Kortinlukijat muuttuvat kosketusnäytöiksi, matkakortin ulkonäkö vaihtuu ja reittiopas uudistuu

HSL hyppää reaaliaikaisen kulkutiedon piiriin.

Kuva: Lauri Eriksson / HSL

Tänä keväänä HSL uudistaa matkakorttijärjestelmäänsä laajasti. Uudistuksen mukana kaikki matkakortinlukijat muuttuvat kosketusnäytöiksi. Uusia matkakortinlukijoita otettiin käyttöön kevään aikana. Kosketusnäytön tarkoituksena on estää väärinpainalluksia. Ensin valitaan matka, sen jälkeen painetaan OK ja vasta sitten asetetaan kortti lukijaan. Myös kaikki lippuautomaatit muuttuvat.

HSL hyppää reaaliaikaisen kulkutiedon piiriin. Nyt reaaliaikaista informaatiota saadaan vain raitiovaunuista ja osasta Helsingin busseista, kun uusi informaatiojärjestelmä tuo ajantasaiset tiedot kaikkiin HSL-alueen liikennevälineisiin. Kun laitteiden asennus on suoritettu, pysäkeillä oleville näytöille tulee liikennevälineen reaaliaikainen lähtöaika. Laiteasennusten on arvioitu olevan valmiina vuoden 2016 loppupuolella. Seuraavasta pysäkistä ilmoitetaan kuulutusten ja näyttöjen avulla. Myöhemmin niissä voidaan kertoa myös poikkeusreiteistä ja matkustajatiedotteista.

Reittiopas muuttuu syksyllä 2016. Uusi Reittiopas ilmoittaa ajoneuvojen kulkutietojen lisäksi myös säätilan ja se näyttää kaikki lähelläsi sijaitsevat pysäkit ja liikennevälineet. Jatkossa voit suunnitella matkaa helpommin, kun näet kaikki ympärilläsi olevat vaihtoehdot. Järjestelmä on HSL:n, Liikenneviraston ja kehittäjäyhteisön yhteistyötä. Uutta Reittiopasta on tällä hetkellä mahdollista testata beta-vaiheessa.

Kuva: HSL

Myös matkakorttien ulkonäkö ja nimet muuttuvat. Matkakortti muuttuu siniseksi HSL-kortiksi ja kertakortit saavat valkoisen värin käyttäen nimeä Matkailijakortti. Korttien vaihto alkaa loppuvuonna 2016 sen jälkeen, kun kaikki kortinlukijat on vaihdettu. Matkakortin voi vaihtaa HSL-kortiksi latauspisteissä. Uudet kortit mahdollistavat nettilatauksen ja uuden vyöhykemallin käyttöönoton.

Uudet vyöhykkeet tulevat käyttöön 2017. Vyöhykkeiden rajat perustuvat ensisijaisesti etäisyyteen Helsingin keskustasta, eivätkä rajat kulje enää samankaltaisesti kuntien linjojen mukaisesti, niinkuin nykypäivänä. Vyöhykkeet merkitään kirjaintunnuksin A, B, C ja D. Pääkaupunkiseudun alueella minimiostos on kaksi vyöhykettä. Jos siis matkustat A-vyöhykkeellä vaikkapa Pasilasta Helsingin keskustaan, tarvitset AB-lipun. 

Jos nyt omistat Helsingin sisäisen matkakortin, joudut maksamaan seutulipun matkustaessasi Tikkurilaan, sen sijaan, että ostaisit lisäksi Vantaan sisäisen lipun. Tämä muuttuu. Jos omistat AB-vyöhykkeen kausilipun, voit matkustaa C-vyöhykkeelle lisämaksusta, eikä maksua tarvita koko matkasta. Mahtavaa.

HSL muutosaikataulu.
HSL muutosaikataulu. Kuva: HSL

 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi