Kaupungin parhaat ravintolat

Cityn lukijat valitsivat kaupungin parhaat ravintolat. 3287 ravintolapalveluiden heavyuseria ei voi olla väärässä.

Hämmennystä, myllerrystä

Kaupungin ravintolakilpailu on saavuttanut poikkeukselliset mittasuhteet. Ravintolakartalle nousee miltei viikoittain uusia yrittäjiä. Puolen vuoden aikana keskustaan on avattu mm. Sedu Koskisen yökerho Tiger, Jyrki Sukulan ruokaravintola La Via, Veli-Matti Kopion espanjalaisravintola Nuevo, Merisa Tabellin ja Jarkko Vikbergin Liekki, Eki Kallungin ja Stina Seppälän Tori. Yksityisyrittäjiä kaikki.

Ketjuista liikkellä on ollut mm. Center-Inn, jonka Simone starttasi syksyllä ja Elanto, joka lanseerasi Leningrad Cowboysin Uudenmaankadulle. Lisäksi moni ravintola on vaihtanut yrittäjää. Vuoden jänteellä uusien ravintoloiden listasta tulisi todella pitkä: Teatteri, Pravda, Grill&Fish, Drop Coffee Shop...

Nousukausi on toki kasvattanut ravintoloiden myyntiä, mutta tarjonta on käynyt niin selvästi kysynnän edellä, että myynti ravintolatuolia kohden on laskenut viime vuodet. Siis keskimäärin.

Ravintolamyllerrys näkyi myös Cityn ravintolaäänestyksessä, äänet jakautuivat Paras-sarjassa ennennäkemättömällä tavalla. Esimerkiksi viidenneksi sijoittunut texmex-evergreen Santa Fé sai vain 30 prosenttia vähemmän ääniä kuin voittaja, Helsinki Club.

Ensi kertaa ravintolaäänestyksen historiassa kaupungin parhaaksi ravintolaksi huudettiin yökerho. Helsinki Clubin menestykseen on vaikuttanut samaan tilaan kuuluva Memphis, jonka baarissa soi Suomi-pop ja jonka suositulta ruokapuolelta saa helppoja Amerikan herkkuja pihveistä salaatteihin.

"Memphis on yksi maailma lisää. Memphis ei ole kopio Kallen Suomi-baarista. Aikaisemminhan kaikki ravintolat soittivat Suomi-poppia. Sitten ne lopettivat. Tälle oli tilaus", kertoo viisi kuukautta Hesaria luotsannut ravintolapäällikkö Niko Hallamäki. Tuoreen päällikön myötä ovat alkaneet uudistukset. Yläkertaan on avattu uusi baari ja discovalot on juuri vaihdettu.

TJEU: Hesarin lauantaiyö.

Paras ravintola

1.  Helsinki Club
2.  Cantina West
3.  Kaarle XII
4.  Namaskaar
5.  Santa Fé
6.  Copacabana
7.  Bar Tapasta
8.  Papá Giovanni
9.  Manala
10.  Hullu Kukko

 

Menestyivät myös: George, Amarillo, Omenapuu, Teatteri, Mamma Rosa, La Tour, Helmi

Kolmintaistelu

1990-luvun alussa parhaan uuden ravintolan sarjassa ei kovia kamppailuja käyty. Toisin on nyt, ravintolakiiman aikana. Nalle Hammarin ja Aleksander Gullichsenin Pravda avasi viime keväänä Etelä-Esplanadin paraatipaikalle. Pravdan interiööriä on kehuttu laveasti. Suurin erikoisuus oli wc-aulojen läpinäkyvät seinät. Paikka imaisi nopeasti kaupungin muodikkaimmat ravintolasukkulat.

Poikkeuksellisen nopeasta kierrosta trendipaikoissa kertoo se, että jo nyt joidenkin besserwisserien mukaan Pravdan kulta-ajat olisivat ohitse. Uskokoon ken haluaa. Ainakin lounas ja alkuilta vetävät tämän ihmisakvaarion tupaten täyteen. Eikä lauantaina mahdu syömään.

Tiger jäi Pravdasta vain muutaman äänen. Suoritus on hyvä, koska äänestys oli ollut käynnissä jo viikkoja ennen kuin paikka avasi. "Startti on mennyt yli odotusten", sanoo Tigerin Sedu Koskinen, joka otti Tigerillä kahdeksan miljoonan markan riskin.

"Vuokravakuus miljoona, ilmastointi 2 milliä, äänentoisto ja valot 1,5 milliä ja sisustus 3,5 miljoonaa", Koskinen erittelee investointiaan. Multiravintola Teatteri oli odotetusti kärjen tuntumassa. Ainoana puhtaana ruokapaikkana kärkeen kiilasi kiitelty kalaruokiin erikoistunut Grill&Fish, jonka avarien lasiseinien näkymä Rautatientorille on vertaansa vailla pimeänä iltana.

TJEU: Pravdan wc-tilat.

Paras uusi

1.  Pravda
2.  Tiger
3.  Teatteri
4.  Grill & Fish
5.  Drop Coffee Shop
6.  Simone

Papá on paras!

Okei, Papá Giovanni jyräsi.

Papássahan henkilökunnasta pidetään huolta seikkailumatkoilla ja viini- ja ruokatenteillä. Moni henkilökunnan jäsen on ollut Italiassa opiskelemassa viini- ja ruokakulttuuria. Nyt henkilökunnan välillä käydään myyntikilpailua.

Edellisvuotena henkilökunnasta poistui viisi, joista kolme teki pikaisen paluun. Tänä vuonna henkilökunnasta kolme on saanut ylennyksen, salin puolelle on tullut viisi uutta ihmistä, eikä kukaan ole lähtenyt."Kun henkilökunnalla on hauskaa, on asiakkaallakin hauskaa", kiteyttää pomo Kalle Ruuskanen. Jasu Piaceskin johdolla pyörivä drinkkibaari Sling In nousi kakkoseksi, ja viinilistallaan mainetta kerännyt, jo 80-luvulla breikannut ja uutta vahvaa tuloa tekevä Hullu Kukko kolmanneksi.

TJEU: Papán viinilista, jossa viinit on lueteltu täyteläisyyden mukaan.

Paras henkilökunta

1.  Papá Giovanni
2.  Sling In
3.  Hullu Kukko
4.  Cantina West
5.  Copacabana
6.  Molly Malone´s
7.  Kaarle XII
8.  Memphis
9.  Namaskaar
10.  Pravda

Wayne´s kampesi klassikot

Uusi kahviloita on syntynyt viime vuosina Helsinkiin kuin lestadiolaisperheeseen lapsia: Drop coffee shop, Coffee house, Modesty. Uusimmat tulokkaat olivat amerikkalaistyylisiä coffee shoppeja, joiden idea on amerikkalaistyylisesti coffee to go. Tapa ei ole tänne kuitenkaan liiemmilti juurtunut. Siksi hyvä kahvila on muutakin kuin hyvä kahvi to go. Ainoa coffee shop, joka kiilasi perinteisten kahviloiden, Esplanadin, Strindbergin ja Engelin ohi, oli Wayne´s Coffee.

"Lähes kaikki asiakkaat syövät täällä jotain. Me teemme itse kaikki leivonnaiset. Jotkut resepteistämme ovat Ruotsista, nykyään kehittelemme paljon itse. Hyvä kahvila on osiensa summa", kertoo Wayne´s Coffeen omistaja Mikko Mohlberg.

Wayne´s tarjoaa asiakkaille luettavaksi mm. 30 eri lehteä sekä ilmaisen internet-yhteyden. Kahvilaan on luvassa myös 30 lisäpaikkaa. Wayne´s tarjoaa arkiaamuisin aamiaista, joten ovetkin aukeavat nyt jo puoli kahdeksalta. Huhtikuussa Wayne´s avaa Tampereella ja syksyllä Espoossa. Helsingin keskustasta etsitään myös uusia tiloja.

TJEU: Muffinssi ja wrap.

Paras kahvila

1.  Wayne´s Coffee
2.  Café Esplanad
3.  Café Strindberg
4.  Café Engel
5.  Café Giovanni
6.  Drop Coffee Shop
7.  Ekberg
8.  Modesty
9.  Ursula
10.  Coffee House

Voittamaton Papá!

Jo neljättä vuotta peräkkäin lukijat ovat sitä mieltä, että paras ruoka on Papá Giovannissa. Konsepti on selkeä: hyvää italialaista ruokaa kohtuullisen edullisesti.

"Italialainen ruoka on tuote, joka on helppo. Se maistuu monelle. Teemme jatkuvasti italialaisempaa ruokaa. Viisi vuotta sitten Mozzarella oli suhtkoht tuntematon, nyt se on jo must. Samoin on käynyt aurinkokuivatuille tomaateille ja Parman kinkulle", kertoo ravintolanjohtaja Kalle Ruuskanen.

Uudet tulijat - Pravda ja Teatteri - eivät päässeet kärkeä sekoittamaan: tex-mex jyrää yhä Santa Fé ja Cantina West ovat kärkinelikossa, Coloradokin kiilasi viidenneksi.

Mikä on kestosuosion salaisuus?

"Meillä käy paljon kanta-asiakkaita ja lista on pysynyt suunnilleen samana vuosien varrella", kertoo Santa Fén vuoropäällikkö Kimmo Ahtela.
70 prosenttia sekä San Fén että Papá Giovannin (ilta)asiakkaista on naisia. Ja naiset määräävät, missä on hyvä ruoka. Suurin osa Santa Félle ja Papá Giovannille äänensä antaneista oli naisia.

TJEU: Papá Giovannin Carpaccio alla parmeggiano, hummerispagetti.

Paras ruoka

1.  Papá Giovanni
2.  Santa Fé
3.  Namaskaar
4.  Cantina West
5.  Colorado
6.  Bar Tapasta
7.  Kynsilaukka
8.  Copacabana
9.  Amarillo
10.  Himalaya

Drinkkibaari rules!

Baarisarjassa kärjessä ovat usein ns. multibaarit, koko illan ilot, kuten Molly Malone´s, Pravda ja Lost&Found, Kurki.

Tämän - ja viime - vuoden äänestyksen voittaja Sling In onkin poikkeus. Vähän tilaa, paljon drinkkejä. Puolasta kotoisin olevan baarimikon Jasu Piaseckin ja hänen yhtiökumppaninsa Kalle Alajoen omistama drinkkibaari leffateatteri Bristolin vieressä nauttii elokuvakävijöiden, yön pohjustajien ja ravintola-ammattilaisten suosiota.

Sling Inissa on kaupungin suurin drinkkireseptistö: yli 800 ohjetta. Asiakas voi halutessaan tietokoneella valita lempidrinkkinsä.

"Olut on meillä palvelujuoma. Suurin osa asiakkaista juo drinkkejä", kertoo Jasu.

Suosiota ei ainakaan vähennä suora näkymä kuntosali Alexiumin aerobic-saliin. Siellä on muuten miehiäkin.

Mother tuli lujaa kärkiseuraan, mutta parin viime vuoden suosikki Kurki Bar joutui taipumaan.

Turbulenssista kertoo TOP10-listan huikea vaihtuvuus. Peräti seitsemän uutta ravintolaa listalla.

TJEU: Viikonloppuisin kello 23 juhlijoita, sunnuntaisin, maanantaisin, tiistaisin ravintola-alan ammattilaisia. Drinkit: Blue-blazer, Joutsenlampi.

Paras baari

1.  Sling In
2.  Molly Malone´s
3.  Mother
4.  Memphis
5.  Pravda
6.  Bar Tapasta
7.  Kurki Bar
8.  Saunabar
9.  Iguana
10.  Lost & Found

Namaskaar on yhä ykkönen

Kaupungin paras etninen on intialainen Namaskaar - jo viidettä kertaa peräkkäin.

Mutta Namaskaarin perässä pakka on sekaisin. Nepalilainen Himalaya kiilasi kakkoseksi, Farouge piti pintansa kolmosena. Pieni, 20-paikkainen ja aina täynnä oleva thaimaalaisravintola Mai Thai tipahti neloseksi. Ainoa kymmenen kärkeen kiilannut kiinalainen oli Aleksis Kiven kadun Peking.

Kun muiden sijoitukset jatkuvasti vaihtuvat, kuinka Namaskaar onnistuu pitämään pintansa vuosi vuoden jälkeen.

"Me emme kikkaile, vaan teemme aitointialaista ruokaa", uskoo ravintolan omistaja Rauno Rönnberg.

Hyvin naisvaltaisaan asiakaskuntaan on Rönnbergin iloksi tullut viime aikoina lisää paljon miehiä.

Namaskaarin tunnettavuutta on lisänyt entisestään Aleksanterinkadulle syksyllä avannut Namaskaar Express. Expressin suosio on ollut suuri, ainakin Rönnbergin mukaan.

"Lounasaikoina jono on usein ovelle."

Myös toisen expressin avaamista harkitaan.

TJEU: Namaskaarin buffet-pöytä 95 mk.

Paras etninen

1.  Namaskaar
2.  Himalaya
3.  Farouge
4.  Maithai
5.  Kabuki
6.  Peking

Manala vastaan Jaskan grilli

Kaupungin nakkikioskibisneksen kruunaamattoman kuninkaan, Jaskan grillin, pahin ja paras kilpailija on naapurin Manala. Hyvä yöruoka on keskittynyt Töölönkadun päähän. Kun Manalassa yhdeksän vuotta sitten alettiin tarjoilla yöruokaa ja näin vähennettiin Jaskan grilliin kohdistuvaa kauheaa sulkemisajan jälkeistä painetta, ei suksee ollut välitön. Vähitellen Manalassa tilauksia saa tehdä pilkkuun asti.

Ja lista on sama kuin päivälläkin.

Ravintolasta kerrotaan, että suosituinta yöruokaa ovat pizzat, lohikeitto, etanat ja St. Urho‘s pannu. Maan mainio lohikeitto kelpaa kuulemma kansanedustajillekin.

Yöruoan takana on ravintolapäällikkö Vesa Ralio, kokki muuten itsekin.

TJEU: Manalan lohikeitto 29,50/syöjä tarjoillaan kahdelle.

Paras yöruoka

1.  Manala
2.  Jaskan Grilli
3.  Stadin Kebab
4.  Copacabana
5.  Eerikin Pippuri
6.  Tuomaksen Grilli

Nopeammin, edullisemmin

"Meillä ei ole enää yhtään yli 100 markan annosta listalla", kertoo kaupungin parhaan edullisen, amerikkalaistyylisen pihveihin erikoistuneen dinerin Dick Tracy´sin, ravintolapäällikkö Carola Wikström-Oinonen. Viime vuonna listan kallein maksoi vielä 149 markkaa. Dick Tracy´sissa edullisuutta vaalitaan todenteolla.

"Kun määrittelemme annokselle hintaa, kyselemme toisiltamme kuinka paljon olisimme valmiita annoksesta maksamaan."

Edullisina hinnat pidetään tekemällä ruoat alusta asti itse. Mitään ei osteta valmiina.

"Siten pystymme myös kertomaan asiakkaille, mitä ruoka sisältää."

Kakkoseksi tuli Uudenmaankadun piskuinen Bar Tapasta, jonka viikonloppuisin täyttävät tapaksen syöjät.

TJEU: Lounas 44-49 mk.

Paras edullinen

1.  Dick Tracy´s
2.  Bar Tapasta
3.  Lautanen
4.  Stadin Kebab
5.  Sivuraide
6.  Hesburger

 

Menestyivät myös: George, Amarillo, Omenapuu, Teatteri, Mamma Rosa, La Tour, Helmi


Yön veteraani voitti

On väitetty, että VIP-muovit olisivat palanneet kaupunkiin. Jopa siinä määrin, että tämä uusvanha kulttuuri olisi vaikuttanut naamavippiperiaatteella toimivien ravintoloiden, kuten Kaarle XII:n ja Helsinki Clubin, asemaan. Cityn äänestyksessä trendi ei ainakaan vielä ollut havaittavissa, vanha kärki kesti, vaikka Hesari ja Kaarle XII vetovuoroa vaihtoivatkin. Sarjan neljän kärki on ns. naamavippiravintoloita, ensimmäinen muoveja jakava ravintola, Teatteri, oli viides.

"Kun kaupungissa avaa uusi yöravintola, se näkyy suosiossamme yleensä kuukauden tai kaksi, kun tietyt asiakkaat käyvät katsastamassa paikan. Sen jälkeen suosio palautuu ennalleen. Hesarin starttaaminen näkyi aikoinaan selvästi, Tigerin ja Teatterin rynnistys yllättävän vähän", sarjan voittajan, ikimenestyjä Kaarle XII:n pomo Kari Väyrynen kommentoi.

Kallen ikiaikainen menestys kaupungin yössä on osoitus siitä, että yön ykköspaikan ei välttämättä tarvitse muuttaa konseptiaan kerran kolmessa vuodessa, jos kanta-asiakkaisiin on poikkeuksellisen syvä suhde ja peruskonsepti on tehty ajattomaksi, kansalliseen muistiin perustavaksi. Kansallisen muistin taktiikka puree kuin tauti Kallen alakerran Suomi-baarissa torstaisin ja lauantaisin.

Vaikka 512 asiakaspaikan ravintolassa kaikki on melkein kuin aina ennenkin, ravintola uudistuu koko ajan. Viime vuoden suurin ponnistus oli yläkerran äänentoiston uudistaminen. Projektin takia Kaarle

XII:n talo leikattiin sananmukaisesti irti naapuritalosta. Kaupungin kalleimmaksi tituleerattu ero on 3-7 cm mittauskohdasta riippuen.

Kaarle XII:n asemaa on vaikea horjuttaa myös siksi, että asiakaskunta on piirun vanhempaa kuin muissa yöpaikoissa. Väyrynen arvelee yläkerran asiakkaiden keski-iäksi 26 vuotta. Alakerrassa bailaavat kolmikymppiset.

"Näyttää myös siltä, että asiakkaamme ovat piirun koulutetumpia kuin muissa yöpaikoissa", Väyrynen sanoo.

Ja myös konservatiivisempia?

"Tietyssä mielessä voin tuon allekirjoittaa", Värynen myöntyy.

TJEU: Kallen Suomi-baarin
soittolista TOP 5
Jean S.: Terve
Tapani Kansa: R-A-K-A-S    
Lea Laven: Ei oo, ei tuu
Nylon Beat: Viimeinen
TikTak: Lopeta

Paras bailupaikka

1.  Kaarle XII
2.  Helsinki Club
3.  Copacabana
4.  Manala
5.  Teatteri
6.  König
7.  Lost & Found
8.  Cantina West
9.  Heartbreakers
10.  Kerma

Minkä ravintolan haluaisit omistaa?

Ravintolapomot vastaavat.

Kim Heiniö, Ravintola Motherin omistaja.
Kosmos
"Kosmoksella on pitkät perinteet, se on osa Helsingin ravintolahistoriaa ja sillä on lojaalit kanta-asiakkaat. Uskon, että ruokapuoli on kannattava."

Kari Väyrynen, Kaarle XII:n johtaja ja Primulan omistajasukua.
Highlight
"Sijainniltaanhan se ei ole hirveän hyvä, mutta minua viehättää se, että kyseessä on entinen kirkko. Hyvää tilassa on myös se, että se on kolmikerroksinen ja iso. Kellariin tekisin kellariravintolan, jos se olisi mahdollista. Yläkerran baareja siirtäisin seinämille, nyt ne ovat kulkureiteillä."

Kimmo Kuurma, Center Inn -ravintoloiden johtaja. Ketjuun kuuluvat muun muassa Simone, Raffaello, Michelle, Pub Soopeli, Poppis.
La Via
"La Vian ottaisin, ja Sukulan kaupan päälle. La Via on upeassa, vanhassa talossa, lähellä keskustaa. Paikassa on hyvä fiilis ja myös mahdollisuus tehdä bisnestä."

Björn Hammar, Omistaa yhtiökumppaninsa Alexander Gullichsenin kanssa Pravdan ja Maxillin.
Savoy
"Savoyn haluaisin sillä varauksella, että Alvar Aalto -säätiö antaisi tehdä sinne baarin siihen flyygelin lähistölle, josta voisi katsella Espan upeita maisemia. Jos Savoyssa olisi baari, siellä voisi piipahtaa useammin. Savoy on niitä harvoja ravintoloita Suomessa, joka ulkomailla tunnetaan."

Sedu Koskinen, Turkulainen ravintoloitsija, joka omistaa ravintoloita Turussa, Tampereella ja Hämeenlinnassa. Helsingissä taskussa on Tiger.
Teatteri
"Sijainti keskellä Helsinkiä on sellainen, että siinä on mahdollista tehdä bisnestä. Se on tuollaisenaankin hyvä, mutta minä tekisin paikasta erilaisen."

Kasperi Saari, Muun muassa ravintola Teatteria, Sipulia ja Savoyta pyörittävän Royal Rest -ravintolaketjun toimitusjohtaja ja omistaja.
Kosmos
"Kosmos on sekä liiketaloudellisesti että fiiliksen perusteella hyvä valinta. Perinteikäs ravintola, joka on kauan ollut paikallaan. Sillä on hyvä kanta-asiakaskunta. Kosmoksen konsepti kuin meidän ravintoloissa."

Sakari Ellilä, Elannon ravintolapomo, joka kaitsee muun muassa Zetoria.
Vanha ylioppilastalo
"Loistava sijainti ja upea, monikäyttöinen talo. Lisäksi paikalla on historiaa, joka antaa sille oman viehätyksensä. Jos sen omistaisin, olisin rikas mies. Vanhalla voisi tehdä paljon rahaa."

Stiina Seppälä, Motin omistajia. Uusin ostos on ravintola Tori Fredrikintorilla.
Savoy
"Klassinen kulttuurimiljöö, josta en muuttaisi mitään. Valinta fiilispohjalta."

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi