Kun Hans Välimäki ja Arto Rastas perustavat uuden ravintolan, pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan: "On aika tylsä ajatus, että pitäisi aina tuoda jotain uutta”

Hans Välimäki ja Arto Rastas avaavat uuden ravintolansa Helsingin ydinkeskustaan marraskuussa.

Hans Välimäki ja Arto Rastas lyövät lusikkansa samaan soppaan ja avaavat yhteisen ravintolan Helsinkiin.
Hans Välimäki ja Arto Rastas lyövät lusikkansa samaan soppaan ja avaavat yhteisen ravintolan Helsinkiin.

“Se on aika tylsä ajatus, että pitäisi aina tuoda jotain uutta”, sanoo Arto Rastas, tamperelainen ravintoloitsija ja keittiömestari, joka on avaamassa uutta ravintolaa Helsinkiin yhdessä Hans Välimäen kanssa.

Kun kaksi näin kovan tason kokkia pistävät lusikkansa samaan soppaan, pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan. Sen sijaan, että Rastas ja Välimäki haluaisivat tuoda Helsingin ravintolakenttään jotakin uutta ja mullistavaa, he aikovat laajentaa kaupungin ravintolatarjontaa paikalla, jossa he itsekin viihtyisivät.

“Ruokatuote tulee olemaan suhteellisen simppeli ja se nojaa hyviin raaka-aineisiin. Siitä tulee lyhykäisyydessään paikka, jossa tykättäisiin itsekin käydä”, Välimäki kuvailee.

Kun Hans Välimäki ilmoitti lähtevänsä legendaarisesta Palacesta, moni pohti, mikä mahtaa olla huippukokin seuraava siirto. Vastaus on Penélope, noin 60-paikkainen moderni tapasravintola Mikonkadulla, entisen Amarillon naapurissa.

Penélope on itse asiassa osa laajempaa kokonaisuutta. Välimäki ja Rastas pyörittävät myös samassa kiinteistössä toimivan yrityshautomo Epicenterin henkilöstöravintolaa sekä Event Space -tapahtumatilaa, jota vuokrataan yksityistilaisuuksiin myös ulkopuolisille.

Vaikutteita ympäri maailmaa

Idea yhteisestä ravintolasta alkoi muotoutua reilu vuosi sitten keväällä, kun Välimäki oli vierailevana tähtenä Arto Rastaan Hellassa & Huoneessa Tampereella.

“Oli aikasemminkin ollut sellainen ajatus, että olisi kiva tehdä ravintola, jossa itsekin viihtyisi, enkä puhu nyt fine diningista. Sellainen paikka, johon voisi itsekin mennä kavereiden kanssa”, Välimäki kertoo.

Penélope avataan näillä näkymin marraskuun puolivälissä, kun remontti on saatu päätökseen.

Vaikka Välimäki ja Rastas luonnehtivat Penélopea moderniksi tapas-ravintolaksi, vaikutteita on haettu muualtakin kuin Espanjasta.

“Sinne tulee kaikenlaisia ruokia. On aasialaisia vaikutteita ja Lähi-Idän vaikutteita, ja sinne tulee myös pieni lihakaappi, josta voi valita vaikka pihvin jos haluaa. Tapashan on vain tapa tarjota ruokaa.”

Tarjolla ei ole valmiita menukokonaisuuksia, vaan listalta löytyy joukko pienempiä ja isompia annoksia, joista voi koota mieleisensä aterian.

“Siellä ei tarvitse viettää välttämättä koko iltaa, vaan voi myös piipahtaa ottamassa lasin viiniä ja hyvää ruokaa ja jatkaa matkaa, mutta voi myös jäädä syömään pidemmäksikin aikaa”, Rastas kuvailee.

Keskipisteenä avokeittiö

Avainsana on mutkattomuus. Ravintola halutaan pitää helposti lähestyttävänä, hintataso maltillisena, ja asiakkaita kohdellaan kuin kotiin kutsuttuja vieraita.

Ravintolan keskipisteenä toimii avokeittiö, jossa annokset syntyvät asiakkaiden silmien alla kuten kotonakin.

"Eikös se ole aina se olohuone tai keittiö, missä ihmiset haluavat olla? Yritämme välittää sellaista tunnelmaa”, Välimäki sanoo.

Tiskin ääreen voi myös istahtaa ja pyytää kokkia tuomaan ruokaa pöytään niin kauan, kunnes vatsa on täynnä.

“Me tehdään safkaa, ja sitten kun olet täynnä niin sanot, että nyt riittää. Tällä tavallahan toimitaan monissa tapasravintoloissa Barcelonassa.“

Huippuluokan raaka-aineet

Kotoisasta tunnelmasta huolimatta ruoanvalmistuksessa hyödynnetään fine dining -puolelta opittuja tekniikoita, ja raaka-aineet ovat huippuluokkaa.

“Meille tulee myös päivittäin erilaisia raaka-aineita, joita hyödynnetään päivän menussa, eli käytännössä meillä voi olla joskus hummeria, merirapua tai jotain kotimaista kalaa, mitä sitten grillataan.”

Penélope tulee pitämään ovensa auki joka päivä, ja sunnuntaille on kaavailtu brunssia. Vaikka avajaisiin on vielä pari kuukautta, illan viimeinen biisi on jo päätetty.

“Ilta päättyy joka ilta valomerkkiin ja Sister Sledgen kappaleeseen We are family. Siitä tietää, että on aika lähteä kotiin.”

Penélope, Mikonkatu 9. 

2 kommenttia

Madridista

17.9.2018 13:25

Paranna tapas!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tepitalk

18.9.2018 12:54

Mais-tapas!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi