Helsingin lähiöihin sijoittuva lämminhenkinen draama "Yövaras" tänään Caisassa

Uusi lyhytelokuva pureutuu elämän inhimillisiin kysymyksiin mysteerisen autonvarastelijan kautta.

Khadar Ahmedin ohjaama ja käsikirjoittama lyhytelokuva Yövaras (2017) on saanut inspiraationsa tositapahtumista. Lämminhenkinen, Helsingin lähiöihin sijoittuva draama näyttää nuoren somalimiehen, jonka auto alkaa katoilla omituisesti yöaikaan. Vaikka auto palautuu aamulla takaisin, tarinan päähenkilö, Farah, alkaa myöhästellä töistä ja on vaarassa menettää työpaikkansa. Työttömäksi jääminen voisi viedä Somaliasta Suomeen muuttavalta vaimolta oleskeluluvan.

Yövaras ei siis ehkä kerrokaan nimenomaan autovarkaudesta, vaan inhimillisistä toiveista ja tavoitteista, jotka kietoutuvat osaksi jokapäiväistä elämäämme. Yövaras kertoo työttömyydestä, perheen jälleennäkemisestä, sitoutumisesta ja ystävyydestä.

"Elokuvassa kiteytyy Khadarin tyyli, joka yhdistelee afrikkalaista satumaista tarinankerrontaa länsimaiseen elokuvaperinteeseen. Khadar edustaa tarinankertojaa puhtaimmillaan: hän tulee kulttuurista, jossa kertomukset jaetaan vahvasti oman yhteisön kesken. Tämän tradition hän siirtää elokuvan muotoon", kuvailee tuotta Mete Sasioglu elokuvan saatesanoissa.

Yövarkaassa ammatti- ja amatöörinäyttelijät näyttelevät luontevasti rinnakkain. Hollantilainen Aaliya Mustafa löytyi elokuvaan koekuvauksien kautta, ja Yövaras on hänen elokuvadebyyttinsä. Toisaalta Yövarkaassa nähdään merkittävän uran tehnyt näyttämötaiteen ammattilainen Elina Knihtilä, jolla on 25-vuoden kokemus näyttelijänä teatterista, elokuvasta ja televisiosta, sekä Joonas Saartamo, voitti parhaan miesnäyttelijän Jussi-patsaan vuonna 2011 elokuvasta Hiljaisuus.

Khadar Ahmed on on somaliassa syntynyt suomalainen elokuvantekijä. Hänen käsikirjoittamansa ja Juho Kuosmasen ohjaama lyhytelokuva Kaupunkilaisia voitti toisen palkinnon Locarnon elokuvajuhlilla vuonna 2009. Vuonna 2015 Ahmed valittiin Cannesin elokuvajuhlien Cinéfondation-residenssiin, jossa hän kehitteli ensimmäistä pitkää elokuvaohjaustaan.

Yövaras-näytökset: 13.9. Kulttuurikeskus Caisa, kello 19.00. Mikonkatu 17 C; 23.9. Rakkautta & Anarkiaa -festivaali, osana Uutta Suomesta 2 -näytöstä, kello 18.30. Kaisaniemenkatu 2; 26.9. Kulttuurikeskus Stoa, kello 18.30. Turunlinnantie 1.   

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi