Kun rahaa on vain yhteen keittiötarvikkeeseen

City-lehti listasi kymmenen must-hankintaa sille, jolla on keittiössä rajallisesti tilaa tai tili kroonisesti tyhjä.

Kuva: Stockmann

Viinilasi

Viinifriikki valitsee viinilasin rypäleen mukaan. Minikeittiöön sopii lasi, josta voi juoda kaikkia viinejä. Riedelin Riesling/Zinfandel-lasit sopivat sekä valkkarille että punkulle. Toinen vaihtoehto on Iittalan Lempi, joka tuplaa vesilasina.

Lempi 10,90 e, Riedelin Riesling/Zinfandel n. 55 e/pari, Stockmann.

Lisäsetti sormia

Tätä ei vielä Suomesta saa, mutta pikkukeittiöön se olisi elintärkeä apuväline. Granny Fork korvaa vispilän, salaattiottimen, pastakauhan ja jopa paistilastan, ja se on erityisen suosittu jenkkikokkien joukossa. High tech -malleissa piikit ovat eripituisia ja sojottavat eri kulmissa. Vähän niin kuin sormetkin.

Norpo Grip-EZ Granny Fork nettikauppa Amazonissa noin 5,70 e.

Juustohöylä

Pienen keittiön asukki ei halua ylimääräisiä juustohöyliä pyörimään nurkkiin. Yksi riittää. Valitse kahdesta höylästä se lyhytpäisempi, koska sillä voi leikata sekä pehmeää että kovaa höylättävää juustoa. Pitkäpäinen käy vain kovaan juustoon. Ihan pehmeille juustoille käy taas tuttu kokkiveitsi, vaikkei se ihan oikeaoppista olekaan.

Peruskokkiveitsellä voi leikata leipääkin.
Peruskokkiveitsellä voi leikata leipääkin.

Veitsi

Veitsi, jolla voi leikata sipulia, porkkanaa, kalaa ja lihaa. Lellitty kokki sanoo, ettei sellaista olekaan. Me leikkaamme vaikka leipää keskikokoisella peruskokkiveitsellä, kunhan se on tarpeeksi terävä.

Älä hamstraa kolisevaa.
Älä hamstraa kolisevaa.

Fiskarsin Edge Cook’s knife 19 cm, 29,90 e, Stockmann.

Kattila kaikkeen

Tämä mylly mahtuu pikkuköökkiinkin. (Kuva: Stockmann)
Tämä mylly mahtuu pikkuköökkiinkin. (Kuva: Stockmann)

Yhdellä kattilalla pärjää, kunhan tähtää keskikokoiseen. Noin kolmelitrainen, riittävän leveä kattila on sopivan korkea ja leveä kaikkeen paitsi hernerokkatykiksi.

Opan Mari-kattila 25,95 e, Tarjoustalo.

Mylly

Vaikka keittiö on mini, kyllä nyt yksi mylly mahtuu. Yhdistetty suola-pippurimylly näille must-mausteille säästää tilaa. Kun Chef’n Duo -myllyn kahvaa kääntää 180 astetta, voi vaihtaa suolan pippuriin ja päinvastoin.

Chef’n Duo -mylly 24,90 e, Stockmann.

All in one

Staubin valurautaisella yleispannulla Hexagonilla paistat pihvin ja letut, haudutat miniannoksen papupataa uunissa sekä pyöräytät omenapiirakan. Pannun halkaisija on 24 senttiä, mutta isompaa ei jaksaisi liikutellakaan. Pannua nostetaan pienistä korvista, joihin voi pujottaa silikonikuoret sormia suojaamaan. Hinta on rasvainen ja suolainen, mutta pannu on ikuinen.

Staubin Hexagon-pannu noin 137 e, Kokkipuoti.

Bistro-lasi on minikeittiön luotettava seinäruusu.
Bistro-lasi on minikeittiön luotettava seinäruusu.

Juomalasi

Mikä pinottava ja kestävä, vetoisuudeltaan 415 millilitran esine tulee vastaan lähes jokaisessa kahvilassa? Bistro-juomalasi tietenkin! Se on niin arkipäiväinen, ettei siihen kiinnitä huomiota. Siksi se sopii niin moneen: vesi-, olut-, smoothie- ja lattelasiksi.

Silikonilasta on puista kätevämpi.
Silikonilasta on puista kätevämpi.

Casa Stockmannin Bistro-lasi 1,90 e, Stockmann.

Paistinlasta

Lastoja siellä ja lastoja täällä. Valitse väärin ja tuhoa teflonpannu tai mummon perintövaluraudat. Puulasta toimii molemmilla mutta imaisee ikävästi aromit ja värit. Paras valinta on silikoni, sillä se kestää kuumaa valurautapannua eikä naarmuta teflonia. Lisäksi sen voi laittaa astianpesukoneeseen. Röslen mustapäinen silikonilasta on niin sievä, että sillä voi leikata vaikka täytekakkua. Hinta tosin ei ole erityisen sievä.

Röslen silikonilasta 27,50 e, Kokkipuoti.

Mittakuppi

5 dl vehnäjauhoja, 2 dl maitoa... On ärsyttävää tihrustaa desilitra-viivoja litran mitan sisäpinnasta. Sen vuoksi isoissa keittiöissä on yhden, kolmen ja viiden desin mitat erikseen. Pikkukeittiöön sopii paremmin esimerkiksi lämmönkestävästä lasista valmistettu WMF-mittakannu, jossa on mitta-asteikko useille aineille, kuten sokerille ja nesteille erikseen. Kuppiasteikko auttaa englanninkielistä reseptiä tavaavaa.

Myös säädettävä kakkurengas on kätsä. 19,90 e, Kokkipuoti.
Myös säädettävä kakkurengas on kätsä. 19,90 e, Kokkipuoti.

WMF-mittakannu 0,5 litraa, 18,50 e, 1 litra 25 e, Kokkipuoti.

Vuoka

Peruskakkuvuoalta näyttävän vuoan alaosa on lasia, joten sitä voi käyttää myös piirakan tekoon. Piirakka-ainekset sisään ja uuniin, 45 minuutin päästä ulos. Napsauta metallinen rinkula irti alustan reunoilta ja leikkaa piirakka kahdeksaan yhtä suureen osaan. Lasialusta kestää jopa terävän kokkiveitsen. Syö hyvässä seurassa.

Kaiser-irtopohjavuoka lasipohjalla 26 cm, 19,90 e, Stockmann.

Kauha

Eri kauhat keitolle ja laatikolle? Ei enää. Orthexin muotoilu on täydellinen niin makaronilaatikon kuin kalakeiton kauhomiseen. Muovinen kauha istuu hyvin käteen, eikä rannetta tarvitse vääntää kummalliseen asentoon, kun annostelee keittoa lautaselle.

Orthex 270 mm, noin 2,80 e, Tarjoustalo.


Juttu on julkaistu City-lehden ravintolanumerossa lokakuussa 2012.

1 kommentti

jugular

8.10.2012 13:58

On muuten aika helvetin kallista tavaraa siihen nähden, että implikoidaan näiden sopivan köyhälle. Laadukasta varmasti kyllä...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi