Köysiakrobatiaa ilmassa ja vedessä

Dive on epätavanomaisesti uimahallissa esitettävä nykysirkusteos.

Kuva: Riku Pihlanto

Uusi nykysirkusteos DIve esitetään tavanomaisesta poikkeassa paikassa. Köysiakrobatiaa esittävä teos tapahtuu uimahallissa ja luo erityisen esityskokemuksen, jossa ilma-akrobatia ja vedenalainen liike sulautuvat saumattomasti yhteen. Esitys on paikkakohtainen ja esitetään Oulussa Raksilan uimahallissa. Esitys on osa Oulun juhlaviikkoja ja Flow-sirkuksen esityssarjaa. Loppuvuodesta esitys järjestetään myös Helsingissä.

Ilma-akrobaatti Salla Hakanpää uskaltautuu tekemään temppuja hyppytorniin kiinnitetyssä köydessä. Liike tapahtuu ilmassa, mutta Hakanpää myös sulkeltaa veden alle. Aika mageeta.

Jotta yleisö saisi parhaan mahdollisen katselukokemuksen, esitystä seurataan videoscreeniltä. Nykysirkusryhmä WHS leikittelee Dive-teoksessaan painovoimalla ja painottomuuden voimalla, jossa painovoimalain mukaisesti esiintyjät ja käytössä olevat objektit ovat alttiita maan vetovoimalle, veden paineelle ja nosteelle.

Kuinka näin huikea idea syntyi? Innoittajana toimi Ville Walon ja Salla Hakanpään Pinta-teos, jossa työryhmä kuvasi vedenalla köysiakrabatiaa. Akrobatia veden alla on täysin erilaista kuin ilmassa, sillä painovoima on eri.

”Veden alla joutuu tekemään työtä, jotta ei nousisi ylöspäin. Haaste on päinvastainen kuin ilma­‐akrobaatilla normaalisti”, Hakanpää sanoo.

DIve muuttaa arkisen uimahallin taidenäyttämöksi. Jokainen esitys räätälöidään kohdeuimahallia varten. Uimahallin mahdollisuuksia on toistaiseksi varsin vähän hyödynnetty esittävän taiteen kentällä. 

Uimahalli on kuitenkin mitä oivallisin esitystila kiertue‐esitykselle, sillä uimahalleja löytyy lähes joka kaupungista, niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Alustavat keskustelut tulevista esityksistä onkin jo aloitettu yhteistyötahojen kanssa.

Mitähän muuta uimahalleissa nähdään tulevaisuudessa? Jäämme innolla odottamaan.

Dive perjantaina ja launtaina 6.-7. elokuuta kello 19, Raksilan uimahalli, Oulu. Liput 20 / 15 € Oulu10 ja Kulttuuritalo Valve ja tunti ennen esitystä ovelta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi