Ultra Bra

Pojkarna bäst

Yliopistoälykköjen suosikista cross over-ilmiöksi kasvanut Ultra Bra julkaisee lokakuussa uuden levyn, jolla soivat entistäkin enemmän laulut rakastamisen ihanuudesta ja kurjuudesta. Cityn haastattelussa istuvat Kerkko Koskinen ja Joel Melasniemi, puheenaiheina ihmissuhteet, romantiikka, alkoholi ja cross-dressing. Yhtyeen dogma-metodia muotoillen: pojat ravintolaan ja mopo käsistä.

Ei pukuja. Kun Ultra Bralle ehdotetaan valokuvasessiota, jossa yhtye poseeraisi valkoisen pöytäliinan ääressä mustaa yllään, vastaus on ei. Ehdoton ei. Bändi esiintyy puvuissa vain estraadilla, lavan ulkopuolella pukeutumiskoodi on casual.

Vesireittejä -albumi esittelee uusia tyylikeinoja omaksuneen Ultra Bran: heti avausraidalla orkesteri pudottaa kuulijan tuolilta soittamalla heviä ja muuallakin ote on rokkaavampi.

Siili fiilistelee kantritunnelmissa, Rubikin kuutio kuulostaa ilmeiseltä hitiltä ja kohtalokkaan pakahduttava nimikappale sykähdyttää yhä uudestaan. Uudistukset merkinnevät yhtyeelle radikaalimpia muutoksia kuin kuulijalle, sillä tuttuja UB-elementtejä - mahtipontisia lauluja ja tunteita tulvivia kertosäkeitä, törröttää riittävän tiheässä.

Vaikka bändi kieltää levylle asetetun tavoitteita, Ultra Bran neljännen albumin odotetaan olevan syksyn hitti. Kahta edellistä levyä on kaupattu kumpaakin yli 80 000 yksikköä, eikä mikään viittaa suosion laantumiseen. Nykyään Ultra Bra on cross-over -ilmiö: sen kohderyhmä on revennyt koko kansan kokoiseksi.

Pöydän ääressä istuvat yhtyeen primus motor Kerkko Koskinen ja kitaristi Joel Melasniemi.

Uuden albumin avausraidan kertosäe kuuluu: "Koska sait kaiken mitä halusit/ Susta tuli kaunis ja ylpee."

Kenestä se kertoo?

Kerkko: "Siinä Annin (Sinnemäki, UB:n sanoittaja, kansanedustaja ja Kerkko Koskisen elämänkumppani) tekstissä on omaelämäkerrallisia piirteitä. Se on toteava. Kuin fysiikan laki."

Joel: "Mutta musta se ei ole moraalinen kannanotto, lähinnä traaginen statement."

Kerkko: "Aivan. Jos saa kaiken haluamansa ja tulee kauniiksi ja ylpeäksi, siinä ei myöskään ole mitään pahaa."

Alkukesästä palasitte julkisuuteen dogma-metodilla toteutetulla Villiviini -kappaleen videolla. Työnimenä oli Hipit ranchilla: landelle kuvaamaan ja mopo käsistä...

Kerkko: "Me työskenneltiin uudellla levylläkin dogma-periaatteella. Rajoitusten asettaminen itselle vähentää mammuttitaudin riskiä. Aiemmin haluttiin sovittaa mieluummin yli: ´Yks huilu vielä.´ Kasvatettiin orkestraatiota kyllästymiseen asti. Nyt tehtiin muutama biisi 24 raidalla, mikä on meille todella minimalistista. Välissä koitettiin myös soittaa ilman sähkövaloja, mutta siitä ei ollut sanottavasti hyötyä."

Videosta välittyy kuva yhtenäisestä joukosta, suuresta kaverilaumasta.

Kerkko: "Kyllä bändissä on mun lähimmät ystävät ja kieltämättä hyvän keikan jälkeen meininki voi olla aika yhteisöllinen."

Tällä levyllä yhteiskunnallisuus poistuu Ultra Bran valikoimista. Laulut käsittelevät lähinnä ihmissuhteita.

Kerkko: "Meidän sanoittajat on oppineet ettei niiden tarvitse näsäviisastella. Sitä paitsi hyvät ihmissuhdetekstit koskettaa aina syvemmältä."

Onko sinulla Kerkko kunnianhimoa saavuttaa kansainvälisiä meriittejä?

Kerkko: "Ei. Mä en tiedä mitään musiikkibisneksestä Suomen ulkopuolella ja epäilen ettei mulla ole viitseliäisyyttä alkaa tekeen töitä sen eteen. Mulle riittää nää puitteet. Ajatuskin maailman valloittamisesta tuntuu epämiellyttävältä. Pystyn kuvittelemaan miten suomalaiset saadaan innostumaan, mutta ei mulla ole hajuakaan muista maista."

Viime vuonna Cityn haastattelussa Kerkko tunnustautui romantikoksi. Miten se tulee arkielämässä esiin?

Kerkko: "En tiedä. Mulla on ulkopuolisten silmissä kolean ihmisen ulkokuori, ei minkään koviksen, mutta pysyttelen arkielämässä aika viileänä, vaikka sisimmissäni olen hyvinkin herkkä. Se liittyy ihan siihen, että olen aika ujo, enkä automaattisesti hirveän avoin tuntemattomien ihmisten seurassa."

Madonnan uudella levyllä on raita What It Feels Like For A Girl, joka puhuu siitä miten tyttöjen on hyväksyttyä pukeutua ja käyttäytyä kuin poikien, mutta päin vastoin sääntö ei päde. Herkkyys ja romanttisuus on monesti etumerkitty feminiinisiksi tunteiksi.

Kerkko: "En ole hirveästi miettinyt sukupuolirooleja, mikä johtuu varmaan siitä että ympärillä, omassa ja kavereiden elämässä vallitsee niin tasa-arvoinen meininki."

Joel: "Mä, kuten varmaan lähes kaikki bändistä, pidän suuria tunteita käsittelevistä, ihokarvat nostattavista ja väristyksiä aiheuttavista lauluista ja elokuvista. Musiikin tulee vedota tunteisiin, eikä esimerkiksi älyyn."

Kerro Kerkko missä Joelin romanttisuus tulee ilmi?

Kerkko: "Oltiin katsomassa Lars von Trierin Dancer In The Darkia ja toisen musikaalikohtauksen aikana Joel alkoi tärisemään ja ulvomaan."

Joel: "Itsekin ulvoit."

Kerkko: "Aivan, ja niin pahasti että pelkäsin joutuvani lähtemään sieltä kesken esityksen - ettei kertakaikkiaan kestä enempää. Ihan sen takia, että se hetki oli jotain niin kaunista. Se kohtaus porasi suoraan tunneytimeen. Leffan jälkeen oli täysin kuitti, lamaantunut ja onnellinen, sillä oli todella puhdistava vaikutus."

Laulatko kotona tyttöystävällesi?

Kerkko: "Joka päivä, todella paljon. Mä soitan pianoa, sellaista taustamusaa ja saatan kommunikoida Annin kanssa muutenkin laulamalla. Se vaan ei koskaan vastaa laulamalla kun se ei osaa."

Joel: "Meillä lauletaan kanssa paljon. Mä ja Terhi (Kokkonen, UB:n laulaja) harrastetaan sitä myös ihan julkisesti, minkä takia jotkut saattaa pitää meitä lekaritasolle jääneinä tapauksina."

Kerkko: "Tyypillisiä pitkäaikaisen parisuhteen vaikutuksia. Henkinen taantuma."

Osaisitko ostaa tyttöystävällesi kengät?

Joel: "En. Terhi on suuri kenkäfiili ja mä mielelläni ostaisin sille kengät, mutta naisten kenkäostokset on oma salatieteensä josta mulla ei ole mitään hajua. Totta puhuen en muista edes sen kengännumeroa."

Kerkko: "Sama vika."

Mitä vaatetta et suostuisi pukemaan yllesi?

Joel: "Periaatteessa kaikki käy, ihan kokeilunhalusta. Cross-dressing on hauskaa touhua. Meikkaavat miehet mekoissa. Nuorempana harrastin sitä itsekin bileissä. Mutta turkista en ikinä pukisi ylle. Turkistarhauksen voisi lopettaa. Eihän ihmiset tarvitse nykyään turkiksia lämmön vaan turhamaisuuden takia."

Kerkko: "Tosta tarhauksesta oon samaa mieltä. Henkilökohtaisesti pukeudun lähinnä huomiotaherättämättömästi."

Millainen vierustoverisi on humalassa?

Kerkko: "Joel rikkoo paikat ja hukkaa tavaransa. Joskus se on myös väkivaltainen ja alkaa kolautella hedareita - lyödä omaa päätään ihmisten otsaan. Mä viihdyn erinomaisesti humalaisen Joelin seurassa."

Joel: "Kerkko muuttuu aika vähän. Tulee se ehkä jonkin verran tunteellisemmaksi."

Jatkoa edelliseen: mitä humalassa tekemää asiaa kadut eniten?

Kerkko: "Lukioaikana oltiin Janne Saarikiven (UB-sanoittaja) kanssa dokaamassa ja käveltiin yöllä mun Kalevankadun asunnolle, kun huomattiin Kruunukalusteen ikkunan olevan paskana. Nähtiin siellä yksi makee lipasto ja kannettiin se mun kämppään. Juotiin lisää ja tuli mieleen että sieltähän saisi vielä ilmaiseksi lisää hyvää kamaa: ´Haetaan nahkasohva.´ Mentiin takas ja otettiin vitunmoinen laiskanlinna kantoon. Ehdttiin kuljettaa sitä pari korttelia kun poliisit ajoi ohi ja pysäytti."

Millaisia krapulasi ovat?

Joel: "Voisin melkein väittää dokaavani tullakseni krapulaan. Se on todella herkkä tila ja jos linnut visertää ja aurinko paistaa, näkee maailman pikkulapsen silmin. Alkaa naurattaa. Siinä hyvin runollisessa olotilassa ei haittaa yhtään jos päähän sattuu."

Kerkko: "Mäkin rakastan krapuloita. Silloin on kaikkivoipa tunne, voi tehdä mitä tahansa. Se herkkyys on ainutkertaisen hienoa. Olen tehnyt parhaat biisini krapulassa ja studiossa ollaan tehty parhaat jutut krapulassa."

Yhtyeen rumpali Antti Lehtinen organisoi myös Helsingin seksimessuja. Onko tämä harrastus tullut ilmi esimerkiksi keikkamatkoilla?

Kerkko: "Antti on pornofriikki ja sillä on käsittämättömän härskit jutut. Mikä on aivan helvetin hauskaa. Sen sanasto on uniikki. Kenelläkään ei ole hallussa niin paljon synonyymejä alapäälle."

Joel: "Antti on sydämellinen, avoin ja ennakkoluuloton ihminen, jonka jutut voi hämmästyttää ulkopuolisia, koska ne on usein aika Eminem-tasoa. Joskus koko bändi kikattaa kaksinkerroin ringissä jollekin täysin homofobiselle, pedofiliselle tai nekrofiliselle jutulle. Vedet vaan valuu silmistä."

Nyt teidän tulee paljastaa toistenne ikävimmät luonteenpiirteet.

Kerkko: "Joelin huonoin piirre on sen häiritsevä mukavuus. Se ei suutu ikinä, vaan on aina valmis neuvottelemaan. Toisaalta joskus sitä vaivaa myös päättämättömyys. Mielipiteiden takana tulisi mun mielestä seistä koko sielun ja ruumiin voimin."

Joel: "Kerkko on pomo. Tän kokoisessa bändissä se on silti ihan hyvä, koska muuten mitään ei saataisi aikaan. Usein meillä vallitsee näennäisdemokratia: kaikki saa sanoa mielipiteensä ja sitten tehdään niinkuin Kerkko haluaa."

Kumpi on tärkeämpää kohteliaisuus vai rehellisyys?

Kerkko: "Rehellisyys. Siltä pohjalta syntyy syvempiä ja antoisampia suhteita. Eikä ikävästä tilanteesta selvitäkseen jaksa alkaa jauhaa paskaa vaan sanoo mitä ajattelee."

Joel: "Musta kohteliaisuus on tärkeämpää, koska rehellisyydessä on myös jotain itsekästä. Asioita voi jättää sanomatta jos tajuaa niiden loukkaavan. Ei rehellisyys tee ihmisestä välttämättä sen jalompaa, se voi yhtä hyvin kertoa sen olevan vittuuntunut ja kärsimätön."

Kerkko: "Tossa on pointti, rehellisyydessä on itsekkäitä piirteitä. Enkä kiistä ettenkö olisi itsekäs. Mutta rehellisyyden voi pukea myös kohteliaaseen muotoon."

Jos teidät kaapattaisiin panttivangeiksi, miten uskoisitte toistenne selviytyvän?

Kerkko: "Joel on itsevarma, tasapainoinen ja psyykkisesti hyvinvoiva, sillä ei olisi mitään ongelmia klaarata tilannetta. Voisin itsekin saada sellaisen vaihteen päälle että pysyisin järjissäni, mutta yhtä hyvin voisin seota."

Joel: "Ei Kerkko flippaisi, mutta vieraissa olosuhteissa siitä ei myöskään tulisi joukon johtajaa. Mä uskon, että me toimittaisiin kimpassa ja rauhoteltaisiin muita. Mähän olen ollut pioneereissa. Osaan tehdä linnunpöntön. Tosi tarpeellista jossain viidakossa."

Musiikkibisneksen kuuma kansainvälinen puheenaihe on ollut mp3-yhteisö Napster. Oletteko te puolesta vai vastaan?

Joel: "Mun on vaikea myöntää tätä, mutta musta se touhu on todella perseestä. Eihän kukaan voi nakittaa tosta vaan himaansa jotain putkimiestäkään tekemään remonttia ilmaiseksi. Musta Napsterin toiminnalle ei löydy mitään hyväksyttäviä perusteita."

Kerkko: "Musiikin tekeminen ei ole mitään työtä ja mehän ollaan kaikki miljonäärejä."

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi