Lapinlahden vanhalla sairaala-alueella kelpaa kieriä ruohikossa

Kävimme katsomassa, miltä kesäpäivä näyttää kaupunkilaisten rakastamassa Lapinlahden puistossa.

Lapinlahden puistossa kelpaa viettää kesäpäivää isommallakin porukalla.
Lapinlahden puistossa kelpaa viettää kesäpäivää isommallakin porukalla.

Lapinlahden vanha psykiatrinen sairaala valmistui keisarillisen käskyn seurauksena vuonna 1841. Sairaalan käyttöönoton jälkeen alettiin pohtia ylilääkäri Leonard Fahlanderin johdolla, mitä tehdä sitä ympäröivälle lähtökohdiltaan karulle kalliomaisemalle.

Kalliomaisemasta kehitettiin sairaalan maisemallisesti vaihteleva puisto, jonka rakentaminen kesti potilastyön avulla yhtäjaksoisesti 40 vuotta. Tuloksena oli 1800-luvun maisemapuiston tyylinäyte, josta on tänä päivänä jäljellä noin puolet. Puiston kasvillisuus on poikkeuksellisen rikasta: puistosta löytyy yli 400 kasvilajia ja -lajiketta. Luonnonkasvillisuutta täydentävät 1840-luvulta peräisin olevat jalopuuistutukset.

Vuonna 2008 sairaalan viimeisenkin yksikön toiminta lakkautettiin. Lapinlahti autioitui muutamaksi vuodeksi vailla suunnitelmaa tulevasta. Sittemmin sen tiloihin ja ympäröivään puistoon on palannut elämä erilaisten hankkeiden myötä: Lapinlahdella toimii kahvila, hävikkiruokaravintola Loop, taidegalleria, puoti ja sauna; sairaalarakennuksessa on työtiloja, ja siellä järjestetään tapahtumia ja aktiivista tekemistä. 

Sairaalan valtavassa pihapiirissä on lisäksi vuonna 1913 asuinkäyttöön rakennettu Omenapuutalo, jota voi vuokrata tapahtumakäyttöön. Kesällä talon pihassa voi grillata ja järjestää piknikin, ja illan viiletessä juhlakansa voi vetäytyä tunnelmallisiin sisätiloihin. 

Uimaranta ja kasvillisuuden makea tuoksu tarjoavat ihanat puitteet kesäpäivän viettoon.

Katso videokooste:

Lapinlahden vanha sairaala-alue on rento kesäpäivän kohde.

Olisko aika ihanaa köllötellä täällä? Kävimme kokeilemassa.

Julkaissut City 11. heinäkuuta 2017

 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi