Fat Ramenin perustajilta ruokaisa sake- ja viinibaari Gohan: “Ruoka ja juoma kulkevat käsi kädessä eurooppalaiseen tapaan”

Marcos Gois ja Otto Sarpaniemi avaavat joulukuun alussa Torikortteleihin viinibaarin, joka erottuu sakevalikoimallaan ja laadukkailla ruoka-annoksillaan.

Marcos Gois ja Otto Sarpaniemi pyörittävät yhdessä Fat Ramenia ja Ruoto Cateringia. Kaksikon uusin projekti on sake- ja viinibaari Gohan.
Marcos Gois ja Otto Sarpaniemi pyörittävät yhdessä Fat Ramenia ja Ruoto Cateringia. Kaksikon uusin projekti on sake- ja viinibaari Gohan. Kuva: Gohan

Torikortteleiden ravintolatarjonta laajenee entisestään, kun Fat Ramenin ravintoloitsijat Otto Sarpaniemi ja Marcos Gois avaavat kuun vaihteessa Sofiankadulle sake- ja viinibaari Gohanin. Pelkästä viinibaarista ei kuitenkaan ole kyse, sillä avokeittiöstä nousee myös huolella valmistettuja ruoka-annoksia, joista voi koota vaikka kokonaisen illallisen.

“Ruoka on meillä tärkeässä roolissa. Rakastan sitä kulttuuria, että pöydässä on juomien kanssa myös jotain hyvää ruokaa. Ruoka ja juoma kulkevat käsi kädessä eurooppalaiseen tapaan, ja haluamme tuoda sitä kulttuuria lisää tänne”, sanoo Marcos Gois, joka vastaa Gohanin ruokatarjonnasta.

Nuori keittiövelho

Nuoresta iästään huolimatta 26-vuotias Gois on ehtinyt työskennellä Michelin-tason ravintoloissa sekä Suomessa että ulkomailla. Kokemusta on muun muassa ravintola Askista sekä italialaisesta kolmen tähden Piazza Duomosta. Hän on tehnyt yhteistyötä myös nykyisin Tokiossa vaikuttavan Toni Toivasen kanssa.

Gois suhtautuu ammattiinsa intohimoisesti, ja se näkyy myös hänen ensimmäisessä omassa ravintolassaan Fat Ramenissa. Gois ja Sarpaniemi perustivat jopa oman nuudelitehtaan saadakseen ravintolaansa päivittäin riittävän tuoreita ja laadukkaita nuudeleita.

Fat Ramen on kuitenkin niin leimallisesti ramen-ravintola, ettei siellä kannata lähteä kikkailemaan liikaa ruokatuotteen suhteen. Asiakkaat tulevat sinne syömään hyvää ramenia, ja sitä heille myös tarjotaan.

Gohanissa nuori keittiövelho pääsee toteuttamaan luovuuttaan täysillä.

“On hienoa luoda paikka, jossa ei olla ruokatuotteen puolesta sidottuja mihinkään, ja missä päästään tekemään laadukkaita jaettavia annoksia ja luomaan jatkuvasti uutta”, hän sanoo.

Gohan tarkoittaa japaniksi riisiä, ja riisiä tuleekin aina olemaan tarjolla jossain muodossa. Ravintolan nimi antaa osviittaa myös siitä, että sakevalikoimaan on panostettu huolella.

“Meille on tulossa erittäin laadukas sakevalikoima. Haluamme tarjota juomaelämyksiä, joita ei muuten Suomesta saa”, Gois sanoo.

Kansainvälinen keittiö

Gohanin ruokatarjonta ei ravintolan nimestä huolimatta ole sidottu aasialaiseen keittiöön, vaan annoksiin haetaan vaikutteita rohkeasti eri puolilta maailmaa, kotimaisia raaka-aineita hyödyntäen.

Hyvä esimerkki Gohanin tulevalta menulta on kevyesti grillatuista silakoista rakennettu annos, joka tarjoillaan portugalilaisittain tomaattisen escabeche-liemen ja salsa verden kera. Makumaailma on kuin portugalilaisissa grillatuissa sardiineissa, mutta kotimaisesta kalasta valmistettuna.

Gohanin silakka-annos on saanut inspiraationsa portugalilaisista grillatuista sardiineista.
Gohanin silakka-annos on saanut inspiraationsa portugalilaisista grillatuista sardiineista. Kuva: Gohan

Vaikutteita Iberian niemimaalta tullaan varmasti näkemään jatkossakin, sillä Gois on puoliksi portugalilainen. Toki ruokapuolella on sijaa myös aasialaisille vaikutteille.

“On laadukasta soijakastiketta ja sushiriisiä, ja listalle tulee esimerkiksi suolainen riisipuuro, joka viittaa vahvasti pohjoisaasialaiseen keittiöön”, Gois kertoo.

“Ollaan viinibaarissa, ollaan kansainvälisiä ja tehdään hyvistä raaka-aineista hyvää ruokaa, se on se juttu”, hän tiivistää.

Gois aikoo olla itse mahdollisimman paljon läsnä keittiössä myös avausrumban jälkeen. Painotus on laadukkaissa raaka-aineissa ja pitkälle viedyssä käsityössä.

Gohanissa myös säilötään, pikkelöidään ja fermentoidaan paljon erilaisia raaka-aineita.

"Ravintolan tiloihin kuuluu maakellari, jossa pystymme hyvin pitämään erilaisia säilöttyjä vegejä.”

Rentoa tyylikkyyttä

Sofiankadulle remontoitavaa ravintolatilaa Gois kuvailee tyylikkääksi. Kalusteet ja baaritiski on teetetty puusepällä mittatilaustyönä, ja kaikki on tehty tammesta.

“Halusimme tilaan tyylikkyyttä ja vähän skandivibaa, ja samalla säilyttää rentouden.”

“Oton kanssa haluamme, että Gohanissa on rento meininki ja kuka tahansa voi kävellä sisään. Jos ei heti ole vapaata pöytää, niin voi käydä naapurissa lasillisella ja tulla hetken päästä uudelleen.”

Gohan avataan Helsingin Sofiankadulle joulukuun alussa.
Gohan avataan Helsingin Sofiankadulle joulukuun alussa. Kuva: Gohan

Ravintolatila on melko pieni, joten vuoroaan voi hyvinkin joutua hetken odottamaan. Asiakaspaikkoja salissa on parisenkymmentä, mutta myös baaritiskin ääreen mahtuu ottamaan lasillisen ja siihen kylkeen vaikkapa leipälajitelman kananmaksapateella.

Näillä näkymin Gohan aukeaa viimeistään joulukuun alkupäivinä. Viinibaari keittiöineen on auki ainakin aluksi keskiviikosta sunnuntaihin alkuillasta alkaen.

Tarjotin täynnä yllätyksiä

Vuodenvaihteen jälkeen aukioloaikoja laajennetaan ja tarjolle tulee myös lounasta, joka ei myöskään ole aivan tavanomainen.

Gois paljastaa tulevasta lounaskonseptistaan sen verran, että tarjolla on päivittäin vaihtuva lounastarjotin, joka pitää sisällään kokoelman pieniä lautasia ja kippoja. Asiakas valitsee vain sen, haluaako tarjottimensa vegenä vai eläinperäisenä, muutoin ohjat ovat keittiömestarin käsissä.

“Jokaisella tarjottimella on oma settinsä: Yhdessä kipossa on lisuke, yhdellä lautasella startterityyppinen pikkelöity tai fermentoitu salaatti, tai vaikka jokin kylmä kalasetti, yhteen tulee proteiini, yhteen joku pieni soossi ja yhdessä on pieni jälkkäri. Sitten se myydään valmiina kokonaisuutena tyylikkäänä ja freesinä lounasplatterina”, Gois kuvailee.

Jäämme odottamaan mielenkiinnolla!

Gohan aukeaa joulukuun alkupuolella osoitteeseen Sofiankatu 3.

1 kommentti

XvXv

18.11.2018 02:29

Entisenä ravintolayrittäjänä toivotan isosti onnea sälleille! Ei ole helppoa tietä valittu, mutta kun on visio ja määrätietoinen ote hommaan, niin - kuten Amerikan mantereella tavataan sanoa - the world is your oyster. Kovaa duunia ja kovaa menestystä!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi