Kokkimaajoukkueen johtajalta yllättävä veto: ”En tiennyt olevani näin spontaani”

Suomen kokkimaajoukkueen johtaja Katja Tuomainen laittoi oman fine dining -ravintolan pystyyn muutamassa kuukaudessa.

KaJon herkut on loihdittu parhaista kotimaisista raaka-aineista.

  • Mikä: Pop up -ravintola
  • Missä: Kapteeninkatu 7, Helsinki
  • Mitä: Kokonaisvaltainen illalliselämys

Vaikka voisi  luulla, että oman ravintolan perustaminen vaatii vuosikausien suunnittelua, lähes kymmenen vuotta kokkimaajoukkueessa työskennellyt Katja Tuomainen pisti fine dining -paikan pystyyn parissa kuukaudessa.

Lumipallon lailla eteenpäin vyörynyt idea sai alkunsa naisen selaillessa viime vuonna kokkimaajoukkuetta sparranneen Jimmi Erikssonin sosiaalista mediaa. Kuvat omasta studiosta herättivät ajatukseen, miksi Tuomaisella itsellään ei voisi olla yhtä mahtavaa studiota. Niin, miksei?

“Vaikka koen olevani spontaani ihminen, en tiennyt että näin spontaani”, Tuomainen nauraa KaJo Culinary Studion mediatilaisuudessa.

“Aloimme etsimään tiloja ja oma vaatimukseni oli se, että sen pitäisi sijaita Ullanlinnan alueella. Unelmanani oli löytää juurikin tällainen kaksikerroksinen paikka, ja tässä se nyt on.”

Illallinen kokoaa 10 vierasta yhteisen pöydän äärelle.

Kapteeninkadulla, kerrostalon kivijalassa sijaitseva tila on remontoitu lämpimillä sävyillä mahdollisimman kotoisan tuntuisaksi. Tavoite on, että vieraiden hartiat laskevat ovesta astuttaessa muutaman sentin alemmas. Täällä ei tarvitse muuta kuin nauttia.

Sen lisäksi, että Tuomainen haluaa luoda asiakkaille mahdollisimman mieleenpainuvia elämyksiä, marras-joulukuussa järjestettävä pop up on myös kokkimaajoukkueen johtajan oma henkireikä.

“Tämä on minun oman inspiraation ja luovuuden lähteeni. Leikkikenttä, jossa saan toteuttaa omia visioitani juuri mieleni mukaan.”

Kokonaisvaltainen fine dining -elämys kohtuuhintaan

Intiimi, seitsemän ruokalajin illallinen ruokajuomineen kustantaa 139 euroa henkeä kohden.

Helsingin hintatasoon verrattuna tämä kuulostaa varsin maltilliselta hinnalta siihen nähden, että illalliseen sisältyvät fine dining -annosten lisäksi myös juomat aina alkumaljoista jälkiruokakahveihin. Lisäkustannuksia ei illan aikana synny.

Kohtuullinen hinta yksi lukuisista Tuomaisen tekemistä tietoisista valinnoista.

KaJon annokset hivelevät sekä silmää että makuaistia.

“Toivoisin, että hyvä ruoka ja elämykset olisivat saavutettavissa mahdollisimman monelle. Ehkä tämä illallinen voisi olla se panostus, joka tehdään kerran vuodessa.”

Illallinen alkaa aina kello 18, ja tällä kellon lyömällä kaikki illallisen kymmenen vierasta toivotetaan tervetulleiksi alkujuomien ja pienten sormisyötävien äärelle. Kun alkujännitys on saatu hätiisteltyä ja puheensorina alkanut hieman koventua, on aika siirtyä alakertaan illallispöytään.

“Vaikka monelle suomalaiselle vieraiden ihmisten juttelu voi tuntua aluksi vieraalta, yhteisen ruokapöydän ääressä usein tilanne laukeaa ja keskustelu alkaa kulkea kuin itsestään.”

Henkilökuntaa illallisen järjestämiseen on tasan kaksi. Tuomainen hoitaa ruoat, yhtiökumppani Laura Moisio tarjoilun.

“Illallisen ajoittamista on harjoiteltu niin, että kiireen tuntua ei synny ja asiakkaat ehditään kohdata kunnolla. Aito läsnäolo tuo illalliseen niin paljon lisää, että siitä ei haluta missään nimessä tinkiä", Tuomainen toteaa.

Pienet makeat kruunaavat illallisen.

Kun illallinen on nautittu, on aika siirtyä takaisin yläkertaan, jossa pöytiin katetaan kahvia, teetä ja pieniä makeita herkkuja.

Jos illallinen on nivonnut vieraat yhteen, voi olla, että koko porukka jatkaa yhdessä iltaa vaikkapa drinkkien merkeissä. Suomalaisetkin voivat joskus yllättää.

KaJossa luotetaan ihmisiin

Viime aikoina no show on puhututtanut ravintolamaailmassa, ja osa huippuravintoloista on turvautunut ennakkomaksuihin ongelman välttämiseksi. KaJossa paikkoja on jokaiselle illalle vain kymmenen, eli jokainen paikalle jättämättä tuleva on prosentuaalisesti paljon.

Tästä huolimatta Tuomainen ei halua lähteä pyytämään asiakkailta etukäteen maksua, vaan hän luottaa ihmisyyden voimaan.

KaJossa halutaan panostaa myös ihmisten kohtaamiseen.

“Vastaan jokaiseen varaukseen itse sähköpostitse ja ylläpidän kontaktia aina illalliseen asti. Uskon, että henkilökohtaisen yhteyden luominen luo kynnystä jättää tulematta paikalle ilmoittamatta.”

Illallisia järjestetään perjantaisin aina 19. joulukuuta saakka, ja jokaiseen kattaukseen mahtuu kymmenen henkeä. Tämän kanssa kannattaa siis olla ajoissa liikkeellä, jos mielii päästä yhteiseen pöytään. 

Suosittelemme