Helsinkiläisten saunojen avointen ovien päivä kutsuu löylyihin

Helsinki Sauna Day avaa saunojen ovet taas lauantaina 10. maaliskuuta.

Kuva: Helsinki Sauna Day

“Saunojen avointen ovien päivä" eli Helsinki Sauna Day saa jatkoa lauantaina 10. maaliskuuta, jolloin saunotaan taas aamusta iltaan tavallisesti yleisöltä suljetuissa saunoissa. Mukana tapahtumassa on jo nyt mm. ruotsinlaivan sauna, rantasaunoja sekä Hoasin kerhohuoneen sauna. Saunansa voi ilmoittaa mukaan aina tapahtumapäivään asti, ja saunojen määrän odotetaankin nousevan edellisten vuosien tapaan useisiin kymmeniin.

Osallistuminen Helsinki Sauna Dayhin ei sen nimestä huolimatta ole rajoittunut Helsinkiin, vaan saunoja on ilmoitettu tapahtumaan myös muualla pääkaupunkiseudulla ja ulkomailla asti. Ainoa rajoitus mukaan tuleville saunoille onkin se, että saunominen on ilmaista.

”On hienoa nähdä, miten innokkaasti ihmiset ovat osallistuneet päivään. Helsinki Sauna Day on osoittanut, että kohtaamisia varsinkin näin kylmänä vuodenaikana. Ja onhan tämä myös hyvä mahdollisuus päästä näkemään kaupunkia ja tapaamaan uusia ihmisiä”, kertoo tapahtumaa järjestävä Jaakko Blomberg.

Kuva: Helsinki Sauna Day

Mukana tapahtumassa on myös Kansallismuseo, joka tarjoaa takapihansa siirrettävien saunojen ja saunojien käyttöön päivän ajaksi. Paikalle on tulossa saunojen lisäksi myös palju ja vapaasti käytössä oleva grilli.

“Tämä on juuri sellaista yhteistyötä isojen toimijoiden ja ihmisten välillä, jossa kaikki voittavat”, Blomberg iloitsee.

Saunojen lukumäärä ja mahdollisuus päästä ainutlaatuisiin löylyihin on saanut osallistujat tekemään varsinaisia saunamaratoneja. Innokkaimmat saunojat ovat aikaisempina kertoina käyneet lähes 20 saunassa yhden päivän aikana. Tapahtuma on houkutellut osallistujia Helsinkiin myös ulkomaita myöten. 

“Onhan tämä sellainen vähän hullu juttu, joka voi tapahtua vain Suomessa”, Blomberg naureskelee.

Helsinki Sauna Day on jatkoa kaupungissa viime vuosina syntyneelle uudelle asukaslähtöiselle kaupunkikulttuurille. Sauna on perinteisesti myös sosiaalinen paikka, mutta suurin osa Helsingin saunoista on vain yksityisessä käytössä. Toisaalta moni saunoisi mielellään useammin kuin siihen on mahdollisuus.

“Suomen ilmasto rajoittaa osaltaan tapahtumien järjestämistä, mutta saunaan voi mennä säällä kuin säällä. Maaliskuussa katujuhlat eivät vielä oikein onnistu, mutta saunominen tuntuu sitäkin paremmalta”, Blomberg kertoo.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi