Käännös voitti Keskustakirjaston Arkkitehtikilpailun

Voittajaehdotus on muutakin kuin seiniä.

ALA Arkkitehdit on voittanut Helsingin uuden Keskustakirjaston suunnittelukilpailun ehdotuksellaan Käännös. Töölönlahden paraatipaikalle nousevan kirjaston suunnittelukilpailuun otti osaa 544 ehdotusta ympäri maailman.

Uuden ajan kirjastolla on monia tehtäviä ja Käännös antaa erilaisille tarpeille omat tilansa. Rakennuksen maantasokerros on aktiivinen kohtaamispaikka. Suunnitelmissa on vilkas, jatkuvasti elävä tila, jossa usein viivytään vain muutama hetki. Yläkerros puolestaan on varattu perinteiselle kirjastotunnelmalle. Siellä voi viettää rauhallisen tuokion hektisen kaupunkikeskustan yläpuolella, puisto- ja kaupunkinäkymien äärellä.

Käännös ei siis ole laimea kompromissi vanhanaikaisen kirjaston, 1990-lukulaisen mediateekin ja futuristisen hi-tech-laitoksen välillä. Eri tilat mahdollistavat ne erilaiset toiminnot, joita uudelta kirjastolta odotetaan.

Järjestetty kilpailu ei ollut pelkästään ideakilpailu, jossa arkkitehdit kisailevat keskenään siitä, kenellä on kivoimmat kuvat. Kaksivaiheisessa kilpailussa on etsitty aidosti ratkaisua kirjaston suunnitteluun ja suunnitelmat ovat pitkälle vietyjä ja mietittyjä. Esimerkiksi ekotehokkuus on otettu suunnitelmissa vahvasti huomioon.

Tärkeä askel kohti kirjaston toteutumista saatiin, kun kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki ilmoitti eilen, että hanke saa valtion erillisrahoituksen. Arhinmäki maalaa Keskustakirjastosta symbolia 100-vuotiaalle Suomelle ja sanoo, että tätä suurempaa arkkitehtonista haastetta ei juuri lähivuosikymmeninä ole Suomessa tarjolla. Arhinmäen mukaan keskustoissa tarvitaan myös epäkaupallisia tiloja: paikkoja, joissa voi levähtää, nauttia ja kokoontua.

Käännös antaa katsojalle erilaisen vaikutelman riippuen perspektiivistä: Sanomatalon katolta se näyttää aivan erilaiselta, kuin aivan rakennuksen vierestä. Ensimmäisen kerroksen pinta-ala on pienempi ja pihatila jatkuu kakkoskerroksen alle. Tämän ansiosta rakennuksessa ollaan sisällä jo ennen kuin kuljetaan ovista. Tuomaristo kuvaili suunnitelmaa "rennon suurpiirteiseksi" ja mieleenpainuvaksi. Visuaalisesti esiin pomppaa ensimmäisenä puinen julkisivu.

Voittajasuunnitelmasta vastaavat ALAn osakkaat Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta ja Samuli Woolston työryhmineen yhdessä Arupin asiantuntijoiden kanssa. Voittajat saavat palkinnoksi 50 000 euroa. Voitto irtosi tuomariston yksimielisellä päätöksellä.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi