Kaikille avoin Kalasataman Vapaakaupungin Olohuone avaa Redissä – tilaa riittää, ihmiset päättävät mitä siellä tehdään

“Tilalla on kokoa sen verran paljon, että paikalle sopii hyvin paljon erilaista toimintaa samaan aikaan.”

Ennen Rediä Vapaakaupunki-konseptia kokeiltiin Suvilahdessa hieman toisenlaisessa ympäristössä.
Ennen Rediä Vapaakaupunki-konseptia kokeiltiin Suvilahdessa hieman toisenlaisessa ympäristössä. Kuva: Vapaakaupunki

Suvilahdessa toiminut Kalasataman Vapaakaupunki saa jatkoa Redissä, jonka toiseen kerrokseen avautuu perjantaina yhteisöllinen Olohuone. Lähes 600 neliön kokoiseen tilaan tulee oma alueensa oleskelulle, työskentelylle, työpajoille ja leikkimiselle. Lisäksi Olohuoneeseen tulee tilaa seinämaalauksille, taidenäyttelyille ja tapahtumille. Lukemisen ystäviä palvelemaan tulee puolestaan kirjanvaihtohylly.

“Suomessa on hyvin vähän tiloja, joissa voi viettää vapaasti aikaa ja tavata ihmisiä, varsinkin säiden kylmetessä. Olohuone vastaa siihen tarpeeseen”, idean takana oleva Jaakko Blomberg sanoo.

Tila sisustetaan pääosin ihmisiltä ja eri tahoilta saatujen lahjoituksilla, Kierrätyskeskuksen tavaroilla ja kuormalavoista tehdyillä huonekaluilla.

“Suunnitelmat muuttuvat vähän koko ajan sen mukaan, mitä meillä on käytettävissä. Eikä valmista tarvitse olla kerralla”, Olohuoneen tuottaja Arina Hiltunen kertoo.

“Vapaakaupungin Olohuoneeseen voi tulla hengailemaan, tekemään töitä, leikkimään, osallistumaan tapahtumiin ja työpajoihin ja tekemään kaikkea, mitä ikinä sitten keksitäänkään. Tilalla on kokoa sen verran paljon, että paikalle sopii hyvin paljon erilaista toimintaa samaan aikaan. Se, mitä kaikkea tilassa tullaan vielä näkemään, riippuu paljon ihmisistä”, Hiltunen jatkaa.

Tila toimii tapahtumien suhteen samalla periaatteella kuin Vapaakaupunki kesällä eli paikassa voi järjestää omia tapahtumia ilmaiseksi, kunhan ne ovat kaikille avoimia ja ilmaisia. Keikkoja ja muuta äänekkäämpää toimintaa Olohuoneessa voi järjestää lauantai-iltaisin klo 19 – 22.30. Lähes kaikki lauantai-illat onkin jo varattu musiikille. Muuten luvassa on mm. stand up -komiikkaa, joogaa ja työpajoja.

Kalasataman Vapaakaupungin ajatuksena on luoda tilaa vapaudelle, yhteisöllisyydelle ja luovuudelle sekä tuoda vastapainoa valmiille ja tarkoin suunnitellulle kaupungille. Kalasataman Vapaakaupungin ensimmäisessä vaiheessa Suvilahteen nousi kahdeksi kuukaudeksi (18.5.-15.7.2018) kaikille avoin kaupunkikulttuurin keidas. Se rakentui alueen perinteitä kunnioittaen konttien ympärille, jotka mukautuivat erilaisten tapahtumien näyttämöksi. Konttien lisäksi Vapaakaupungista löytyi myös grillausmahdollisuudet sekä puisto kaupunkiviljelmineen.

Kesän jälkeen Blomberg ehdotti toiminnan jatkamista Redissä tyhjänä olleessa liiketilassa ja ideasta innostuttiin myös kauppakeskuksen puolella.

“Todella hienoa, että voimme jatkaa ja laajentaa Vapaakaupungin toimintaa. Ja onhan se aika ainutlaatuista, että voimme tuoda kaupunkikulttuuria ja ei-kaupallista toimintaa kauppakeskukseen”, Blomberg kertoo.

Olohuoneen avajaisia vietetään perjantaina 19.10 klo 18 - 22. Sen jälkeen Olohuone on ainakin ensimmäisen viikon ajan auki arkisin ja lauantaisin klo 10 - 18, sunnuntaisin klo 12 - 16 sekä tapahtumien aikaan. Aukioloajat voivat vaihtua myöhemmin, joten kannattaa tarkistaa ajankohtainen tilanne Vapaakaupungin Facebook- tai nettisivuilta.

Hankkeen takana on Helsinki Urban Art ry, joka on laaja-alaisesti kaupunkitaiteeseen erikoistunut yhdistys. Se tuo esiin uusia tapoja käyttää kaupunkitilaa, luo yhteisöllistä kaupunkikulttuuria sekä etsii ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin taiteen ja aktivismin keinoin. Hankkeen tilan ja rahoituksen tarjoaa kauppakeskus Redi.

2 kommenttia

Kalastajan muija

25.10.2018 08:57

Tämä on todella upea juttu! Toivottavasti kalustamisen kohdalla ollaan tarkkoja, että turvallisuus ja terveys säilyy. Kun kierrätyksestä tuodaan tavaraa, pitää olla varma, ettei niistä siirry homeita tai muuta liukenevaa. Näin ei suljeta lapsia eikä allergisia ulkopuolelle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Natiivi

25.10.2018 13:20

Lopputulos on se että siellä on 20 hipsteriä tekemässä etätöitä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi