El Greco on perheravintola suurella sydämellä

Tässä ravintolassa on tärkeintä pitää hauskaa ja syödä vatsa täyteen.

Dolmádes eli viininlehtikääryleitä, grillattua kalamária, spanakópitaa (fetapinaattipiirasta), rollákia melitzánas (täytettyjä munakoisokääryleitä), tzatzikia ja munakoisodippiä.
Dolmádes eli viininlehtikääryleitä, grillattua kalamária, spanakópitaa (fetapinaattipiirasta), rollákia melitzánas (täytettyjä munakoisokääryleitä), tzatzikia ja munakoisodippiä.

El Greco -perheravintolassa vitsaillaan, että rafla on osa maailmanlaajuista ketjua.

“Jokaisessa keskieurooppalaisessa kaupungissa on yksi El Greco -niminen kreikkalaisravintola”, sanoo Alexander Patouchas ja nauraa.

Nimi viittaa 1500-luvulla Kreetalla syntyneeseen taiteilijaan Doménikos Theotokópoulokseen, joka työskenteli Italiassa ja Espanjassa, ja joka sai kuolemansa jälkeen lempinimen El Greco, kreikkalainen. Nimestä on tullut kreikkalaisen ravintolan synonyymi.

Helsingin El Greco on kuitenkin ainoa laatuaan. El Grecon pystytti Alexander Patouchasin isä, Evangelos Patouchas, vuonna 2010 Töölöön. Mies muutti jo 80-luvulla Kreikasta Suomeen ja löysi täältä itselleen elämänkumppanin. Nykyinen El Greco on sijainnut Ludviginkadulla vuodesta 2014 asti. Helsingin Eteläesplanadilla nelisenkymmentä vuotta sitten sijainnut El Greco ei ole tälle ravintolalle sukua, vaikka usein niin luullaan.

Kreikkalainen ruoka on suorastaan tehty jaettavaksi.
Kreikkalainen ruoka on suorastaan tehty jaettavaksi.

Perheravintola on monen suosikki, eikä ihme. Tunnelma on lämmin ja välitön, eikä ruoasta löydy moitteen sijaa.

“Parasta meidän ravintolassamme ovat hyvälaatuiset raaka-aneet, joita kohdellaan hyvin. Niihin pannaan paljon rakkautta”, Alexander Patouchas sanoo.

Alexander on itse mobiilialalla, mutta auttelee ravintolassa ja esimerkiksi markkinoinnissa tarpeen mukaan. Kreikassa äiti on perheen tärkein ihminen – El Grecossa Patouchasin perheen äiti toimiikin päämaistajana.

“Perhe on Kreikassa kaiken ydin, niin hyvässä kuin pahassa. Se on aina tukena, mutta siitä ei pääse koskaan eroon”, hän selittää ja nauraa sydämellistä naurua.

Perheen lisäksi kaiken ytimessä on ruoka ja yhdessäolo. Perheenjäsenet ja ystävät kerääntyvät pöydän ääreen syömään ja nauttimaan seurasta, sillä ruoka on isossa roolissa kreikkalaisten elämässä. Osa siitä on suomalaisillekin tuttua, mutta vain pieni osa.

“Moni on maistanut kreikkalaista ruokaa Rhodoksen-matkoilla, mutta se on valitettavan yksipuolinen otos siitä, mitä Kreikan ruoalla on tarjota.”

Siksi El Grecossa yhdistyy perinteinen kreikkalaisruoka ja kevyen moderni ajattelu. Ravintola ei ole perinteinen kreikkalainen taverna, muttei myöskään fine dining -ravintola – vaan jotakin siltä väliltä.  Annoksissa on hienostuneisuutta ja herkkyyttä, mutta niissä on myös reilusti kokoa, jotta kenellekään ei jäisi nälkä.

“Tänne voi tulla deiteille, kavereiden kanssa illalliselle, tai juhlimaan vaikka merkkipäivää. Voi syödä hienosti ja pitkään tai rennommin esimerkiksi jakamalla annoksia.”

Ravintola on jo toista kertaa mukana Lux Helsinki Eat -tapahtumassa 6.–10. tammikuuta. Tarjolla on 30 euron menu: alkuruoaksi itse tehtyjä viininlehtikääryleitä, pääruoaksi juustolla täytetty muhea jauhelihapihvi, jota Alexander kutsuu leikkisästi kreikkalaiseksi burgeriksi, ja jälkkäriksi suklaaleivos appelsiinisorbetilla. Runsasta, erityistä – ja varsin edullista.

El Grecon Lux Helsinki Eat -annos on mehevä kreikkalainen "burgeri".
El Grecon Lux Helsinki Eat -annos on mehevä kreikkalainen "burgeri".

El Grecossa korostetaan rehtiyttä ja aitoutta. Omistajille on tärkeää, että ravintolassa rupatellaan, pidetään hauskaa ja tehdään kaikki suurella sydämellä. Ja olennaisinta on, että vatsa on tyytyväinen.

“Haluamme että ihmiset lähtevät täältä kylläisinä, tyytyväisinä ja hymy huulillaan.”

El Greco, Ludviginkatu 3-5.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi