50 saunaa avaa ovensa ilmaiseksi Sauna-päivän kunniaksi

29. lokakuuta järjestettävässä tapahtumassa mukana myös uutta saunakulttuuria edustavat Löyly ja Allas Sea Pool.

Kuva: Lasse Hendriks / Fotolia

Viime maaliskuussa ensimmäistä kertaa järjestetty Helsinki Sauna Day saa jatkoa lauantaina 29.10. Mukaan tapahtumaan on ilmoittautunut viikkoa ennen tapahtumaa jo viisikymmentä saunaa ympäri Helsinkiä ja osin kaupungin ulkopuoleltakin. Mukana on niin kotisaunoja, taloyhtiöiden saunoja, hotellien kattosaunoja, telttasaunoja kuin siirrettäviä saunoja.

”Viime kerta osoitti, että tällaisille kohtaamisille on tarvetta, varsinkin näin kylmänä vuodenaikana”, kertoo Jaakko Blomberg tapahtumaa järjestävästä Yhteismaa ry:stä.

Maaliskuun tapahtumassa lauteilla oli välillä ihmisiä ruuhkaksi asti ja nytkin iso osa vuoroista on jo varattu täyteen. Mukana on kuitenkin myös useita saunoja, joihin pääsee ilman varausta. Myös uusia saunoja voi ilmoittaa tapahtumaan mukaan aina lauantaihin asti.

“Kiinnostusta yhdessä saunomiseen on selvästi. Keväästä lähtien on tullut kyselyjä myös ulkomailta asti. Jotkut ovat matkaamassa Suomeen juuri tämän tapahtuman takia”, Blomberg jatkaa.

“Monet osallistujista tekevät päivän aikana oikeita saunamaratoneja ja kiertävät saunasta toiseen aamusta iltaan. Yksi Helsinkiin tapahtumaa varta vasten tuleva naiskaksikko aikoo kiertää ainakin 14 saunaa päivän aikana.”

Tällä kertaa mukaan tapahtumaan ovat lähteneet myös kesän aikana avautuneet Suomen uutta saunakulttuuria edustavat Löyly ja Allas Sea Pool, joihin pääsee muiden saunojen tapaan ilmaiseksi osan aikaa päivästä. Löylyn vuorot on jo varattu täyteen, mutta Altaalle kuka tahansa pääsee päivän päätteeksi öiseen saunaan ja altaaseen klo 22 - 24.

Helsinki Sauna Day on jatkoa kaupungissa viime vuosina syntyneelle uudelle asukaslähtöiselle kaupunkikulttuurille. Sauna on perinteisesti myös sosiaalinen paikka, mutta suurin osa Helsingin saunoista on vain yksityisessä käytössä. Toisaalta moni saunoisi mielellään useammin kuin siihen on mahdollisuus. Tapahtuma on osoittanut, että myös matkailijoita kiinnostavat paikalliset kokemukset, joiden takia Helsinkiin kannattaa tulla toiselta puolelta maailmaakin.

Oman saunansa voi ilmoittaa mukaan tapahtuman nettisivuilla. Saunan voivat avata niin yksityiset ihmiset, yritykset kuin yhdistykset, kunhan saunominen vain on maksutonta kävijöille. Saunan voi lämmittää mihin aikaan haluaa ja niin pitkäksi aikaa kuin haluaa. Vieraat puolestaan voivat selata saunavuoroja nettisivuilla ja ilmoittautua mukaan haluamaansa saunavuoroon.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi