Ääni keittiöstä: Veli-Matti Lampinen – Kajo

Kajon ravintoloitsija ja kokki Vellu Lampinen tajusi jo koulun köksäntunneilla, kuinka siistiä on tarjota muille hyvää ruokaa.

Suomen rikas luonto on ihan pohjaton aarrearkku villiyrtteineen, marjoineen, sienineen, kaloineen, riistoineen sekä juureksineen, sanoo Veli-Matti Lampinen.
Suomen rikas luonto on ihan pohjaton aarrearkku villiyrtteineen, marjoineen, sienineen, kaloineen, riistoineen sekä juureksineen, sanoo Veli-Matti Lampinen. Kuva: Kajo

Ääni keittiöstä -juttusarjassa tutustumme yhteistyökumppanimme TableOnlinen ravintoloiden henkilökuntaan.

Veli-Matti "Vellu" Lampinen on yksi tamperelaisen ravintola Kajon kolmesta ravintoloitsijasta. Kokkaaminen on maistunut hänelle jo junnusta saakka. Viimeistään yläasteella hän huomasi, kuinka palkitsevaa on tarjota muille ruokaa ja saada siitä vielä kehuja.

Hienoja ruokamuistoja Lampiselle on jäänyt mieleen useita. Käänteentekeväksi ruokaelämykseksi hän nimeää ensivierailun tamperelaisessa Ravintola C:ssä, jossa Ilkka Isotalon loihtimat annokset tekivät nuoreen kokkiin lähtemättömän vaikutuksen.

Yksittäisenä annoksena mieleen on jäänyt Penangissa Malesian-reissulla nautittu kala-laksakeitto, joka suorastaan räjäytti makunystyrät.

Henkilökohtaisesti sykähdyttävin hetki Lampiselle oli kuitenkin ensimmäinen annos Kajon keittiöstä, kun vuosien unelma omasta ravintolasta kävi vihdoin toteen.

Mikä on suosikkiraaka-aineesi?

Suosikkiraaka-aineet vaihtuvat aina sesongin mukaan. Suomen rikas luonto on ihan pohjaton aarrearkku villiyrtteineen, marjoineen, sienineen, kaloineen, riistoineen sekä juureksineen, unohtamatta huikeita tuottajia joka saralla.

Mitä valmistaisit siitä?

Meillä Suomen luonto näkyy menulla ympäri vuoden. Kesällä luonnollisesti käytetään tuoreita villiyrttejä sekä kaikkia muita sesongin raaka-aineita. Tämän lisäksi kasvukauden raaka-aineet säilötään muun muassa fermentoimalla, suolaamalla, pikkelöimällä ja uuttamalla pitkän talven varalle.

Kuvaile ruokafilosofiaasi?

Pitää kehittää omaa makumaailmaa koko ajan laajemmaksi ja haastaa itseään joka päivä menemällä syvemmälle raaka-aineeseen. Puhtaat maut luonnosta lautaselle.

Onko ravintolallanne jokin omaleimainen piirre tai erikoisuus?

Pyrimme luomaan omalta osaltamme uutta suomalaista keittiötä.

Mitkä ovat ravintolanne vahvuusalueet?

Kaikilla on kova halu tarjota elämyksiä asiakkaille niin ruoan kuin palvelun kautta. Siihen päälle vielä tietynlainen ennakkoluulottomuus ja palo alaa kohtaan.

Millaisista ravintoloista itse pidät?

Omalaatuisista, jotka uskovat omaan tekemiseen ja joissa ei tarvitse pönöttää.

Mitkä ominaisuudet tekevät ravintolasta hyvän? (yleisellä tasolla)

Kyllähän kaikki lähtee liikkeelle siitä, että asiakas tuntee itsensä tervetulleeksi niin salin kun köökin puolesta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi