Ronya - Ms. Annoying

Ronya haluaa olla Suomen Björk.

Ronya on seitsenlapsisen perheen kasvatti, joka uskoo katsovansa maailmaa eri tavalla kuin muut.
Ronya on seitsenlapsisen perheen kasvatti, joka uskoo katsovansa maailmaa eri tavalla kuin muut. "No vaikka siten, että kirjoitan biisin mieluummin sarjamurhaajan kuin Matti Meikäläisen näkökulmasta."

Etutöölöläisyksiön eteisessä sekarotuinen koira läähättää kohti ja kolisuttaa hännällään palautustölkkejä, joita on kaksi muovikassillista.

"Moi. Keitin kahvia. Se maistuu ihan paskalta."

Keittäjä on 20-vuotias muusikko Ronja Gullichsen, joka tunnetaan paremmin taiteilijanimellä Ronya. Hänellä on artistinimi ja kohta levykin, mutta julkisuuskuva puuttuu. Ronyaa jännittää.

"Ihmisillä ei ole vielä mielipidettä musta."

Pian on, sillä viime kesänä Annoying-kappaleella breikanneen Ronyan tuntevat kohta kaikki. Levy ilmestyy ensi kesänä. Artisti vakuuttaa sen olevan äärimmilleen hiottu. Suunnitelmat ovat mahtipontiset. Ronyan idoli on Björk, ja häpeilemätön toive on saada joskus samanlainen asema suomalaisessa musiikkimaailmassa. Ja tietenkin uida kansainvälisille vesille.

"Pitää miettiä ajoitusta tarkasti. Nyt pitäis tulla kaks sinkkua, se olisi ideal situation."

"Mä en haluais, että mun levyä lyödään mihinkään lokeroon. Haluan, että se iskee kokonaan uuteen rakoon suomalalaisessa kentässä."

Islantilainen keijukainen on mielessä, kun Ronya ompelee itselleen vaatteita. Valmiiksi ostetut hän "leikkaa kappaleiksi". Vaatekaapin päällä roikkuvat pornokaupasta ostetut läpikuultavat korkokengät, jotka vilkkuvat sinisinä, kun korkoja kopauttaa.

Ronya olisi halunnut julkaista levyn jo 16-vuotiaana. Esteitä kuitenkin riitti. Syksyllä levyn ulostuloa jarrutti raju keuhkokuume.

"Makasin keuhko-osastolla pari viikkoa, kuuntelin tulevaa sinkkubiisiäni Hyperventilating ja mietin, että life is so fucking ironic. Sen biisin tekeminen oli ilmeisesti joku enne. Viikko sairaalan jälkeen olin taas lavalla."

6000 asukkaan Siuntiossa syntynyt ja peruskoulunsa käynyt artisti "halusi pois pikkukylästä" ja lähti 18-vuotiaana Helsinkiin. Ylioppilaslakki irtosi iltalukiosta. Nyt se roikkuu vinossa kaapin päällä. Keskittyminen ei ollut helppoa.

"Kerran lintsasin yhden jakson kokonaan ja vietin sen studiolla."

Syy siihen, miksi artisti yhdistelee samassa lauseessa suomea, ruotsia ja englantia, on ilmeinen. Ronyan isä on britti, äiti suomenruotsalainen. Tyypillisessä lauseessa pääasia tulee suomeksi, yksi sana ruotsiksi ja loppufraasi englanniksi. Näin:

"Pitää kyl mennä takaisin tonne skogeen, koska that’s where I belong."

Ronyan molemmat vanhemmat ovat tehneet musiikkia. Isää kuullaan tuoreella levyllä.

"Mulla on aika teatraalinen teema. Haluisin että levy olisi kokonaisuus. Se kertoo Ronyasta ja sen alter egosta Ajnorista. Isäni on Dr. Sven Triloqvist, Ajnorin psychotherapist, joka laittaa Ajnorin hypnoosiin. Hypnoosi syvenee ja syvenee ja biiseistä tulee koko ajan sekavampia."

Lahjakkuus bongattiin näinkin psykedeelisiin levyntekopuuhiin Warner Musicille Svenska Teaternin lavalta.

"Tein paljon teatteria hurripiireissä. Musikaalia ja ihan kaikkea laidasta laitaan, pienestä asti. En ole koskaan opiskellut musiikkia, laulamaankin olen opetellut itse. "

Kun Annoying-sinkku julkaistiin, musiikkimediat uutisoivat lähinnä siitä, miten Ronya ilmoitti vihaavansa Anna Abreuta.

"Tarkoitus oli kyseenalaistaa Idolsin kaltaiset ohjelmat. Ei ollut mitään personal Annaa kohtaan."

Kahvi on loppu ja koira nukahtanut. Ronyan ranteissa kilisee kaksikymmentä rannerengasta. Katse on läpitunkeva. Björk tai ei, hänestä tullaan keväällä puhumaan.

"Definitely", Ronya täsmentää.


Hyperventilating radiosoitossa 27.2.

1 kommentti

Tinde1817

9.1.2014 19:14

Toihan on ihan huumehörhö.. Vetäny kaikkee kokaiinii ja muuta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi