Suuri tuntematon

Markus Nordenstreng oli viisi vuotta sitten kriitikoiden kehuja kerännyt tuntematon lupaus. Tuntematon hän on vieläkin.

Olet ehkä lukenut Rumbasta ja Soundista hänen artikkeleitaan, kenties kuunnellut hänen show’taan Radio Helsingin taajuudella. Varmastikaan et ole välttynyt kuulemasta hänen kappaleitaan radiosta, tosin Jonna Tervomaan esittäminä. Hänen yhtyeensä soitti Bon Jovin lämppärinä kolme vuotta sitten Helsingissä ja Turussa. Mutta myönnä, sinulla ei ole aavistustakaan, kenestä on kysymys.

Popkitaristi-laulaja Markus Nordenstreng, 28, saapuu Kiasman iltaterassille siniseen Leviksen country-paitaan, shortseihin ja maihareihin sonnustautuneena. Nordenstrengin on kerrottu olevan aina vartin myöhässä. Tällä kertaa hän istahtaa alas täsmällisesti.

Milloin harrastit viimeksi seksiä?

“Anteeksi mitä?!? Miten se liittyy mihinkään?”

Yhtyeesi The Latebirdsien nettisivuilla luettelit lempiasioiksesi naiset ja seksin, koska kumpaakaan et saa kovin usein.

“Se on ikivanha, itseironinen tsoukki. Olet ensimmäinen, joka tarttuu tuohon.”

Mikä mainoskikka on julkaista kaksi levyä samana päivänä?

“Tarkoitus oli tehdä yksi levy, mutta biisejä tuli niin paljon, että on pakko julkaista kaksi erillistä levyä.”

Kaksi täysin erilaista englanninkielistä poplevyä.

“Latebirdsien Fortune Cookies -levyllä haettiin isoja soundeja David Bowien Heroes-hengessä. Se on ikään kuin suuri Hollywood-elokuva. Akustinen soololevy Latebird on taas riisuttu dogma-leffa. Jos minulla olisi paskoja biisejä, sitä ei jaksaisi kuunnella kukaan.”

Dogma-levysi on äänitetty hotellihuoneissa ja tree-nikämpillä?

“Lisäksi äänitimme puolet siitä helvetin hienossa, vanhassa porraskäytävässä Eerikinkadulla. Rappuun roudattiin kamat rumpuineen päivineen. Levy miksattiin viikossa Lemonatorin Lasse Kurjen olohuoneessa.”

Kiinnostaako tällainen musiikki ketään? Viisi vuotta sitten ilmestynyt Moody-levysi sai kriitikoiden kehut, mutta ei sitä kukaan ostanut.

“Englanniksi laulavat suomalaiset bändit eivät silloin kiinnostaneet ketään. Nyt Crash ja Lemonator myyvät jo hyvin. Vieläkin on liikaa sisäsiittoista muniin puhaltelua musarintamalla. Hip hop -kansan mielestä Led Zeppelin on kirosana. Vastaavasti Liekki-paitaan sonnustautunut tyyppi pitää hoppia paskana.”

Olet kaikkiruokainen?

“Diggaan Beatleseista, Dylanista ja jopa Eminemista. Minulla on vain yksi ennakkoluulo, juusto.”

Juusto?

“Olin skidinä allerginen juustolle. En koskaan oppinut syömään sitä. Sulatejuustot ja fetat, forget it. Keskiolutkin jäisi kurkkuun, jos en olisi opetellut juomaan sitä.”

Elätkö rock-elämää?

“Huonosti. Olen hölmöillyt nuorempana, kokeillut kemikaaleja ynnä muuta. Nykyään en juo kahvia enkä polta tupakkaa. Notkun baareissa, mutta senkin voisin vaihtaa mieluusti maalaiselämään jonkun tytön kanssa.”

Musiikinteko riittää?

“Asuin pienenä Tansaniasssa. Kun tulin takaisin Suomeen 9-vuotiaana, kaikki puhuivat Galacticasta, Tähtien Sodista ja lätkästä. Ne eivät merkinneet minulle mitään. Silloin innostuin popmusiikista.”

Vanhempasi ovat professoreita. Uravalintasi tuskin miellytti heitä.

“Ehkä he olisivat tyytyväisempiä, jos minulla olisi paperit, varma työpaikka ja hyvä toimeentulo. Emme käy kriisipalavereita enää.”

Kyhäsit ensimmäiset biisit näitä levyjä varten jo neljä vuotta sitten?

“Sain Jonna Tervomaalle tekemästäni Yhtä en saa -kappaleesta rahaa ja kulutin ne Amerikan ihmemaassa. Ensimmäiset biisit syntyivät hengaillessani Nykissä syksyllä 1999. Uskon muuten vahvasti paskoihin biiseihin. 95 prosenttia siitä, mitä teen on paskaa, loput hyvää. Picassokin teki Guernica-maalauksesta satoja luonnoksia. Minä teen huonoja biisejä. 95 prosenttia, mitä olen tässäkin sanonut, on paskaa. Mutta viisi prossaa on asiaa.”

Mikä on muuten maailman paras ilmakitarabiisi?

“MC5:n Kick Out the Jams. Sodankylän filmifestareiden päätösklubilla dj on soittanut jostain syystä aina kyseisen biisin.”

Ilmakitaransoiton SM-kisat 7.8.2003 Espan lavalla. Markus Nordenstrengin Latebird ja The Latebirdsien Fortune Cookies ilmestyvät 8.8.

1 kommentti

Takapulpetista

31.7.2003 16:42

Kyllä minulla on hajua kuka Markus Nordenstreng on! Olin samassa koulussa aikoinaan ja poika kirjoitti täysin lukematta ne 6 Laudaturia. Kyllä tuommoiset mieleen jää...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi