Finnjävelissä koetaan nyt kaikki tunteet onnen kyynelistä vilpittömään iloon

Finnjävel Aistit -konsepti yhdistää ravintolaelämyksen ja taiteen ainutlaatuiseksi elämykseksi, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Kuva: Laura Matilainen
  • Mikä: Ravintolaelämys kaikille aisteille
  • Milloin: 14.-19.3.2022
  • Missä: Finnjävel Sali ja Taidehalli

Maaliskuun puolivälissä suomalaiseen perinneruokaan erikoistunut Finnjävel Sali tarjoilee viikon ajan aivan ainutlaatuista Finnjävel Aistit -illallista.

Maku-, kuulo- ja näköaisteja kutkuttelevia elämyksiä tarjoilevan illallisen toteututuksesta vastaavat Finnjävelin keittiömestari Mikael von Lüdersin lisäksi Helsingin Taidehalli, luontokuvaaja Riku Karjalainen ja audiovisuaaliseen suunnitteluun erikoistunut Jukka Lusua.

City pääsi kokemaan maistiaisia tulevasta ja kuulemaan lisää mielenkiintoisesta konseptista.

Kaiken takana on tässäkin äiti

Siitä, että makuelämyksiä ja taidetta yhdistelevä konsepti on ylipäätään olemassa, saadaan kiittää idean isän, Jukka Lusuan, edesmennyttä äitiä.

Finnjävel Aistit -viikon tiimi keittiömestari Mikael von Lüders (vas), audiovisuaalisesta esityksestä vastaava Jukka Lusua ja ravintolapäällikkö Jani Turkkila
Finnjävel Aistit -viikon tiimi keittiömestari Mikael von Lüders (vas), audiovisuaalisesta esityksestä vastaava Jukka Lusua ja ravintolapäällikkö Jani Turkkila

“Äitini toimi 40 vuotta sitten kotona tiskijukkana, eli saatiin kuulla aina hyvää musiikkia. Ja koska äiti oli keittiöalan ammattilainen, saimme nauttia myös erittäin hyvää ruokaa. Tästä ihastus ruoan ja aistien ilotteluun aikoinaan syttyi”, Lusua kertoi Aistit-konseptin mediatilaisuudessa.

Finnjävel Aistit -ilta alkaa kierroksella Helsingin Taidehallin kevään Epävarmat tilat -näyttelyssä. Elämyksellinen kokemus jatkuu ravintolasalissa ruoka-, valokuva- ja äänitaiteen keinoin.

Ilta vie nauttijansa niin talviselle kalaretkelle, Lapin erämaihin kuin lapsuuden pulkkamäkeen.

Pulkkamäki lautasella.
Pulkkamäki lautasella. Kuva: Laura Matilainen

Monia eri aloja yhdistävän konseptin luominen ei ole ollut nopea prosessi, vaan vaatinut paljon aikaa ja mielikuvitusta.

“Jo ennen juhannusta Jukan kanssa istuttu alas Aistit-konseptin parissa. Tämä on ollut pitkä prosessi, jota on jouduttu koronatilanteen vuoksi siirtämään ja siirtämään, mutta nyt kun ravintolarajoitukset purettiin, pääsemme juhlistamaan ravintoloiden avaamista Aistit-koseptilla”, Finnjävelin ravintolapäällikkö Jani Turkkila kertoo.

“Olen ihan täpinöissäni tästä ja odotan tietenkin että saadaan paljon ihmisiä paikalle avaamaan kaikki aistit ja kokemaan jotain, mitä ei ole ennen koettu.”

Keittiön tarinat illallisen keskiössä

Menusta vastaa keittiömestari Mikael von Lüders keittiötiimeineen, ja luvassa on Finnjävelille tuttuun tyyliin puhtaita, makuaistia hiveleviä suomalaisia makuja.

Ruoat on nimetty tarkoituksella niin, että ne eivät paljasta ruokailijallaan kaikkea tulevasta, vaan yllätys säilyy loppuun saakka.

Finnjävel Aistit -illallisella nähdään valokuvaaja Riku Karjalaisen vaikuttavia kuvia ja videoita suomalaisesta luonnosta. Aistit-elämyksen taidealkupaloista vastaa Helsingin Taidehalli.
Finnjävel Aistit -illallisella nähdään valokuvaaja Riku Karjalaisen vaikuttavia kuvia ja videoita suomalaisesta luonnosta. Aistit-elämyksen taidealkupaloista vastaa Helsingin Taidehalli.

hetkinen, mutta voiko tässä jutussa nyt paljastaa mitä ruokalajeja on luvassa??

“Totta kai voi, koska ilta on elämys ja kokemus; sitä ei pysty mitenkään kertomaan, vaan se pitää kokea itse. Jokaiselle ruokalajille on oma ääni-, valo- ja kuvamaailmansa, ja ne nivoutuvat yhteen keittiön tarinoilla”, Lusua kertoo.

Pääruokana nautitaan poroa.
Pääruokana nautitaan poroa.

Lusuan luvalla voin siis paljastaa, että illan aikana tullaan nauttimaan muun muassa lepuskaa, modernosoitua “kanaviillokkia”, poroa ja laskiaispullaa Finnjävelin tapaan. Mutta se, kuinka upeilta nämä annokset maistuivat ja kuinka täydellisesti viiniparitukset sopivat ruoille, se sinun täytyy kokea itse. 

Aistit-illallisen hinta on 114 €/hlö sisältäen alkoholittoman alkumaljan, Aistit-illallismenun taidekokemuksineen sekä vierailun Taidehallin Epävarmat tilat -näyttelyssä. Jokaiselle illalliselle otetaan max. 60 henkeä.

 

 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi