Hapanjuuripizzaa keskellä korpea: Pizzeria Rehtori on Olga Temosen hengentuote

Vanhaan kyläkouluun perustettu pizzeria on jo itsessään uniikki nähtävyys.

  • Mikä: Pizzeria
  • Missä: Hanjärventie 1, Sääskjärvikjärvi
  • Mitä: Hapanjuuripizzaa uniikissa miljöössä

Torstaina Iittiin avautuu ainutlaatuinen ravintola, kun Pizzeria Rehtori avaa ovensa. Kyseessä ei ole mikä tahansa kuppila, vaan näyttelijä Olga Temosen vanhaan kyläkouluun remontoima ravintola, joka lupaa hurmata kävijänsä niin herkullisella hapanjuuripizzalla kuin uniikilla, historiaa huokuvalla miljööllään.

“Hyvillä fiiliksillä odotan avaamista! Olen käyttänyt paljon aikaa ja voimavaroja tähän kaikin puolin, ja on jännittävää nähdä, voiko korpeen perustaa kannattavan ravintolan”, Temonen kertoo ja lisää, että lupaavalta ainakin näyttää: varauskalenteriin on jo nyt tullut hyvin varauksia.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Olga Temonen (@olgatemonen)

Oman ravintolan avaaminen ei ollut äkillinen päähänpisto, vaan intohimoiseksi harrastekokiksi lukeutuvan Temosen pitkäaikainen unelma. Kahdeksan vuotta kahvilatyöntekijänä vakuutti Temosen aikoinaan ravintola-alan mahtavuudesta - ja nyt ollaan tässä, oman ravintolan äärellä.

“Tämä on impulsiivisuuteni taidonnäyte! Se, että päätän jotain ja sanon asia ääneen, ja nyt minulla on oma ravintola. Onhan tämä jännittävä, mutta kaikella tapaa hieno projekti.”

Ravintola on jo itsessään elämys

Temonen ei lähtenyt avaamaan ravintolaa sitä helpoimpaa reittiä. Siinä missä moni muu keskittyisi suunnittelemaan pelkästään ravintolan tarjontaa, Temonen on joutunut ensin rakentamaan sen ravintolan, jossa herkullista ruokaa tullaan tarjoilemaan.

Vanhaa, pitkään käyttämättömänä ollutta koulurakennusta on nyt remontoitu huhtikuusta alkaen vastaamaan nykyaikaisen ravintolan standardeja. Temonen kertoo palauttaneensa osan rakennuksesta alkuperäiseen loistoonsa, kun taas osa rakennuksesta on muutettu moderniksi ravintolan keittiöksi. Vastakohtia, jotka täydentävät hyvin toisiaan.

Haasteita on ollut, mutta niistäkin on selvitty kunnialla.

“Meillä on aito italialainen pizzauuni, joka painaa 2000 kiloa ja on kaksi metriä leveä. Jouduimme sitä varten tekemään seinään aika ison reiän, että se saatiin sisään. Se oli melkoinen ponnistus”, Temonen kertoo remontin vaiheista.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Olga Temonen (@olgatemonen)

Vaikka vanhan koulurakennuksen muuttaminen on vaatinut paljon työtä, sitä ei ole tarvinnut tehdä yksin.

“Olen iloinen siitä, että oma ystäväpiirini täällä Iitiissa on auttanut todella paljon, olenkin sanonut heille monesti, että tämä on “meidän ravintolamme”. Oman yhteisön taidonnäyte.”

Rakkaudella restauroitu koulurakennus on Temosen mukaan jo itsessään erinomainen syy lähteä tutustumaan Pizzeria Rehtoriin.

“Mielestäni sillä, missä syöt ja millainen tunnelma ruokaillessa on, on paljon merkitystä. Olemme pyrkineet tekemään tilasta sellaisen, että se olisi jo itsessään elämys ja sykähdyttävän kaunis”, Temonen kertoo.

Tarjolla iittiläis-napolilaista pizzaa

Jos ajatus omasta ravintolasta oli kytenyt mielissä pitkään, niin oli myös konsepti. Kaikki sai alkunsa noin 15 vuotta sitten, kun Temonen löysi vanhan maalaistalonsa aitasta vanhaa hapanjuurta, jonka hän herätti henkiin. Monien muiden leivonnaisten lisäksi hapanjuuresta tuli leivottua myös pizzaa, joka hurmasi koko perheen.

“Mietittiin, että miksi muualla ei ole näin hyvää pizzaa, ja voikin sanoa, että koko ajatus pizzeriaan lähti taikinasta.”

Temonen kertoo harrasteensa pizzan leipomista jo vuosien ajan, mutta ravintolan perustaminen on väkisinkin opettanut paljon lisää. Nykyisin hän kertoo suhtautuvansa pizzaan entistäkin intohimoisemmin, mutta omalla tyylillään.

“Olen yrittänyt välttää muissa pizzerioissa käymistä. Haluaisin, että pizzat syntyisivät mieluummin omasta intuitiostani kuin muiden kopioimisesta. Tästä syystä en ole käynyt vakoilemassa muita, vaan ajattelen, että Rehtori on meidän oma iittiläis-napolilainen pizzeriamme, jossa asiat tehdään omalla tavalla.”

Pizzeria Rehtorin täytteissä maistuvat paikallisten tuottajien raaka-aineet.
Pizzeria Rehtorin täytteissä maistuvat paikallisten tuottajien raaka-aineet.

Ainutlaatuisen hapanjuuripizzan lisäksi uniikkeja ovat myös pizzojen täytteet, joissa korostuvat paikallisten tuottajien raaka-aineet: tarjolla on niin savusärjellä, hirvelihalla kuin kotijuustolla täyttettyjä pizzoja.

Vaikka tonnikalaa et tästä pizzeriasta löydä, ananasta sen sijaan on halukkaille tarjolla.

“Meillä on listalla K.A.A.-pizza, jossa on kinkkua, ananasta ja aurajuustoa. Kouluikäisten lasten äitinä tiedän, ettei kaikessa voi olla liian hienostunut”, Temonen nauraa.

Uutta pizzeriaa testattaessa Temonen kertoo aina valitsevansa listalta klassisen Margheritan, joka ei sisällä mitään turhaa, vaan jota maistellessa pizzan perusasiat; taikina, juusto ja tomaattikastike pääsevät oikeuksiinsa. Kun Margherita on testattu, Temonen suosittelee maistamaan omaa suosikkiaan, Aura-punajuuri-pizzaa.

Ei pelkkä pizzeria, vaan olohuone

Vaikka pizza on pääosassa, Rehtori ei ole halua olla pelkkä pizzeria, vaan paikallisten 80-paikkainen olohuone.

“Samalla kun aamulla tulemme tänne ja aloitamme lämmittämään pizzauunia ja käynnistämään pizzatuotantoa, avaamme samalla myös kahvilan. Ihmiset voivat tulla tänne lukemaan lehteä, sylmään croissanttia ja juomaan aamukahvinsa”, Temonen kertoo.

Vaikka marraskuu ei ole suurinta sesonkia, erikoiseen avajaisaikaan löytyy kaksikin hyvää syytä. Ensimmäinen, ja Temosen mukaan rehellinen syy on se, että rahat alkavat käydä vähiin. Päätös avajaispäivästä oli vain tehtävä, mutta se sopi painetta hyvin kestävälle Temoselle hyvin.

LUE MYÖS: Burgerimiehen uusi konsepti Cityn testissä: Tällainen on etukäteen hehkutettu ravintolauutuus

“Lisäksi ajattelin, että koska kukaan meistä ei ole kokkia lukuunottamatta rautainen ammattilainen, meillä on nyt aikaa opetella olemaan mahdollisimman tehokkaita ennen kesää, kun tulee oikeasti kiire.”

Temosella onkin kovat odotukset kesälle. Rehtori ja pizzerian vieressä sijaitseva kotieläinpiha tulevat lukeutumaan kesän kiinnostavimpien kotimaan kohteiden joukkoon, joihon voi saapua kauempaakin tai poiketa ohikulkumatkalla. Suunnitteilla on myös avata kesäksi iso puutarhaterassi, jossa on mukava nauttia pizzan lisäksi lämpimästä kesäpäivästä.
 

Pizzeria Rehtori avaa ovensa torstaina 25.11.2021. Varauskalenteri on nyt auki!

Voit myös ilahduttaa pizzanystävää ja osta lahjakortin Pizzeria Rehtoriin. Erinomainen joululahjavinkki, vai mitä?

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi