Maailman 33. paras pizzaketju löytyy Suomesta – ja se tarjoilee "intohimolla tehdyn pizzaelämyksen"

Kun italialaiset pizzatuomarit sanovat, että syy tulla Suomeen on pizza, asetelma on vähintäänkin historiallinen.

Con Salame ja Margherita ovat Via Tribunalin suosituimpia pizzoja.
Con Salame ja Margherita ovat Via Tribunalin suosituimpia pizzoja.

Suomalainen Pizzeria Via Tribunali on noussut kansainvälisen pizzamaailman kirkkaisiin valoihin oikein kunnolla! Via Tribunali valittiin nimittäin Lontoossa järjestetyssä Top 50 Pizza -gaalassa maailman 33. parhaaksi pizzaketjuksi, mikä vahvistaa sen asemaa yhtenä arvostetuimmista napolilaista pizzaa valmistavista ravintoloista Euroopan pohjoispuolella.

Samassa yhteydessä ketjun Head of Pizza Mario Salvatore nappasi kolmannen sijan European Pizza Chef -kilpailussa.

Kyseessä ei ole yksittäinen tähdenlento, vaan osoitus siitä, että Suomi on nousemassa pizzamaailman kartalle tavalla, jota pizzan synnyinmaassakaan ei olisi osattu ennustaa.

Neljä vuotta maailmanlistalla

Via Tribunali nousi ensimmäisenä pohjoismaisena pizzeriana arvostetulle maailmanlistalle vuonna 2022. Nyt ketju on mukana jo neljättä kertaa, ja sijoitus 50 Top World’s Artisan Pizza Chains -kategoriassa kertoo, että kyse ei ole trendistä, vaan vakiintuneesta laadusta.

Arvioinnit tehdään anonyymisti, joten ainoa vaikuttava tekijä on pizzan taso, eikä se voi perustua muuhun kuin osaamiseen.

Ketju erottuu kansainvälisissä arvioissa tinkimättömällä keskittymisellään napolilaiseen pizzaperinteeseen. Tuomariston mukaan Via Tribunali ei rakenna elämystä teeman tai brändinäytelmän ympärille, vaan sallii pizzan olla tähti.

Antti Kuitunen ja Mario Salvatore.
Antti Kuitunen ja Mario Salvatore.

"Via Tribunali tekee aidon napolilaisen pizzan juuri oikein: taikinasta paistoon ja raaka-aineisiin asti kaikki on huippulaatuista. Ravintolat ovat keskeisillä paikoilla, menu keskittyy tinkimättä pizzaan ja myös gluteeniton vaihtoehto yllättää tasollaan. Lopputuloksena on intohimolla tehty pizzaelämys, joka on hintatasoonsa nähden poikkeuksellisen korkealaatuinen", perusteluissa todetaan.

Luova ote ja taidokas taikina toivat kolmannen sijan

Pizzeriaketjulle annetun tunnustuksen lisäksi Via Tribunalin Head of Pizza Mario Salvatore kilpaili Lontoossa European Pizza Chef -kilpailussa. Kilpailuun oli valittu yli 150 hakijasta yhteensä 42 parasta pizzaioloa ympäri Eurooppaa.

Kisa käytiin keskiviikkona 26. marraskuuta kahdessa kategoriassa (Traditional Neapolitan ja Contemporary/Freestyle), ja palkinnot jaettiin seuraavana päivänä. Salvatore palkittiin kolmannella sijalla Contemporary/Freestyle -kategoriassa, ja erityistä kiitosta hän sai tuomareilta taikinastaan.

450-asteinen uuni ja 60-90 sekunnin paistoaika ovat Tribunalin tunnusmerkkejä.
450-asteinen uuni ja 60-90 sekunnin paistoaika ovat Tribunalin tunnusmerkkejä.

”Tämä tunnustus jo neljättä kertaa on todistus siitä, miten hyvää työtä henkilökunta ravintoloissamme päivästä toiseen tekee. Tuomareiden kommenteissaan nostama korkea laatu ja intohimo pizzaan kertoo, että olemme saaneet ylläpidettyä nykyisessä kymmenessä ravintolassamme sitä henkeä, jolla tarinamme alkoi vuonna 2017 Sofiankadulta", toimitusjohtaja ja yksi Via Tribunalin perustajista Antti Kuitunen kertoo.

"Kun tähän vielä lisää Marion upean onnistumisen kilpailussa, ei voi muuta sanoa kuin että olen huippuylpeä meidän porukasta."