Energinen Sonya Lindfors rebrändää tanssiryhmän katutanssin keinoin

Estotonta liikettä urbaanin taiteen, teatterin ja popkulttuurin rajapinnoilla

Gruppen Fyra -tanssiryhmän Great Expectations -esityksen esittelyteksti kertoo, että teos "liikkuu estottomasti urbaanin taiteen, teatterin ja popkulttuurin rajapinnoilla."  

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä, teoksen koreografi, tanssija ja Urban Apan voimahahmo Sonya Lindfors?

Mulla on monipuolinen tausta. Olen valmistunut teatterikorkeakoulusta koreografiksi, mutta sen lisäksi olen tehnyt musikaaleja, teatteriesityksiä, musavideoita ja olen tanssinut artistien taustalla. Lisäksi mulla on katutanssitausta. Kaikki tää näkyy mun teoksissa. Saatan esim käyttää esim. Dickensin alkuperäistekstiä ja musavideoviittauksia rinnakkain. Mun katutanssitausta näkyy myös liikemateriaalin rytmissä ja energiassa.

Nimensä mukaisesti teoksemme käsittelee odotuksia ja toiveita. Dickensin klassikkoteos Great Expectations toimii monitasoisen teoksen kehyskertomuksena. Teoksessa sukelletaan ryhmän historiaan, henkilöihin ja heidän odotuksiinsa. Pitkäikäinen tanssiryhmä kysyykin: “Onko meillä vielä jotain edessäpäin, vai oliko tämä tässä?" Samalla teos on fiktiivinen tarina nuoresta trendikkäästä mahaanmuuttajataustaisesta koreografista, joka tulee“rebrändäämään” ryhmän imagoa. Eli nyt on tulossa jotain vanhaa, mutta myös jotain uutta ja yllättävää.

Kuvaile itseäsi koreografina viidellä sanalla.

Innostava, huumorintajuinen, kreisi, rohkea ja urbaani!

Mikä on suhteesi Gruppen Fyraan?

Mä muistan Gruppen Fyran hyvin 2000-luvun alkupuoliskolta. Mä olin silloin teini-ikäinen, tein jo jonkin verran töitä tanssijana. G4:sella oli tosi makeita, näyttäviä ja humoristisia biisejä. Lookki oli jotain, mitä ei muuten nykytanssiteoksissa nähnyt. Ryhmä teki mm. lyhyitä “teemabiisejä” ja käytti röyhkeästi popkulttuuriviittauksia aikana jolloin siihen ei oltu vielä nykytanssin kentällä totuttu. Ryhmä koostui nuorista tanssitaiteilijoista, jotka halusivat uudistaa kenttää ja kyseenalaistaa totuttuja toimintatapoja. Eli toisin sanoen meininki oli mahtava!

Gruppen Fyra on nyt kuusitoistavuotias, mikä on tanssiryhmälle erittäin kunnioitettava ikä. Ryhmä on pysynyt freesinä kutsumalla aina uusia koreografeja ja nuoria tekijöitä työskentelemään kanssaan. Näin muakin pyydettiin mukaan. On ollut todella hauskaa, kiinnostavaa ja opettavasta työskennellä näin kokeneen porukan kanssa. Yksi esiintyjistä, Virpi Juntti, oli mun opettajana teakissa. Ja nyt mä oon päässyt ohjaamaan Virpille sooloa. Ihan mahtavaa!

Tämä ryhmä koostuu upeista, monipuolisista taiteilijoista, joista kaikki ovat huikeita esiintyjiä ja virtuoottisia tanssijoita. Yksi mun duunin parhaita puolia on se, että saa työskennellä eri-ikäisten ja -taustaisten taiteilijoiden kanssa. Joka prosessissa oppii paljon.

Kerro jotain mitä yleisö ei tiedä tämän esityksen harjoituksista.

Lavalla on vieraillut mm. Kanye West.

"Bad acting, Good moves, Mixed media!" 

Gruppen Fyran Great Expectations on henkilökohtainen, rohkea ja itseironinen teos, joka purkaa tanssiryhmä Gruppen Fyran pitkää historiaa sekä ryhmän tulevaisuuden odotuksia. Teos liikkuu estottomasti urbaanin taiteen, teatterin ja popkulttuurin rajapinnoilla. Extemporen ystäville tarjolla nyt rajallinen määrä paikkoja Great Expectations -esitykseen la 18.10. klo 15:00 Teatteri Toivolla.


Julkaistu alunperin Extemporen Kulttuuriblogeissa.

1 kommentti

Francesco Sinibaldi

13.10.2014 18:40

A land of dreams.

There's a magical
land where a
whisper of life
becomes the
beginning to
discover the light
that appears in
the youth.

Francesco Sinibaldi

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi