Helsingin juhlaviikot alkaa perjantaina

Juhlaviikot tarjoaa 17 päivää taidetta, musiikkia ja juhlaa.

Kuva: Simo Karisalo / Helsingin Juhlaviikot

Suomen ja koko Pohjoismaiden suurin monitaidefestivaali Helsingin juhlaviikot käynnistyy suuren mittaluokan avajaistapahtumilla Senaatintorilla perjantaina. Kokonaisten 17 päivän ajan festivaali tarjoaa klassisen musiikin elämyksiä, laajan kiinalaisen kulttuurin katselmuksen ja 20 vuotta täyttävän Huvila-teltan juhlaa.

Juhlaviikot käynnistyy perjantaina 14. elokuuta Senaatintorilla näyttävästi sadan hevikitaristin voimin. Maailman paras metallikitaristi, Children of Bodomin Alexi Laiho on säveltänyt Juhlaviikoille tilausbiisin ja esittää sen sadan harrastajakitaristin kanssa Senaatintorilla. Juhlaviikkojen ja Elisan yhdessä toteuttamaa #100guitarsfromHEL-hanketta on mahdollista seurata myös verkkolähetyksenä. 

Senaatintorin lavalla nähdään avajaisviikonlopun aikana myls Kiinan keskusbaletin jättimäinen tanssiteos Punainen naiskomppania. Helsingin kaupunginorkesteri tekee Sibeliuksen Kullervon harvinaisena ulkoilmakonserttina Senaatintorilla. Kuorona on Ylioppilaskunnan Laulajat, joka oli aikanaan mukana kantaesittämässä tätä suurimittaista sävelrunoa.

Juhlaviikkojen Fokus: Kiina –teema kulkee vahvana läpi koko festivaaliajan. Klassisen musiikin ohjelmassa esitellään Kiinan kansainvälisesti tunnetuin nykysäveltäjä ja kapellimestari Tan Dun. Hän on tehnyt myös paljon elokuvamusiikkia, mm. musiikin elokuvaan Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme. Hong Kong Chinese Orchestra on länsimaisen mittapuun mukainen sinfoniaorkesteri, joka soittaa kiinalaisia perinnesoittimia.

Helsingin juhlaviikkojen Huvila-teltta on ollut Helsingin maamerkki ja musiikkielämän rikastuttaja jo 20 vuotta. Huvila on Juhlaviikkojen ainoa ikioma tapahtumapaikka, ja festivaali juhlii sen 20-vuotissynttäreitä tänä vuonna monin eri tavoin.

Tuttuun tapaan Huvilassa kuullaan paljon maailmanmusiikkia, tänä vuonna mm. räväkkää flamenco-popbändi Fuel Fandangoa, kongolais-belgialaista räppäriä Balojia, mongolialaista Yxqin-kurkkulauluyhtyettä ja aistillista inuiittilaulaja Tanya Tagaqia sekä arabiankielisen musiikin hypnoottista sanansaattajaa Yasmine Hamdania. Kantrimusiikin pelastajaksi tituleerattu Sturgill Simpson tekee ensiesiintymisensä Suomessa, samoin Norjan listaykkönen Susanne SundførYksi odotetuimmista Huvilan esiintyjistä on diskomusiikin uranuurtaja Giorgio Moroder. Moroder on 1970-80-lukujen yksi vaikutusvaltaisimmista tuottajista, säveltäjä, DJ ja elävä legenda, jota ilman diskokulttuuria ei tunnettaisi nykymuodossaan.

Helsingin Juhlaviikot 14.-30. elokuuta. Koko Juhlaviikkojen ohjelma löytyy tapahtuman nettisivuilta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi