Bio Rex -tribuuttisarja päättyy kolmeen kotimaiseen

Sunnuntaina 11. lokakuuta Bio Rexissä esitetään kolme suomalaista elokuvaa.

Aleksi Mäkelä: Rööperi, 2009.
Aleksi Mäkelä: Rööperi, 2009. Kuva: www.biorextribuutti.fi

Ennen kuin Bio Rex sulkeutuu tammikuun alussa, tribuuttisarjassa nähdään vielä kolme hyvin erilaista elokuvaa, joista kukin kertoo oman tarinansa Suomesta. Triplanäytöksessä nähdään mainittava kirjo vahvoja näyttelijäsuorituksia, debyyttejä ja tapauksia elokuvataiteen parissa. Elokuvia saapuvat paikalle alustamaan niiden tekijät.

Ohjaaja Auli Mantila tunnetaan taitavasta ihmiskuvauksestaan. Pelon maantieteessä käsiteltiin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, Ysäväni Henry kertoi lasten välisestä ystävyydestä. Mantilan esikoisohjaus, triplapäivän aloittava, palkittu Neitoperho (1997) on psykologinen trilleri naisesta, jolle ei sanota ei. Pääosassa on loistava Leea Klemola, jonka vahva ensiesiintyminen valkokankaalla palkittiin Jussi-patsaalla. 

Aleksi Mäkelän Rööperi (2009) kokosi yhteen suomalaisen elokuvan eturivin näyttelijöitä. Punavuoren alamaailmasta kertova elokuva nousi hetkessä yleisön suosikiksi. Rööperi on paitsi vauhdikas rikoselokuva, myös kertomus ihmisistä ja kaupunkikulttuurista, jota ei enää ole. Elokuva sai ilmestyessään kiitosta täyteläisistä henkilöhahmoistaan, rakastettavista lurjuksista, joiden pariin Mäkelä on palannut ohjaustöissään yhä uudelleen.

Yhden kansainvälisesti menestyneimmän nykyohjaajamme, Jalmari Helanderin esikoispitkäelokuva Rare Exports (2010) oli ilmestyessään tapaus. Rare Exports on mustan huumorin sävyttämä kauhu- ja fantasiaelokuva joulun tarkimmin varjellusta salaisuudesta. Elokuva rohmusi sekä kotimaisia että ulkomaisia elokuvapalkintoja. Lisäksi ohjaaja Jalmari Helander ja tuottaja Petri Jokiranta palkittiin yhteistyöstä elokuvataiteen valtionpalkinnolla. 

Bio Rex -tribuutin päätöspäivä 11. lokakuuta
14:00 Neitoperho (35mm, 96 min, K16)
16:15 Rööperi (35mm, 133 min, K15)
k19:00 Rare Exports (35mm, 124 min, K13)
Liput 5€, sarjalippu päivälle (3 elokuvaa) 10€.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi