Lähde mukaan turvaamaan Tampereen ug-livetarjontaa

Yksi Tampereen underground-kulttuurin aktiivisimmista tarjoajista on joutunut taloudellisten haasteiden eteen. Joukkorahoituksella voi säilyttää suuren palan kulttuuritoimintaa. Lähde mukaan!

Kuva: Marko Novkov

Tampereella nousi alkuvuonna huoli sen ilmaisen kulttuuritarjonnan jatkumisesta, etenkin musiikin puolella. Tampereella on jo lukuisien vuosien ajan nautittu ilmaisista underground-tapahtumista, jonka yhtenä päälavana toimi Hämeenpuiston kulmassa oleva O’Haras Freehouse. Paikan ilmainen livetarjonta on antanut elävän musiikin harrastusmahdollisuuksia niin artisteille kuin keikkakansallekin. Ajat ovat kuitenkin taloudellisesti kovat ja olosuhteista johtuen tämä undergroundskenen päätoiminen emoalus on lopettamaisillaan. O'Harasissa on koettu vuosittain jopa kaksisataa ilmaiskeikkaa.

Huoli siitä, mitä Tampereen alueen ug-keikkatarjonnalle tapahtuu jos O’Haras lopettaa, toi kuusi kokenutta kulttuurialan toimijaa yhteen muodostaen uuden tamperelaisen elävän musiikin ja diy-kulttuurin tukemiseen keskittyvän kulttuuriosuskunnan nimeltään TRELMU. Ryhmän päätoiminen painopiste makaa underground-kulttuurin ja sen tarjonnan turvaamisessa tulevaisuudessa. Konkreettisemmin tavoitteena on jatkaa O’Haras Freehousen perintöä.

“Kulttuuriosuuskunta TRELMU näkee ensisijaisen tärkeänä Hämeenpuiston kulmauksen kellaritilojen säilymisen yhtenä Tampereen aktiivisimmista ja merkittävimmistä ug-keikkapaikoista. Siksi tavoitteenamme on jatkaa lopettamaisillaan olevan O’Haras Freehousen perintöä täysin uudistetuissa tiloissa, uutta elävän musiikin kulttuurikeskusta pyörittäen”, kertoo TRELMUN hallituksen puheenjohtaja Nipa Nyman.

Kuinka vaihtoehtokulttuurin tarjonta voidaan turvata?

TRELMU pani alulle kulttuuritalkoot, jossa kerätään joukkorahoitusta toiminnan jatkamiselle mesenaattikampanjalla. Nymanin mukaan käsillä on “tuhannen taalan paikka”, sillä mahdollisuutena on vuokrata lopettamaisillaan olevan O’Harasin tilat ja jatkaa toimintaa siellä muutamien uudistuksien jälkeen.

“Tarvitsemme joukkorahoitusta ennen kuin liiketilat vuokrataan mainstream-viihdettä tarjoavalle pörssiyhtiölle tai muulle ug-musiikkiskeneä palvelemattomalle taholle", Nyman ilmoittaa.

O'Hara's-ravintolan omistaa tällä hetkellä gastropubeja pyörittävä Vinoteca Oy, jonka toimitusjohtaja Sami "Gastro" Lappalainen vahvistaa, että tilat on luvattu TRELMUlle, jos he saavat tarvittavan summan kokoon.

Rahoituksen minimitavoite on viisituhatta euroa ja päätavoite kaksikymmentätuhatta euroa.  Mikäli päätavoite saadaan kerättyä, TRELMU aikoo mahdollistaa alempien tavoitteiden mukaiset uudistukset ja sen lisäksi siirtää ravintolan liiketoiminnan kokonaan Kulttuuriosuuskunta TRELMU:lle. Tämä tarkottaisi uuden live-musiikkiravintolan perustaminen O’Hara’s Freehousen tilalle vuosien 2017-2018 aikana. Alempia tavoitteita kampanjassa ovat muun muassa ilmanvaihdon lisääminen kellariin ja uusien dj-vinyylidekkien hankinta.

Aikaa ei kuitenkaan ole paljon, sillä joukkorahoituskampanja päättyy 30. syyskuuta.

Useisiin musiikkilehtiin kirjoittanut musiikkitoimittaja Björn Österman otti osaa hankkeeseen ja kommentoi sitä seuraavasti:

"Ne jotka ovat livemusiikkia jo pidempään "harrastaneet" ymmärtävät kyllä tämän mesenaattikampanjan kulttuurihistoriallisen ja -perinnöllisen arvon.”

Lähde sinäkin mukaan ug-kulttuurin puolesta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi