Ääni keittiöstä: Jani-Matti Niininen – Ravintola Frankly

Harri Syrjäsen seikkailut kokkisodassa saivat keittiömestari Jani-Matti Niinisen innostumaan kokin ammatista.

Jani-Matti Niininen pääsi ensimmäistä kertaa ravintolakeittiöön hommiin jo seiskaluokkalaisena taksvärkkiläisenä.
Jani-Matti Niininen pääsi ensimmäistä kertaa ravintolakeittiöön hommiin jo seiskaluokkalaisena taksvärkkiläisenä. Kuva: Ronja Honko / Lifestyle Media

Ääni keittiöstä -juttusarjassa tutustumme yhteistyökumppanimme TableOnlinen ravintoloiden henkilökuntaan.

Ravintola Franklyn keittiömestari Jani-Matti Niininen puuhaili jo seiskaluokkalaisena taksvärkkiläisenä kummitätinsä miehen ravintolan keittiössä. Pian sen jälkeen hänet pestattiin sinne apulaiseksi leikkaamaan salaattia ja tiskaamaan.

Kiinnostuksen kipinä kokin ammattia kohtaan oli syttynyt jo aiemmin television ääressä.

"Ihastuin sillon joskus 90-luvun loppupuolella keittiöretku Harri Syrjäsen Kokkisotapuuhailuihin, ja ala alkoi kiehtomaan hyvinkin isosti", Niininen muistelee.

Viimeisimmistä ruokamuistoista säväyttävin on muutaman vuoden takaa Tampereen Hervannassa sijaitsevasta Ravintola Malabadista, jonka kanavarras sai miehen lähes liikutuksen kyyneliin.

"Jos jokin ruoka saa siltä istumalta miehen ajatukset hiekkaa pöllyävälle etelämaalaiselle tavernalle nauttimaan auringonlaskusta, hyvästä ruuasta ja kylmästä oluesta, niin Malabadin kanavarras! Tsiisus se oli mieletön juttu."

Malabadin vartaat tekivät mieheen niin suuren vaikutuksen, että hän päätyi ennen ravintola Franklyn pestiään työskentelemään itsekin hetkeksi Tammelaan avattuun Malabadiin.

Mikä on suosikkiraaka-aineesi?

Se vähän vaihtelee sesongeittain, mutta semmoisia kestosuosikkeja taitaa olla porsaan poski. Tämän hetken kuumin juttu on joko varhaiskukkakaali tai broccolini.

Mitä valmistaisit siitä?

Porsaan poski maltillisesti ylikypsäksi haudutettuna on aina klassikko. Siinä ei mene koskaan metsään. Haudutusliemestä vielä polkasee jumalaisen kastikkeen, niin ai ettien että...

Varhaiskukkakaali nopean ryöppäyksen, hieman etikkaisen liemen kautta sellaisenaan pienen voisilmän ja pintasuolan kera. Broccoliinista saa oikeen mukavaa nopeasti kuumalla pannulla paistamalla. Siihen pieni hunaja ja suola pintaan, niin ei muuta vaadi.

Kuvaile ruokafilosofiaasi?

Yksinkertainen on kaunista ja usein kaikkein maukkainta.

Onko ravintolallanne jokin omaleimainen piirre tai erikoisuus?

Frankly omaa pitkän historian tamperelaisessa ravintolakulttuurissa. Frankly on helposti lähestyttävä, rento, mutta kuitenkin hieman arjen yläpuolella. Meille on hyvä tulla nauttimaan hyvästä ruuasta ja loistavasta palvelusta.

Mitkä ovat ravintolanne vahvuusalueet?

Mielestäni sen ehdoton vahvuus on kyky ja tapa tarjota niin arkeen kuin juhlaankin soveltuvaa edustavaa ruokaa, josta varmasti löytyy valinnanvaraa ihan jokaiselle.

Millaisista ravintoloista itse pidät?

Itse suosin vastaavanlaisia ravintoloita, mitä nykyinen Franklykin mielestäni edustaa. Eniten tulee käytyä esimerkiksi Fabricin kaltaisissa paikoissa, joissa on hyvä ruoka, tasokas palvelu ja miellyttävä miljöö.

Toisaalta ehkä eniten ihailen Ravintola C:n touhua. Uskomaton omistautuneisuus, pitkäjänteisyys, luovuus... Huhhuh. En tiedä onko itse ruoka siellä sen maistuvampaa kuin muualla, mutta ehkä se pointti onkin enemmän siinä itse kokonaisuudessa.

Mitkä ominaisuudet tekevät ravintolasta hyvän? (yleisellä tasolla)

Ehkä se olennaisin asia on se, että ravintolan kuuluu VALMISTAA ruokaa. Esivalmiita ja eineksiä saa kotonakin.
 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi