Kauklahtelaisen pizzerian suursuosio yllätti kaikki - Markuksen pizzat varataan saman tien loppuun: "Olemme hämmentyneitä ja kiitollisia"

Joulukuun 10. päivä vuonna 2020 Espooseen avautui ravintola, joka nosti kertaheitolla Kauklahden ruokadiggareiden tietoisuuteen

Kuva: Matias Jurvanen

Sen jälkeen, kun keittiömestari Markus Nikko joutui viime syksynä sulkemaan Krog 16 -ravintolan Helsingin keskustassa, tilalle piti keksiä jotain muuta. Pian Helsingin keskusta vaihtui Espoon Kauklahteen ja iso lounas- ja kokousravintola pieneen pizzeriaan.

Kauppamäellä sijaitseva Edvin Pizza Napoletana ei ole pelkkä ravintola, vaan täydellinen esimerkki siitä, että intohimolla voi päästä pitkälle.

LUE MYÖS KAUKLAHTELAISESTA LEIPOMOSTA: Espoon laidalla leivotaan munkkeja, joiden maistaminen voi olla kohtalokasta - kohta sinulle eivät enää muut herkut kelpaa!

Varauskalenteri täyttyy ennätysnopeasti

Nikko puolisoineen oli jo pitkään katsellut Kauklahdessa sijaitsevaa idyllistä vanhaa rakennusta sillä silmällä; se sopisi täydellisesti pienen ravintolan pyörittämiseen.

Edvin sijaitsee yli sata vuotta vanhassa, sympaattisessa rakennuksessa.
Edvin sijaitsee yli sata vuotta vanhassa, sympaattisessa rakennuksessa. Kuva: Matias Jurvanen

Yhteydenotto kiinteistön omistajaan sai pyörät pyörimään nopeasti, ja nyt lounasravintola Brunnsdalin naapurissa toimii iltaisin ja viikonloppuisin ovensa auki pitävä Edvin Pizza Napoletana, jonka on noussut lyhyessä ajassa suureen suosioon. Niin suureen, että pieni ravintola joutuu myymään asiakkaille eioota.

“Olemme hämmentyneitä,ja kiitollisia, jopa vähän turhautuneitakin”, Markus Nikko kertoo ravintolan ensimmäisestä kuukaudesta.

Pieni, 60 neliön kokoinen ravintola myy tällä hetkellä napolilaista pizzaa ainoastaan mukaan, ja pizzat tulee tilata etukäteen porrastetun varausjärjestelmän kautta. Etukäteen tehty tilaus ja määritelty noutoaika takaavat turvallisen ja mukavan noutohetken aivan kaikille.

Edivinin pizzat paistetaan avotulella.
Edivinin pizzat paistetaan avotulella. Kuva: Matias Jurvanen

Vaikka ravintola ei itse ole mainostanut napolilaisia pizzojaan lainkaan, puskaradio on toiminut erinomaisesti: noutoajat varataan järjestäen aina hetkessä loppuun. Tästä ei voi kuin iloita.

“Vaikka on tullut tehtyä pitkiä päiviä täydellä kapasiteetilla, silti tämä on kivaa. Kyllä tätä tilannetta arvostaa sen jälkeen, kun on kokenut sen ahdingon ravintoloitsijana aikaisemmin”, Nikko toteaa.

Hapanjuureen leivottu pizzapohja kerää kehuja

Aivan erityisiä Edvinin pizzoista tekee taikina, joka on leivottu hiivan sijaan ruispohjaiseen hapanjuureen. Pizzapohja on myös asia, joka on kerää asiakkailta kehuja päivästä toiseen. Myös Nikko itse on tyytyväinen puoli vuotta kestäneen taikinaprojektin lopputulokseen.

“Hyvässä napolilaisessa pizzassa pohja on todella tärkeä, sen pitää olla juuri oikeanlainen. Siinä pitää olla makua, kuohkeutta, pulleat reunat ja oikeanlainen sitko”,  Nikko kertoo ja lisää, että Edvinin pizzat paistetaan tammipuilla lämpenevässä puu-uunissa, joka antaa niihin aivan omanlaistaan makua.

Edvinin suosituimmiksi pizzoiksi ovat nousseet ravintolan pepperonia ja gorgonzolaa sisältävän nimikkopizzan ja valkoisen Funghi-pizzan lisäksi myös klassikko Margherita.

Margherita on yksi pizzerian susotuimmista pizzerioista.
Margherita on yksi pizzerian susotuimmista pizzerioista. Kuva: Matias Jurvanen

“Se on yksinkertainen ja hienon makuinen pizza, jossa on loistava harmonia makujen kesken”, Nikko kertoo ja toteaa Margheritan olevan perinteisesti se tuote, josta laadukkaan pizzerian tunnistaa.

Asiakkaat ovat esittäneet toiveita myös gluteenittomasta pizzasta, ja tämä toive on keittiömestarin mukaan työn alla. 

“Se vaatii työtä ja testailua. Haluamme panostaa gluteenittomaan pohjaan kunnolla niin, että se olisi mahdollisimman lähellä samaa kuin muutkin pizzat.”

Yksi uuni ja pienet tilat aiheuttavat sen, että täysin keliaakikoille sopivan pizzan valmistaminen ei onnistu, mutta gluteenia vältteleville sopivan vaihtoehdon saaminen ruokalistalle on mahdollista.

“Sielu lepää”

Entisen 550 neliön ravintolan vaihtuminen pieneen, kolmen ihmisen voimin pyörivään paikkaan on Nikkon mukaan ollut “aika mahtavaa”. Eikä ainoastaan sen takia, että ravintola on myynyt hyvin heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

“Nyt niin sanotusti sielu lepää ja tästä pystyy nauttimaan ihan eri tavalla. Asiakkaiden kanssa ehtii keskustelemaan, ja samalla he pystyvät noudon yhteydessä näkemään miten keittiömme toimii. Tässä yhdistyvät kaikki hienot asiat”, keittiömestari toteaa.

Pizzauuni kannettiin ravintolaan ikkunasta, josta se mahtui sisään juuri ja juuri.
Pizzauuni kannettiin ravintolaan ikkunasta, josta se mahtui sisään juuri ja juuri. Kuva: Matias Jurvanen

Rajallisista tiloista huolimatta Kauppamäki tulee aina olemaan Edvinin koti, jossa ravintoloitsijat toivovat pystyvänsä toimimaan vielä pitkään. Suuri kysyntä on toki on tuonut mukanaan tarpeen miettiä keinoja, joilla ravintola voisi vastata paremmin asiakkaiden toiveisiin. Näiden toiveiden täyttämisen lisäksi ravintoloitsijat toivovat, että Edvinin asiakaspaikat saataisiin avattua.

“Tämän hetkinen tilanne on poikkeus kaikin puolin, myös meille. Emme halua olla pelkkä take away -paikka”, Nikko toteaa.

Kun asiakaspaikat saadaan avattua, asiakkaille on luvassa pizzan lisäksi antipastoja ja jälkiruokia - juomia unohtamatta. Vaikka suunnitelmia löytyy, nyt pitää kuitenkin vielä malttaa mieli ja mennä turvallisuus edellä.

“Pääasia on kuitenkin nyt se, että ihmiset pääsevät maistamaan meidän pizzaa!”

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi