana myös toinen ensimmäisen aallon punk-bändi The Vibrators ja paluun tekevä Kakka-Hätä 77.

Stiff Little Fingers jaksaa painaa.
Stiff Little Fingers jaksaa painaa.

Belfastin punklegenda Stiff Little Fingers saapuu Suomeen pitkän odotuksen jälkeen. Yhtye vieraili viimeksi maassa Oulun Kuusrockissa 1979. Stiff Little Fingers astuu lavalle lauantaina 6. huhtikuuta The Circuksessa Helsingissä. Illan muut esiintyjät ovat brittiläinen The Vibrators, niin ikään yksi alkuperäisen punkin legendoja sekä kotimainen, uudemman polven punkbändi Kakka-Hätä 77. Liput konserttiin tulevat myyntiin maanantaina 21. tammikuuta Tiketissä.

Stiff Little Fingers perustettiin punkin aallonharjalla vuonna 1977 ja bändi nousi heti ensimmäisten sinkkujen, Suspect Device ja Alternative Ulster, myötä punkliikkeen keulakuviksi Sex Pistolsin, The Clashin ja Buzzcocksin rinnalle. Yhtyeen erotti muista ajan bändeistä sanoitusten henkilökohtainen näkökulma ja politiikka, sekä musiikissa punkin energian ja tarttuvien koukkujen yhdistelmä.

Stiff Little Fingers ehti jo uransa alkuvuosina julkaista monia klassikkobiisejä, kuten Gotta Gettaway, Nobodys Hero, Tin Soldiers ja Fly the Flag yllä mainittujen ensisinkkujen lisäksi. Yhtye hajosi vuonna 1983 kasautuakseen uudelleen viiden vuoden kuluttua, yhtyeen jäsenten todettua, että bändi on ainoa olotila missä kokevat itsensä tyytyväiseksi. Paluun jälkeinen kiertue oli loppuunmyyty ja bändi onkin jatkanut toimintaansa siitä lähtien aina tähän päivään saakka.

Yhtye on julkaisemassa myöhemmin tänä vuonna myös uuden albumin ja keikalla tullaan kuulemaan myös uutta materiaalia, mutta myös vanhoja klassikoita.

"Vaikeutena on olla kuulostamatta kabareebändiltä. On löydettävä tasapaino. Olisi helppoa vain mennä ja ilmoittaa: hei, tässä on taas yksi vanha kappale, jonka saatat muistaa. Meillä on paljon vanhoja biisejä, jotka yleisö ottaa vastaan kuin vanhat kaverinsa. Näin on varmasti millä tahansa bändillä, joka on ollut kasassa pidempään. Ja totta kai, aina on iltoja, jolloin ei tekisi mieli soittaa Alternative Ulsteria tai Suspect Devicea, koska ne tuntuvat valuvan korvista ulos. Mutta aina on myös se mahdollisuus, että yleisön joukossa on joku, joka ei ole koskaan nähnyt bändiä eikä kuullut niitä biisejä", kertoo bändin laulaja Jake Burns.

The Vibrators on myös ensimmäisen aallon punkbändejä. Bändi esiintyi Lontoossa legendaarisella 100 Clubilla Sex Pistolsin kanssa jo vuonna 1976. Ensimmäiset singlet, We Vibrate ja Pogo Dancing, ilmestyivät myös samana vuonna. Klassikoksi muodostunut Pure Mania -albumi näki päivänvalon seuraavana vuonna. Yhtye on ollut aktiivinen lähes tauotta kaikki nämä vuodet, mutta on kokenut matkan varrella kokoonpanomuutoksia. Suomalaisittain mielenkiintoiseksi bändin tekee kokoonpanossa nykyään oleva suomalainen basisti-laulaja Pete (ex- No Direction), joka liittyi bändiin 2000-luvun alusta.

"The Vibrators on luottanut suomalaiseen osaamiseen vuodesta 2003. Mä oon pisimpään bändissä pysynyt basisti. Ja nyt kun Knox on lähtenyt eläkkeelle rundaamisen osalta, niin suurin osa lauluhommista pääty mulle myös", Pete kommentoi virnistellen Kölnistä, yhtyeen Saksan kiertueen keskeltä.

Kakka-Hätä 77 on turkulainen punkbändi, joka tekee paluun lavoille viime kesäisestä lopettamispäätöksestä huolimatta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi