Kesäpäivän vinkki: ihmeellinen Vartiosaari

Kuljetus Laajasalon ja Tammisalon kainalossa sijaitsevaan luonnonsaareen on tällä viikolla maksuton.

Kuva: Okko Oinonen: Save Vartiosaari / YouTube

Oletko kuullut Vartiosaaresta? Harva helsinkiläinen on, vaikka se on aivan lähellä ja siellä asutaan. Sillattomaan, neliökilometrin kokoiseen saareen ei ole rakennettu mitään yli kuuteenkymmeneen vuoteen. 

Vartiosaari on suloinen saari, joka sijaitsee Itä-Helsingissä. Saari tarjoaa paitsi luonnonkauneutta ja -polkuja samoiluun, myös kiinnostavaa arkkitehtuuria. Saaren 57 huvilaa asuttaa parikymmentä ympärivuotista asukasta - puolet huviloista omistaa Helsingin kaupunki, joka vuokraa niitä erilaisille toimijoille: poikkitaiteellinen yhdistys, Helsingin nuorisoasiainkeskus sekä Luonto- ja eläintalliyhdistys vuohineen. Saarelle ei ole rakennettu mitään uutta sitten 1950-luvun. Saarta ylläpitää kaupunginosayhdistys Vartiosaari-seura, ja se on kaikille avointa virkistysaluetta. 

Vartiosaari-seura ja Helsingin nuorisoasiiankeskus järjestävät tänä kesänä maksuttomia kuljetuksia saareen. Tällä viikolla (20.-25. heinäkuuta) veneretki Reposalmesta Vartiosaareen ja takaisin on maksuton. Normaalit aikataulut ja hinnat Laajasalosta ja Hakaniemestä Vartiosaareen löytyvät Suomen Saaristokuljetuksen sivuilta. 

Vartiosaari on harvinainen hienous seitsemän kilometriä Senaatintorilta itään, ja on ihmeellistä, ettei sen kauniita huviloita olla purettu kerrostalojen tieltä. Hyvä niin. Valtaosa huviloista on peräisin 1900-1920-luvuilta, eikä niiden kauneudelle vetäisi mikään vertoja. Saareen ei ole myöskään rakennettu siltaa, vaikka se sijaitsee vain sata metriä mantereelta. Tutustu ja ihastu saareen Vartiosaari-seuran sivuilla - ja itse saaressa. 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi